Menu

Unelmien loma Afrikassa: Victorian putoukset ja safari Botswanassa

Updated 30.11.2021

Yhdistelmäloma Zimbabwessa ja Botswanassa on täydellinen sekoitus luontoa, villieläimiä ja luksusta. Vuolaana virtaavat Victorian putoukset ja safari Botswanassa, Choben kansallispuistossa ovat elämyksiä, joita en unohda koskaan. Lomassa on vain yksi huono puoli: se saa Afrikka-kuumeeni yltymään entisestään.

Tiedän, että minun on palattava taas savannille – ja pian!

Zimbabwe Victorian putoukset

Loman ikävin osuus on matka Savonlinnasta Zimbabween. Se on nimittäin aivan järkyttävän pitkä! En edes uskalla laskea jättämäämme hiilijalanjälkeä. Ajettuamme Savonlinnasta Helsinki-Vantaalle lennämme ensin sinivalkoisin siivin Lontooseen, sieltä jatkamme British Airwaysin kyydissä Johannesburgiin ja sieltä vielä Victorian putouksille.

33 tunnin matkustamisen jälkeen olemme kuitenkin vihdoin perillä Zimbabwessa, keskellä savannia ja auringon paahdetta. On uskomattoman ihana olla takaisin Afrikassa. Olen haaveillut tästä hetkestä melkein vuoden – aina siitä lähtien kun palasin kotiin edellistalven Etelä-Afrikan-lomalta. Mutta kun matkanteosta uupuneina saavumme hotelliimme, Victoria Falls Safari Lodgelle, haluaisin oikeastaan vain käydä suihkussa ja jäädä istumaan parvekkeellemme nauttimaan savannimaisemasta, joka tuntuu jatkuvan aina äärettömyyteen saakka. Huoneessamme odottaa vielä ihana yllätys: kaksi pulloa kuplivaa jäissä viilenemässä – lahja matkanjärjestäjältämme, Livingstone safarisilta.

Zimbabwe
Maisema parvekkeeltamme.

Kun viime helmikuussa palasin Afrikasta, minun oli pakko ryhtyä heti suunnittelemaan uutta Afrikan-matkaa. En olisi koskaan uskonut, millaisen vaikutuksen Afrikka ja savanni villieläimineen minuun voisi tehdä. Olin kuvitellut, että safariloma Etelä-Afrikassa olisi sellainen kerran elämässä -kokemus. Mutta toisin kävi! Kokemus oli niin vaikuttava, että tiesin, että minun piti päästä takaisin Afrikan savannille. Niinpä rupesin suunnittelemaan uutta lomaa saman tien kotiin palattuani.

Puolivalmis luksussafariloma oli osoittautunut niin hyväksi järjestelyksi, että en oikeastaan edes miettinyt muuta vaihtoehtoa. Varaisin siis itse lennot, mutta kysyisin tarjouksia useammalta afrikkalaiselta matkanjärjestäjältä – ja useampaan eri kohteeseen. Kaikkein houkuttelevimman tarjouksen sain lopulta Livingstone Safarisilta. Yhdistelmäloma Zimbabwessa ja Botswanassa vaikutti paperilla unelmien täyttymykseltä: uljaat Victorian putoukset ja onnellistumista kauniissa maisemissa sekä luksuslodge ja villieläimiä Botswanassa. Mitä muuta hyvään lomaan voisi kaivatakaan?

Mitä maksaa yhdistelmäloma Zimbabwessa & Botswanassa?

Totta kai loman hintalappu hieman hirvitti. Loma Zimbabwessa + Botswanassa teki majoitusten, kuljetusten, ruokien ja juomien, safareiden, retkien ja kansallispuistomaksujen kanssa yhteensä 3300€/hlö. Siihen vielä Afrikan sisäiset lennot Johannesburgista Victorian putouksille ja Kasanesta Johannesburgiin 400€/hlö ja lisäksi lennot Helsingistä Johannesburgiin. Hyvällä tuurilla lentoja Johannesburgiin voi saada jopa alle 500 eurolla, muttei tietenkään joulun aikaan, jolloin me halusimme matkustaa.

