Menu

Viiniretkellä Riojassa

Updated 31.1.2020

IMG_0644
Lauantaiaamupäivällä lähdemme tutustumaan Riojan viinialueeseen pyöräillen. Briñasin idyllinen pikkukylä, jossa olemme majoittuneena, sijaitsee vajaan neljän kilometrin päässä Harosta, joka on yksi merkittävimpiä Riojan alueen viinikaupunkeja. Harossa on lukuisia suuria viininvalmistajia. Alueen parhaita viinintuottajia ja kiinnostavimpia viinitiloja, joihin viinejä pääsee maistelemaan, ovat Bodegas Muga, Bodegas Lopez de Heredia Viña Tondonia sekä Bodegas Gomez Cruzado.

Kierros bodegassa täytyy varata etukäteen. Ainakin Haron bodegoissa englanninkieliset kierrokset ovat tavallisesti aamupäivisin. Ne kestävät puolestatoista tunnista kahteen tuntiin ja maksavat 10 eurosta 30 euroon (kierrokseen kuuluu viinien maistelua ja tähän kalleimpaan kierrokseen pullo viiniä kotiin viemisiksi).  Osalle viinitiloista voi myös varata maksullisen kierroksen viinitarhassa, ainakin Viña Tondonia järjestää parin tunnin mittaisia kierroksia viinitarhalla lauantaiaamupäivisin 15€/hlö). Ajanpuutteen vuoksi me päätämme kuitenkin keskittyä vain kaikkein olennaisimpaan eli viinien maisteluun. Viinien maistelua varten ei tarvitse erikseen varata aikaa vaan viinibaarin aukioloaikana voi milloin tahansa etukäteen ilmoittamatta mennä maistiaisille.

IMG_0682
Haron kaupunkiin pääsee Briñasista pyörillä Ebro-joen rantaa myötäilevää hiekkatietä pitkin. Lyhyt matka venyy meillä yli tunnin mittaiseksi, sillä me hyppäämme useaan kertaan pyöriemme selästä kuvaamaan reitin varrella olevia viinitarhoja ja jokimaisemia.

IMG_0685  IMG_0692 IMG_0697

IMG_0705 IMG_0710

IMG_0905 IMG_0908 IMG_0909
Puolenpäivään aikaan olemme kuitenkin jo Mugan viinitilalla.

Mugan viinitarhat sijaitsevat Rioja Altan alueella, Obarensenin vuoriston juurella. Tällä alueella on tyypillinen Riojan ilmasto, joka on yhdistelmä mannermaista, välimerellistä ja Atlantin ilmastotyyppiä. Tämä on ainutlaatuista koko maailmassa. Päivien polttavaa kuumuutta Riojan alueella viilentää Biskajan lahdelta saapuva tuuli, joka auttaa myös köynnösten tuulettumisessa. Maaperä on enimmäkseen savea ja kalkkikiveä.

Bodegas Mugan rypälelajikkeita ovat punaisista Tempranillo, Garnacha, Mazuelo ja Graciano ja valkoisista rypäleistä  Viura ja Malvasia.

IMG_0726

IMG_0722

IMG_0729

IMG_0759

IMG_0735
Mugan bodegassa voi viinejä maistella laseittain (2€/lasi) tai valita kattauksen, johon kuuluu neljää eri punaviiniä ja yhtä valko- tai roseeviiniä (7,50€). Kun en osaa heti päättää, valitsenko valkoista vai roseeta, sommelieeri kaataa minulle molempia.

Saan laseihini Torre Muga Riojaa, Muga Riojaa, Prado Eneaa, Muga Selección especialia, Muga Blancoa ja Muga Rosadoa. Voiko olla parempaa tapaa viettää lauantaiaamupäivää?

Pidän näistä kaikista, mutta raskin ostaa vain yhtä (eikä pyörällä ajelu pitkin Riojaa reppu täynnä viinipulloja tunnu järkevältäkään – varsinkaan kun tiedän, että Madridin lähikaupasta saan pullon kelvollista tintoa kahdella eurolla…) Valitsen kotiin viemisiksi maistamistani viineistä halvimman: pullon vuoden 2011 reservaa, jossa on  70 % Tempranilloa, 20 % Garnachaa, 10 % Mazueloa ja Gracianoa.

