Menu

Cádiz – valon kaupunki

Updated 31.1.2020


Espanja 2008 121
Kesällä 2004 näin Cádizin ensimmäisen kerran.
Rakastuin.
Ensi silmäyksellä.


Koska maailmassa on niin paljon ihania paikkoja, en useinkaan halua matkustaa samaan paikkaan uudestaan, mutta Cádiz on yksi poikkeuksista.
Sinne matkustin uudestaan ja sinne aion vielä palata.

Espanja 2008 120
Mutta nyt palaan kesään 2004.
Kesän alussa, kun olin pannut koulun ovet takanani kiinni, pakkasin tavarani ja aloitin matkan ihanaan kesään ja valoon.

Lensimme ystäväni kanssa ensin Helsingistä Málagaan. Málagassa kassien unohtelun, bussilla ja taksilla edestakaisin ajelun ja muun sählingin jälkeen pääsimme vihdoin oikeaan bussiin, joka matkan edetessä kierteli yhä mutkaisempia vuoristoteitä ja sai mahani lähes kääntymään ylösalaisin. En ollut ymmärtänyt tarkemmin suunnitella matkaamme: totta kai meidän olisi kannattanut matkustaa Málagasta Costa de la Luzille junalla.  Matkareitin lisäksi en ollut ottanut selvää kaupungistakaan, johon olimme matkalla. Luottavaisin mielin olimme vain netissä vuokranneet itsellemme asunnon kesäksi Cádizin kupeessa sijaitsevan pienen El Puerton (virallisesti El puerto de Santa Marían) kylästä.

Mutta meillä todella oli onnea: meillä oli oma suloinen asunto viehättävässä talossa melkein meren rannalla, El Puerton sydämessä, ja edessä kokonainen kesä täynnä huolettomia päiviä, aurinkoa ja ystävyyttä. Toteutuneen unelmamme kunniaksi istutimme kattoterassillemme hehkuvan punaiset pelargoniat.


Jo ensimmäinen vierailuni Cádiziin osoitti minulle, että Cádizissa on kaikki, mitä kaipaan huolettomaan lomaan,
eikä siellä ole mitään,
mikä voisi estää minua nauttimasta leppoisista päivistä.

Cádizissa  ei ole jättimäisiä taidemuseoita, joihin pitäisi jonottaa tuntikausia; siellä ei ole huimia torneja, joihin täytyisi päästä (ja maksaa tukuittain euroja) ihaillakseen maisemia lintuperspektiivistä; siellä ei ole jättimäisiä ostoskeskuksia, jonne pitäisi sulloutua tyydyttämään shoppailuhimoa; siellä ei ole suuria hotellikomplekseja, jotka täyttyvät hälisevistä turisteista.

Mutta siellä on pieniä kujia, viehättäviä aukioita, houkuttelevia ravintoloita ja kahviloita, vastustamattomia kenkä-, laukku- ja vaateputiikkeja.

Parque en Cádiz
Cádizissa voi rauhassa nauttia tunnelmasta ja auringosta, joka saa kaupungin hehkumaan eri väreissä; siellä saa istua tuntikausia pienissä kahviloissa nauttimassa café con lecheä tai tapas-baareissa kuuntelemassa paikallisten kiivaita väittelyitä (tai ulkopuolisin silmissä nämä suureleiset ja kovaääniset keskustelut vaikuttavat aina väittelyiltä, mutta lienevät ihan normaalia keskustelua); voi kierrellä ihania pikkukujia ja piipahtaa joihinkin näistä lukemattomista kenkä- ja laukkuliikkeistä ihailemaan espanjalaista muotia  ja tekemään heräteostoksia; voi nauttia auringonlaskusta Cádizin rantakadulla ja ihmetellä paikallisten elämää; voi  istuskella puistossa ja nauttia rauhasta ja kiireettömyydestä.


Ja onhan siellä tietysti upea barokkityylinen katedraali, jonka torniin pääsee ihailemaan (ilman jonotusta) edessä avautuvaa kaupunkia ja Atlantin valtamerta. Jos kaipaa lisää torneja ja lintuperspektiiviä, voi kavuta myös vanhaan vartiotorniin Torre Taviraan.

jugando
Cádizissa kadut, puistot ja rannat sykkivät elämää, mutta suuret turistimassat eivät ole turmelleet kaupungin autenttista tunnelmaa. Valon rannikolla ei saa palvelua englanniksi (eikä varsinkaan suomeksi), joten kannattaa opetella ainakin tervehdykset (hola, buenos días / buenas tardes / buenas noches / adiós, hasta luego) ja kiittäminen (gracias) ja pyytäessä jotain, muistaa sanoa kohteliaasti por favor.


Cádizin matkaajan kannattaa vuokrata auto ainakin yhdeksi päiväksi ja lähteä tutustumaan upeaan ympäristöön. Jos lähtee Cádizista kohti Tarifaa poikki keltaisena hehkuvien auringonkukkapeltojen, voi matkalla poiketa piknikille pieniin rantapoukamiin (las calas), kuten Las Calas de Roche Conil de la Fronterassa.