Loma oli kuitenkin ehdottomasti jokaisen euron arvoinen, ja Livingstone Safaris teki meille kaikesta niin helppoa, että aivan varmasti seuraavaakin Afrikan-lomaa suunnitellessani aion kysyä heiltä tarjouksen.

Auringonlaskuristeily Sambesi-joella

Takaisin Afrikkaan.
Olin totta kai saanut Livingstone Safarisilta etukäteen reissumme ohjelman, mutta Zimbabwen kohdalla ohjelmassa oli lukenut vain ylimalkaisesti, että lomaamme sisältyisi auringonlaskuristeily Sambesi-joella, opastettu kierros Victorian putouksilla sekä kulttuurilounas, illallinen ja perinteinen rumpushow Bomassa. Mutta että risteilylle melkein suoraan lennolta!

Ei siis ole aikaa jäädä parvekkeelle viiniä siemailemaan ja nauttimaan äärettömyyteen jatkuvasta savannista, sillä tunnin päästä alkaa lomamme ensimmäinen Afrikka-seikkailu: auringonlaskuristeily Sambesi-joella, joka mutkittelee pitkin Zimbabwen ja Sambian rajaa.

Zimbabwe risteily
Afrikan neljänneksi pisin joki Sambesi on lukuisten virtahepojen ja krokotiilien koti.

Auringonlaskuristeily Zambezi Explorerin kyydissä, luksuskannella, on kuitenkin niin ihana, että unohdan hetkessä matkaväsymykseni. Meitä on laivalla vain kourallinen, ja me olemme keskellä luontoparatiisia. Kaikki juomat on etukäteen maksettu, ja nyt ei ole enää kiire minnekään. On siis hyvä aika istahtaa alas, antaa auringon lämmittää ja tuulen tuivertaa hiuksissa ja nauttia – vihdoin – lasillinen viileän raikasta valkoviiniä ja ihmetellä vedessä vilvoittelevia kymmeniä virtahepoja ja krokotiiliä, joka vaanii rantaheinikossa.

Zimbabwe risteily
Zimbabwe ristely

Tämä on niitä elämyksiä, joita haluaisi pitkittää, mutta auringonlasku tulee liian äkkiä. Se ei kuuntele toivettani. Mutta onneksi loma on vasta alussa.

Zimbabwe

Auringonlaskuristeilyn loppuhuipennus tulee vasta, kun aurinko on jo laskenut horisonttiin. Silloin näen rantatörmällä vedestä nousseen virtahevon – elämäni ensimmäistä kertaa siis näen hiposta muutakin kuin vedestä epäillen tuijottavat silmät tai valtavan kidan apposen ammollaan!

Victorian putousten lumoissa

Zimbabwe Victorian putoukset

Seuraavana päivänä on aika matkata tohtori Livingstonen jalanjäljissä Victorian putouksille. Ja kun pääsen paikan päälle näkemään putoukset omin silmin, en ihmettele yhtään, että nämä putoukset ovat kiehtoneet matkailijoita aina siitä lähtien, kun Livingstone vuonna 1855 kävi täällä ensimmäisenä eurooppalaisena ja nimesi putoukset Kuningatar Victorian mukaan.
Melkein haukon henkeäni hämmästyksestä, kun saavumme paikalle – niin kaunista täällä on!

Vaikka on joulukuu, jolloin putoukset ovat aina kaikkein kuivimmillaan ja ennen reissua olen surullisena katsonut uutiskuvia pieniksi puroiksi kuivuneista putouksista, nämä putoukset – vastoin kaikkia lehtijuttuja ja odotuksiani – ryöppyävät alas valtavalla voimalla 108 metrin korkeudesta.

Zimbabwe Victorian putoukset
Paikalliset kutsuvat Victorian putouksia nimellä Mosi-oa-Tunya = savu joka jyrisee.