IMG_0716
Seuraavaksi tutustumme López de heredia Viña Tondonian viinitarjontaan. (Käymme kyllä ensin lounaalla Harossa. Viinin lipittely ilman kunnon lounasta ei tunnu järkevältä…)  Viña Tondonia sijaitsee melkein Bodegas Mugan vieressä. Haron seudulla bodegojen kiertely on todellakin tehty helpoksi!

IMG_0719

IMG_0837

IMG_0840

IMG_0841

IMG_0830
Viña Tondonia on TripAdviserissa listattu Haron parhaimmaksi bodegaksi, joten ihmetyttää, että paikka näyttää täysin autiolta. Paikalla on kuitenkin nuori mies, joka kutsuu meidät ystävällisesti sisään ja kertoo auliisti meille heidän viineistään. Päätämme maistaa tällä kertaa kolmea eri viiniä (on selvittävä vielä pyörillä takaisin Briñasiinkin), kahta punaista, crianzaa ja gran reservaa, sekä yhtä valkoista. Täällä maistiaisista maksetaan laseittan, yhden lasin hinta on noin kaksi euroa.

Viinin kanssa meille tarjoillaan chorizoa ja suolakeksejä.

IMG_0825
Päätämme ostaa kotiin viemisiksi täältäkin yhden pullon vino tintoa, Viña Cubilloa, joka on yhdistelmä Tempranilloa, Garnachaa,  Mazueloa ja Gracianoa. (Viinipullon ostaminen on muuten täällä hyvä idea, sillä ostettuamme viinin meidän ei tarvitse maksaa mitään maistelemistamme viineistä ja makkaroista!) Voimme sitten Madridissa jonain ankean sateisena päivänä tehdä makumatkan takaisin Riojan aurinkoon, näiden mausteisten, täyteläisten viinien synnyinseudulle.

IMG_0836
Riojan aurinko lämmittää, viini maistuu melkein syntisen hyvältä (jotenkin päivällä nautitussa viinissä on aina erityisen hyvä, kielletyn hedelmän maku) eikä ole kiire minnekään.

Rioja on selvästi minun paikkani.

 

About Author

Hei! Olen Heidi, luontoluksusta rakastava outdoor- ja luontokuvaaja sekä matkakirjoittaja. Blogissani kirjoitan erityisesti luonto- ja patikointireissuista sekä road tripeistä Suomessa ja maailmalla.

7 Comments

 • opeannika
  27.10.2015 at 19:28

  Ihania kuvia. Tulee ihan täysillä läpi rento viinitarhatunnelma ja espanjalaisen maaseudun heinäsirkkojen siritykset ja lämpimät tuoksut. 🙂

  Reply
  • maailmanaarella
   27.10.2015 at 21:34

   Kiitos Annika. Lähdetäänkö joskus Italiaan porukalla maistelemaan viinejä? Ois niin meidän juttu❤️.

   Reply
 • Inari
  27.10.2015 at 22:54

  Täytyy ihmetellä, missä välissä olet ehtinyt sommelieeriksi pätevöityä:) Makkaraa ja viiniä – just the thing for me <3

  Reply
  • maailmanaarella
   27.10.2015 at 23:03

   Heh, täällä Espanjassa oppii kaikenlaista. Tänään sain luennon espanjalaisista makkaroista ja eri mustekalalajeista?.

   Reply
 • Kohteena maailma / Rami
  1.11.2015 at 21:32

  Viinitilavierailut on kivoja! Muutama tosi kaunis kuva – kiva postaus!

  Reply
  • maailmanaarella
   1.11.2015 at 21:39

   Kiitos Rami! On tosiaan kivoja noi viinitilavierailut! Haluan pian uudestaan. Uusi-Seelanti, Australia, Kalifornia tai Toscana kelpais kohteeksi ?.

   Reply

Leave a Reply