Tarifa on kaupunki, jossa Atlantti ja Välimeri kohtaavat, aallot tyrskyävät ja tuuli tuivertaa – jopa niin paljon,  että sen sanotaan olevan “hulluksi tekevää tuulta”. Ei siis kannata unelmoida leppoisista auringonottotuokioista Tarifan hiekalla tässä surffareiden ja leijalautailijoiden paratiisissa.

ovejas
Cádizista kannattaa suunnata myös sisämaahan valkoisten kylien (pueblos blancos) reitille. Nämä vitivalkoiset maurilaisperinteen mukaisesti rakennetut talot sijaitsevat ryppäinä vuorten rinteillä ja rotkojen reunoilla. Hurmaava kalkkikivikielekkeellä nököttävä Arcos de la Frontera sai ainakin minut huokailemaan ihastuksesta.

Kesä 2004 Cádizissa oli kaikkea, mitä olin toivonutkin: loputtoman pitkiä aurinkoisia päiviä, uusia kokemuksia ja elämyksiä ja espanjalaista tunnelmaa – ja valoa! Cádizin valo sai vanhankaupungin pastellinväriset talot hehkumaan, katedraalin kupolin välkkymään kullan eri sävyissä ja meren väreilemään. Tänne tulisin vielä takaisin!

Palasin Cádiziin seuraavan kerran vuonna 2008. Halusin näyttää omalle rakkaalleni tämän sydämeni vieneen valon kaupungin.

Tapasin muuten mieheni juuri silloin kesällä 2004 – palattuani Suomeen kesän lopussa.
Kesä Espanjassa oli siis saanut täydellisen lopun, vaikka huipennus tapahtuikin vasta Suomessa.

Pian pääsen taas pitemmäksi aikaa Espanjaan. Luulen, että jonain viikonloppuna otan suunnaksi Cádizin – tämän valossa hehkuvan kaupungin.

******

Entä miten meidän pelargonioillemme kävi silloin kesällä 2004?
Jostain syystä ne eivät menestyneet niin hyvin kuin olimme toivoneet. Eivät kai kestäneet Cádizin loistavaa valoa, vai johtuikohan kukkiemme nuukahtaminen siitä, että taisimme espanjalaisen elämän vietteleminä unohtaa niiden kastelun.

Muutamia faktoja ja vinkkejä Cádiziin matkaa suunnitteleville

 • Tämä Valon rannikolla (La Costa de la Luz)  Andalusiassa sijaitseva viehättävä kaupunki on yksi Euroopan vanhimmista, joidenkin lähteiden mukaan jopa vanhin.
 • Cádizissa on filmattu James Bond -elokuvan Kuolema saa odottaa (Die another day) Havanna-kohtaukset. Suuntaa siis La Caletan rannalle (ks. ylimmät kuvat) ja totea, että Pierce Brosnan oli oikeassa todetessaan Halle Berrylle “Magnificent view!”.
 • Cádizista on helppo käydä junalla Sevillassa. Suosittelen!
 • Lähellä Cádizia on myös El Puerto de la Santa Marían kylä, jonne kannattaa tehdä päiväretki katamaraanilla. Matka kestää vain noin puoli tuntia.
 • Toisella kerralla matkustaessani Cádiziin lensin lomalennolla suoraan Jereziin. Se on aivan Cádizin vieressä, joten on ehdottomasti näppärin tapa päästä sinne. Aina suoria lentoja ei taida kuitenkaan olla tarjolla.
 • Hyvä aika mennä Cádiziin on alkukesällä, ennen kuin espanjalaiset turistit valloittavat Cádizin rannat. Mielenkiintoista olisi matkustaa myös helmi-maaliskuussa, kun Cádizissa vietetään karnevaaleja.
About Author

Hei! Olen Heidi, luontoluksusta rakastava outdoor- ja luontokuvaaja sekä matkakirjoittaja. Blogissani kirjoitan erityisesti luonto- ja patikointireissuista sekä road tripeistä Suomessa ja maailmalla.

7 Comments

 • Annika Ruohonen
  8.3.2015 at 14:43

  Less is more. Juuri sitä minäkin kaipaan lomalta! Ihania tunnelmia Espanjasta!

  Reply
 • maailmanaarella
  8.3.2015 at 19:03

  Kiitos Annika! Nykyään matkoilla tosiaan arvostaa sitä, että on aikaa nauttia ympäröivästä tunnelmasta – ilman kiirettä paikasta toiseen.

  Reply
 • Johanna @ Out of Office
  16.4.2016 at 23:12

  Ihana juttu <3

  Tuntuu sellaiselta paikalta jossa minäkin viihtyisin!

  Reply
  • maailmanaarella
   17.4.2016 at 16:36

   Ihan varmasti Johanna tykkäisit. Niin ihana kaupunki. Ja lähellä on plajon nähtävää, jos hypää auton tai junan kyytiin. Joskus vielä tänne palaan <3.

   Reply
 • Kaisa
  9.2.2019 at 11:14

  Olin eilen Cadizissa ja ihastuin. Tänään löysin blogikirjoituksesi Cadizista. Kiitos siitä. Ensi viikolla menemme Cadiziin uudelleen interreilimme päätteeksi.

  Reply
 • viestintaihminen
  9.2.2019 at 11:17

  Kiitos Cadiz-blogikirjoituksestasi! Ilahdutti lukea!
  Olimme Cadizissa eilen ja menemme vielä uudelleen ensi viikolla interreilimme päätteeksi.
  Terveisin Kaisa, iäkäs reilaaja sekä miehensä Heikki

  Reply
  • Maailman äärellä / Heidi
   10.2.2019 at 19:43

   Oi ihanaa! Cadiz on minun lempparikaupunkeja! Joskus vielä itsekin haluan sinne palata! Nauttikaa reissustanne Kaisa ja Heikki <3.

   Reply

Leave a Reply