Kun sanon hämmästyksestäni oppaallemme, hän kertoo, että näillä totuutta vääristävillä uutisilla on jo ollut ikävät seurauksensa: monet turistit ovat peruneet matkansa Zimbabween ja kärsijöiksi ovat joutuneet paikalliset yrittäjät, joille turismi on elinehto. Suurin osa paikalle saapuneista turisteista onkin paikallisia tai naapurimaista tulleita. Länkkäreitä täällä ei juuri näy.

Zimbabwe Victorian putoukset

Jos Victorian putoukset haluaa nähdä kaikkein vuolaimmillaan, kannattaa tänne saapua tulva-aikaan maalis-huhtikuussa, mutta valokuvauksen kannalta tulva-aika on kaikkein huonoin: silloin putouksilta nousee niin paljon vesisumua, ettei putouksia juuri sumun takaa edes erota ja kamera on hetkessä litimärkä. Maalis-huhtikuuta parempi ajankohta on kesä-syyskuu, jolloin vettä on reilusti enemmän kuin näin joulukuussa, muttei kuitenkaan niin, että sumu peittäisi kaiken näkyvyyden. Mutta ei tämä joulukuukaan, rauhallisena aikana sesonkiajan ulkopuolella, ole hullumpi. Ei todellakaan! Mutta näin joulukuussa putouksia kannattaa tulla katsomaan juuri täältä Zimbabwen puolelta, sillä vaikka Sambian puolelta putoukset kuivuisivatkin, Zimbabwen puolen putoukset jatkavat virtaamistaan.

Zimbabwe Victorian putoukset
Victorian putouksilla on helppo kulkea polkuja pitkin, ja välillä polttavaa aurinkoa pääsee pakoon, kun polku sukeltaa pieneen vehreään sademetsään.
Zimbabwe Victorian putoukset
Zimbabwe Victorian putoukset
Sademetsän jälkeen maisema muuttuu dramaattisesti.
Zimbabwe Victorian putoukset
Kuivakausi on kuivattanut osan putouksista olemattomaksi.
Zimbabwe Victorian putoukset
Rohkeimmat turistit vilvoittelevat Sambian puolella sijaitsevassa luonnon infinity poolissa eli Devil’s Poolissa.
Zimbabwe Victorian putoukset
1,7 kilometrin mittaisen polun päätepiste on täällä.

Safari Botswanassa -luksuselämää ja villieläimiä

Botswana safari

Lomamme kolmantena päivänä jatkamme matkaamme Zimbabwesta Botswanaan, kohti uutta seikkailua. Ajomatka Victoria Fallsin kaupungista Kazungulan rajakaupunkiin, neljän maan – Zimbabwen, Sambian, Botswanan ja Namibian – risteyskohtaan kestää noin tunnin. Rajavelvollisuuksien jälkeen hyppäämme autoon, joka on tullut noutamaan meitä Botswanan Kasanesta. Toisen ajotunnin jälkeen olemmekin jo perillä paratiisimaisen ihanalla Ngoma Safari Lodgella, aivan Choben kansallispuiston vieressä. Siellä me vietämme seuraavat neljä päivää – jotka ovat täynnä uskomattomia elämyksiä!

Ngoma Safari Lodge – todellista safariluksusta

Botswana safari lodge

Ngoma Safari Lodge on pieni ja intiimi majoituspaikka, jossa parasta on maisemat, iloistakin iloisemmat työntekijät ja täydellinen rauha. Lodgeen kuuluu yhteensä kahdeksan erillistä kahden hengen luksusmökkiä. Ja me saamme sen kaikkein kauimmaisen, sen josta on paras näköala.

Täällä me nautimme aurinkovarjon alla kylmää eteläafrikkalaista valkoviiniä ja seuraamme savannin elämää. Täältä vihreän ja keltaisen sävyissä lainehtiva ruohotasanko jatkuu aina Namibiaan ja edelleen taivaan rajaan asti. Ja se on täynnä elämää. Erityisesti seeprat ja impalat vaeltavat pihapiirissämme.

Botswana safari
Ngoma Safari Lodge
Kahtena ensimmäisenä Botswana-päivänämme saamme todellakin nauttia rauhasta, sillä olemme Ngoma Safari Lodgen ainoat vieraat.
Ngoma_safari_Lodge
Ngoma Safari Lodgen luksusmökit ovat yksinkertaisen tyylikkäät.

Safarilla Choben kansallispuistossa

Vaikka rakastankin rentoa lodge-elämää, parasta on tietysti safarit. Teemme sekä kokopäiväsafareita että aamu- ja iltasafareita. Ja mikä ihaninta, Choben kansallispuistossa safariautoja ei todellakaan ole ruuhkaksi asti. Saamme tehdä eläinbongailuja kaikessa rauhassa, ja Chobe todellakin täyttää kaikki unelmamme. Näemme sadoittain norsuja, seeproja ja impaloita; kymmeniä ja taas kymmeniä kirahveja; törmäämme useamman kerran leijoniin ja venesafarilla pääsemme näkemään virtahepoja kuivalla maalla – keskellä kirkasta päivää!

Botswana_safari
Botswana safari
Safari Botswanassa
Safari Botswanassa

Yhdistelmäloma Zimbabwessa ja Botswanassa ei ole unelmien täyttymys pelkästään paperilla – se on sitä ehdottomasti myös todellisuudessa!

Kiinnostuitko safarilomasta Botswanassa?
Lue lisää Botswanan upeasta safarilomasta artikkelistani Unohtumaton luksussafari Botswanassa.


Zimbabwe + Botswana -yhdistelmäloman plussat ja miinukset

+ Täydellinen yhdistelmä luonnon ihmeitä, suuria elämyksiä ja eläinkohtaamisia sekä luksusta.
+ Ensiluokkaisesti järjestetyt safarit.
+ Botswanan lodge pieni ja intiimi (vain 8 kahden hengen luksusmökkiä).
+ Todella ystävälliset ihmiset ja erinomainen palvelu.
+ Botswanassa All Inclusive ja kaikki ruoat todella maukkaita.

– Ei suoria lentoja. Matka-aika pitkä ja lennot jättävät ison hiilijalanjäljen.
– Kallis.
– Matka tartuttaa valtavan Afrikka-kuumeen. On pakko päästä pian takaisin!


Matka- ja tunnelmakuvia sekä pieniä matkatarinoitani pääset seuraamaan blogini lisäksi Facebookissani.
Käy kurkkaamassa myös Instagramiani, jonne tallentuvat ne kuvistani kauneimmat.
Blogiani pystyt nyt näppärästi seuraamaan Blogit.fi-sivuston kautta.

Tervetuloa mukaan matkoilleni.

Copyright © 2020 Maailman äärellä – Heidi Lehtosaari. All rights reserved.

About Author

Hei! Olen Heidi, luontoluksusta rakastava outdoor- ja luontokuvaaja sekä matkakirjoittaja. Blogissani kirjoitan erityisesti luonto- ja patikointireissuista sekä road tripeistä Suomessa ja maailmalla.

28 Comments

 • Reissu-Jani
  9.2.2020 at 17:25

  Mahtavia kuvia ja hyvä kirjoitus. Aika kallista näyttää olevan luksus matkailu Afrikassa — mutta pitäisi kyllä joskus päästä Victorian putouksilla käymään.

  Reply
  • Heidi - Maailman äärellä
   9.2.2020 at 17:57

   Kiitos paljon Jani! Meillä tosiaan kuului reissuun ihan kaikki (retket, ruoat, juomat …) ja kaikki oli tehty super helpoksi kuljetuksineen ja haluttiin että majoitukset on luksusta, niin kyllähän sitä hintaa kertyi. Varmasti on mahdollista paljon edullisemminkin matkustaa, jos liikkuu omatoimisesti ja valitsee edullisemmat majoitukset. Victorian putoukset oli kyllä upea kokemus, vaikka minulle se reissun paras anti olikin ne Botswanan safarit <3.

   Reply
 • Merja / Merjan matkassa
  9.2.2020 at 19:31

  Ihana reissu teillä on ollut! Tässä on kyllä kaikki ne ainekset, joista onnistunut safarimatka syntyy. Hassua, että mediassa annetaan Victorian putouksista väärää tietoa. Olen Afrikka-kuumeessa lukenut paljon juttuja tuolta suunnalta ja törmännyt kirjoituksiin, joissa ei kehoiteta menemään putouksille joulun aikaan. Vettä ei riittävästi ja vieressä ollut kuva lirumaisesti valuvista putouksista. Hyvä tietää, että se on vain puolitotuutta.

  Reply
  • Heidi - Maailman äärellä
   9.2.2020 at 20:47

   Oli kyllä kieltämättä ihan täydellinen loma. Minä en ollut oikeastaan yhtään selvitellyt ennen loman varaamista, milloin Victorian putouksille kannattaisi mennä. Kun loma alkoi lähestyä ja näin uutiskuvia kuivuneista putouksista, olin vähän järkyttynyt, mutta ajattelin, että hyvä tietää etukäteen, ettei tule paikan päällä kauhea pettymys. Olikin sitten niin iloinen yllätys, kun putoukset olivat kuivasta kaudesta huolimatta niin kauniit. Toki toisella puolella oli kuivaa, mutta ei se kyllä kokemusta haitannut. Tuli vaan tosi surullinen olo kun kuulin, että turistit olivat hävinneet ja monet paikalliset yrittäjät kärsivät siitä.

   Reply
 • Mekin tykättiin Victorian putouksista ja käytiin testaamassa myös tuo Devil’s Pool. Kiva kuulla, että putoukset olivat vaikuttava näky vielä joulukuussakin. Kuivalla kaudella vierailussa on muutama etukin, nimittäin tuonne Devil’s Pooliin ei ole mitään asiaa putousten ollessa runsaimmillaan. Lisäksi, jos on kiinnostunut kokeilemaan koskenlaskua, on sekin parhaimmillaan silloin, kun vettä on vähän.

  Paras aika tosiaan taitaa kuitenkin olla tuo Suomen kesä ja alkusyksy, jonka lisäksi se on paras aika myös safarille.

  Reply
  • Heidi - Maailman äärellä
   9.2.2020 at 20:51

   Joo, luinkin Devil’s poolista, että vain kuivan kauden aikaan sitä voi pitää suht turvallisena. Koska itse tykkään kesällä ja syksyllä reissata Suomessa ja Euroopassa, tulee kaukokohteisiin matkustettua vain talvella. Mutta Choben kansallispuistossa oli kyllä niin uskomattoman paljon eläimiä, vaikka siellä sadekausi olikin menossa. Vaikka varsin kummallinen sadekausi – koko lomamme aikana siellä ei satanut kuin yhtenä yönä muutamia tippoja, mutta luonto oli kauniin vihreä.

   Reply
 • Outi Krimou
  9.2.2020 at 20:50

  Voi miten kaunista siellä on ollut. Upeita kuvia niin maisemista, tunnelmasta kuin myös eläimistä. Kyllä tuollaisesta lomasta jo voisikin maksaa, onhan tuo kokemuksena aivan huikea!
  Ihanaa alkavaa viikkoa sinulle.

  Reply
  • Heidi - Maailman äärellä
   10.2.2020 at 11:43

   Kiitos Outi <3. Victorian putoukset oli tosiaan niin kauniit ja tietysti savanni eläimineen <3. Pakko myöntää, että olen täysin koukussa safarilomiin. Arki vaan tuntuu näiden reissujen jälkeen hieman tasapaksulta :D.
   Ihanaa uutta viikkoa myös sinulle Outi!

   Reply
 • Eveliina | Korkkarit rinkassa
  11.2.2020 at 09:53

  Vihdoin kerkisin lukemaan jutun ihan ajatuksella. Silloin kun omaa Afrikan matkaani suunnittelin syksyllä, haaveilin voivani yhdistää Victorian putoukset reissuuni, mutta jotenkin siinä tulivat etäisyydet vastaan ja ymmärsin kuinka kaukana paikat toisistaan ovatkaan. Onneksi vielä joskus! Lähtisitkö uudelleen?

  Reply
  • Heidi - Maailman äärellä
   11.2.2020 at 12:41

   Meillä Victorian putoukset sattui niin sopivasta lähelle Botwanan safarikohdetta, joten tuntui oikeastaan selviöltä, että ne mennään katsomaan – oli vettä tai ei. Onneksi oli. Ja reissu oli yksi elämäni ihanimmista – ehkä jopa ihanin <3. Mutta kysymykseen "Lähtisitkö uudelleen" vastaisin kuitenkin, että todennäköisesti en. Yksinkertaisesti sen takia, että maailma on täynnä ihania paikkoja, joissa en ole vielä käynyt. Vaikka tuttuunkin on tietysti ihanan kotoisaa palata, kaipaan aina enemmän jotain uutta - sitä tunnetta kun kokee kaiken ensimmäistä kertaa. Mutta jos kysyisit, lähtisinkö uudelleen Afrikkaan ja safarille, vastaisin, että ehdottomasti! Ehkä joskus vielä Botswanaankin, mutta sitä ennen ainakin Tansaniaan, ja vähän haaveilen taas Etelä-Afrikastakin...

   Reply
 • Pirkko / Meriharakka
  11.2.2020 at 15:18

  Tuosta olenkin lukenut, että uutiset putousten kuivumisesta taisivat olla vähän liioiteltuja – ja että niistä tosiaan on ollut haittaa sikäläiselle turismille. Sääli!
  Chobessa mekin olemme joskus olleet ja erityisesti siellä tehdyt monet venesafarit jäivät mieleen, sillä veneellä pääsi monesti hyvinkin lähelle niin norsuja kuin monia lintujakin.

  Reply
  • Heidi - Maailman äärellä
   11.2.2020 at 18:47

   Venesafarit oli tosiaan kivoja. Käytiin kahtena päivänä ja molemmat kerrat oli vielä keskenään todella erilaisia. Eka kerralla nähtiin useita virtahepoja, joista monet oli poikkeuksellisesti nousseet kuivalle maalle, ja toisella kerralla norsuja oli satoja! Se oli ihan uskomatonta. Niitä oli joka puolella: uimassa, rantamudassa telmimässä ja kuivalla maalla. Ja veneellä pääsi välillä tosiaan ihan norsujen viereen – niin lähelle, että telellä oli mahdoton ottaa kuvia :D.

   Reply
 • Jenni | Boarding Time
  11.2.2020 at 17:38

  Ai että tätä oli kiva lukea! Varsinkin kun lähdemme tismalleen samoihin paikkoihin kolmen päivän päästä. Alunperin meidän suunnitelmissa oli Krüger ja neljän päivän Rovos Rail, mutta nähtyäni instagramissa @lilyrosen stoorit CroisiEuropen safarilta Namibiasta, Zimbabwesta ja Botswanasta (sekä Victorian putouksilta) suunnitelmat vaihtuivat lennossa. Tiedossa tulee olemaan niin veneilyä, game driveja Chobessa kuin luksuslodgeiluakin kymmenen päivän ajan. Hyvältä päätökseltähän tämä vaikuttaa sinunkin kokemustesi perusteella! Itse jatkan vielä safarin jälkeen viikoksi Kapkaupunkiin ja viinimaahan, tuleepahan nähtyä nekin sitten samalla.

  Kiva kuulla, että Chobessa ei ole tungosta, se on hiukan Krügerin kohdalla arveluttanut. Ja ilmeisen paljon näitte eläimiä – sehän se on tärkeintä! Saapa nähdä paljonko saadaan sadetta niskaan… Mennään muuten vielä hyväksi lopuksi CroisiEuropen safarin jälkeen Livingstonen lodgelle Sambian puolelle muutamaksi päiväksi. 😉
  Siis kertakaikkiaan CAN’T WAIT!!!

  Reply
  • Heidi - Maailman äärellä
   11.2.2020 at 19:03

   Teidän alkuperäinenkin suunnitelma kuulosti kyllä huisin upealta, itsekin rupesin haaveilemaan Rovos Railista, mutta onhan toi teidän uusi matkasuunnitelma ihan mieletön! Epäilen, että hintalappukin on jo aika eri lukemissa kuin meidän reissulla :).
   Me oltiin viime vuonna siellä Krügerin kyljessä Sabi Sandsin yksityisellä alueella, ja ei sielläkään ollut kyllä ruuhkia. Toi Ngorongoro, jonne mennään seuraavaksi, niin se kai on jo paljon ruuhkaisempi. Saas nähdä.
   Ja wau, pääset vielä viinialueille Etelä-Afrikkaan! Minua on ruvennyt kyllä myös kiinnostamaan reissu Etelä-Afrikkaan, jossa vois yhdistää vähän rannikkoa, viiniä ja safareita. Vaikka olin kyllä jo itselleni luvannut, että nyt ei vähään aikaan Afrikkaa ja safareita :).

   Reply
 • Martan matkassa-blogi
  11.2.2020 at 20:51

  Kylläpä oli taas ihania kuvia! Nuo putoukset ovat kyllä upeat mitä ne mahtavat sitten keväällä olla… Aikamoista matkustamista, mahtaako olla mitään ns. nopeampaa reittiä?

  Reply
  • Heidi - Maailman äärellä
   13.2.2020 at 20:04

   Kiitos niin paljon! Victorian putoukset oli kyllä upeat kuvattavat, vaikka kuivimmillaan olivatkin! Voishan se olla ihan mielenkiintoista käydä paikalla uudestaan silloin, kun putoukset olisivat vuolaimmillaan . Varmasti aivan erilainen kokemus. Mutta näinkin oli hyvä – tosi hyvä!
   Luulen, että kyllä tämä meidän reitti Johannesburgiin ja sieltä Victorian putouksille oli kaikkein suorin, ja valitettavasti vielä ei Johannesburgiin ole suoria lentoja Suomesta. Jos asuu Helsinki-Vantaan lähellä, matka-aika toki jo siinä lyhenee, ja jos on nopeammat vaihtovälit kentillä. Mutta sekin on kyllä ahdistavaa, jos kentällä joutuu juoksemaan ehtiäkseen seuraavaan koneeseen. Sellaisestakin kokemusta on.

   Reply
 • Oh ja wau! Todellakin on kyllä upea reissu ollut! Saat kyllä minutkin haaveilemaan tuollaisesta lomasta. Niin kaunista.

  Reply
  • Heidi - Maailman äärellä
   13.2.2020 at 20:05

   Joo, olihan tämä ihan unelmareissu – ja kaunis. Eri tavalla kaunis kuin sinun paratiisisi siellä kaukana <3.

   Reply
 • Susu | Susu al Mare
  13.2.2020 at 10:08

  Mahtava juttu! Huiman hienot kuvat. Eläimet ja luonto on parasta, mitä matkustaessa voi kokea. Afrikka itsellä vielä kokematta, toivottavasti joskus pääsen fiilistelemään sinne. Ihana lukea ja nähdä kuvia Afrikasta – kiitos!

  Reply
  • Heidi - Maailman äärellä
   13.2.2020 at 20:08

   Voi kiitos Susu! Olen niin samaa mieltä siitä, että luonto ja eläimet on parasta reissuissa! Suosittelen kovasti matkaa Afrikkaan, jos et pelkää sitä, että se hyvin todennäköisesti jättää jälkeensä palavan kaipuun takaisin <3.

   Reply
 • Ihan varmasti ollut upea reissu! Kyllä tätä reissua katsoessa itsellekin nousee safari kuume. Vielä en tosin saanut miestäni puhuttua mukaan.
  Onneksi Victorian putouksilla oli vettä. Itsekin joskus luin tuosta veden vähyydestä. Eipä näemmä pidä paikkaansa.

  Reply
  • Heidi - Maailman äärellä
   13.2.2020 at 20:11

   Joo, ihan liioiteltuja olivat uutiset, ettei olisi vettä kuin pienet norot! Ehdin tosissani jo harmitella, että ihan hukka reissu tulee. Mutta eipäs tullutkaan. Safarikuume ei oikeastaan ole yhtään hullumpi. Itse tässä olen tällä viikolla miettinyt, uskaltaisiko taas kysäistä uutta safarilomatarjousta… miehelle en ole kyllä vielä aikeistani hihkunut. Pitänee yrittää malttaa odottaa ainakin, että talviloma reissu on tehty :D.

   Reply
 • Maisemaonnellinen Johanna
  13.2.2020 at 23:24

  Ai että on upea tämä uusi sivustoilmeesi! Etenkin nuo vaakakuvat, jotka peittävät koko näytön. Isossa pöytänäytössä näyttää tosi upealta! <3

  Afrikka on kyllä ihana, mutta täytyy yrittää pitää järki päässä ja koettaa välttyä tuolta safarikärpäseltä. 😉 Omalla Etelä-Afrikan reissullamme se oli helppoa, kun safarikokemus oli ehkä koko loman heikoin lenkki. Mutta ne upeat maisemat viinialuieella, niitä kyllä tuli taas ikävä.

  Reply
  • Heidi - Maailman äärellä
   13.2.2020 at 23:32

   Oi kiitos Johanna! Ihana kuulla, että tykkäät! Olin jo pitkään kaivannut muutosta blogiini ja nyt vihdoin sain aikaiseksi rakennella uudet sivut.
   Täytyy paljastaa, että minäkin olen juuri tällä viikolla alkanut haaveilla paluusta myös Etelä-Afrikkaan, ja juurikin niin, että tällä kertaa lomaan yhdistäisi viinialueita, rannikkoa ja safareita. Mutta safarille varmaan pitäisi mennä Kruugeriin asti. Olen käsittänyt, että niistä muista Etelä-Afrikan safarikohteista ei voi puhua edes samana päivänä kuin kruugerista. Tai ainakin useammlta olen kuullut, että muualla on ollut pettymyt, kun taas Kruugerista ja sen kyljessä olevista yksityissafarialueista olen kuullut pelkkää hyvää, ja omakin kokemukseni sieltä on ihan mieletön!

   Reply
 • Emilia/Merkintöjä maailmasta
  14.2.2020 at 18:46

  Apuvaaa, olen tässä potenut hirveää Afrikka- ja savannikuumetta, vaikka olin siellä Keniassa juuri pidemmän ajan, ja tämä postaus toimi oikeana kuumeen lisäbuustaajana! ? Mutta ihana kuulla, että toinenkin safarimatkasi oli superonnistunut. Kauniisti kirjoitettu ja upeat kuvat!

  Reply
  • Heidi - Maailman äärellä
   14.2.2020 at 18:58

   No toi on kyllä niin tuttu tunne! Kun vaan joku mainitseekin Afrikan, niin kuume taas nousee. Olen lähdössä ensi viikolla uudelle Afrikan-reissulle ja vähän jo haaveilen, voisko sitä seuraavaakin ruveta suunnittelemaan. Mutta ehkä pitää panna nyt jäitä hattuun :D. Kiitos vielä kauniista sanoistasi <3.

   Reply
 • Eikää miten ihana postaus! Oma Afrikan matkakuume eikun nousee ja nousee. Olen niin pitkään haaveillut Botswanasta etten edes muista enää, joten sieltä on aina ihanaa lukea postauksia. Huhhuh, mikä luonto! Hintalappu kieltämättä hirvittää, mutta on varmasti ollut jokaisen euron arvoinen. Tuo majoitus oli kyllä upean näköinen myös, kelpaisi tuollaisessa pienessä altaassa lillua ja ihailla upeita maisemia.

  Reply
 • Suvi / Suvin matkassa
  16.2.2020 at 11:09

  Siis ihana postaus ja kaikki nuo paikat ja eläimet mitä kuvissa näkyy!! Tällaisen matkan haluan minäkin joskus kokea ?

  Reply

Leave a Reply