Menu

Paratiisisaarten lumoissa

Mauritius
Tänään auringon hohtaessa valoa repaleiseksi sulaneen jään pinnalta Suomikin tuntuu paratiisilta, mutta kun syksyn sateet piiskaavat pimeitä, tyhjiä katuja tai tammikuun pakkanen kipristää poskeni lähes tunnottomiksi polkiessani auraamattomia teitä töihin pimeydessä en voi olla ajattelematta, että voisin olla onnellisempi siellä, missä aurinko lämmittää ja voin upottaa jalkani pehmeään hiekkaan.

Mauritius3
Kesällä en raski lähteä kovin kauaksi täältä Suomesta, mutta talvella minun on päästävä ainakin hetkeksi aurinkoon, mieluiten paikkaan, missä voin hetken vain nauttia auringosta, turkoosista merestä ja paratiisimaisesta tunnelmasta. Työkiireiden uuvuttama sieluni kaipaa välillä rauhaa ja lepoa.

Jo ennen kuin syksyn sateet alkavat ravistella kukkaistutuksiani ja yö muuttuu pitemmäksi kuin päivä, minulla on oltava lentolippu varattuna paratiisiin. Muutamalla trooppisella paratiisisarella olen päässyt viime vuosina käymään. Nämä paratiisit ovat Karibian ABC-saaret, Mauritius, Bali ja Havaijin Big Island ja Maui.

Aruba – One happy island

Aruba
Alankomaiden antilleihin eli ABC-saariin kuuluva Aruba on 31 kilometriä pitkä ja 10 kilometriä leveä saari Karibian merellä. Ennen matkaani Aruballe olen keskustelupalstoilta lukenut Aruban olevan täynnä jenkkituristeja. Totta, Aruballa on jenkkituristeja, jos menee sinne resorttien valtaamalle alueelle, mutta minä valitsen hotellimme Eagle Beachiltä, kilometrien päästä Palm Beachin jättimäisistä hotelleista. Kotirantamme on taivaallinen. Hiekka on puuterin pehmeää ja snorklaaminen onnistuu suoraan rannasta.

Kun loikoilu omalla rannalla alkaa kyllästyttää, hyppään pyörän selkään ja lähden tutustumaan saaren muihin rantoihin. Osa rannoista on lähes autioita, ja värikkäät kalaparvet pyrähtelevät snorklaajan riemuksi jo muutaman metrin päässä rannasta. Jotkin tyrskyisimmistä rannoista taas ovat ovat leijalautailijoiden valtaamia.

CIMG0387
Kun pyöräilen hotelliltani 7 kilometriä itään, saavun vastarannalle, missä leppoisten laineiden sijaan aallot tyrkyävät rantapenkoille. Muita turisteja ei täällä näy, joten saan rauhassa nauttia luonnon kauneudesta.

Aruba4

Aruba2
Aruba on pieni saari, joten  sen tutkiminen pyörällä on helppoa.  Myös auton vuokraaminen kannattaa, ellei sitten tosissaan halua hikoilla pyörän selässä useampana päivänä. Autolla saaren kiertää helposti jo yhden päivän aikana – ja loppuloman voikin sitten makoilla valkohiekkaisilla rannoilla. Reissupäivänä kannattaa suunnata rantojen lisäksi ainakin Arikokin luonnonpuistoon ja luonnon muovaamalle sillalle (Natural Bridge).

Aruballe pääsee helposti Amsterdamin kautta, ja koska lentoja menee paljon myös esimerkiksi New Yorkista, on rantalomaan näppärä yhdistää muutama päivä suurkaupungissa (näin me teimme).

Kaikki ABC-saaret ovat hieman erilaisia. Me kävimme eri reissulla Curacaolla ja Aruballa, mutta hyvä idea olisi myös käydä samalla matkalla kahdella tai jopa kaikilla kolmella eri saarella.

Curacao on selvästi isompi kuin Aruba, ja siellä me liikuimmekin vain autolla. Curacaon pääkaupunki Willemstad oli paljon viehättävämpi kuin Aruban Oranjestad ja Curacaolla oli paljon autioita rantoja, joista pääsi tosi hyvin snorklaamaan, mutta välimatkat olivat siellä pitempiä, joten auto oli välttämätön.

Curacao
Jos saisin nyt palata jommalle kummalle saarelle uudestaan, valitsisin luultavasti Aruban, saaren jota kutsutaan nimellä One happy island. Saaren leppoisa tunnelma ja hymyilevät ihmiset todella tekivät minut onnelliseksi!

Mauritius – paratiisi Intian valtamerellä

Mauritius
Noin kymmenen tunnin päässä Pariisista minua odottaa todellinen paratiisi.

Mauritius2
Paikka missä kiire unohtuu
ja missä hitaat päivät ja yöt seuraavat toisiaan.

Mauritius3
Vietän monta päivää mitään tekemättä.
Aurinko, meri ja hyvä kirja riittävät minulle.
Auringon laskettua kuuntelen sammakoiden konserttia ja ihmettelen jättimäisiä lepakoita, jotka pyrähtelevät parvekkeeni ohitse.

IMG_5098
Kun laiskottelu alkaa kyllästyttää, teen kävelyretkiä pitkin rantaa lähiympäristöön, käyn melomassa tai osallistun hotellin järjestämälle snoklausretkelle, pelaan tennistä ja tallennan kuviin, kun mieheni harjoittelee hotellin rannassa purjelautailua. Iltaisin ihastelen auringonlaskua ja joinain aamuina otan taksin ja lähden viereiseen Flic en Flacin kylään (kylä ei ole kyllä kovin kummoinen, mutta ihan hyvä supermarketti siellä on).

IMG_2694

Kun olen viettänyt monta viipyilevää päivää omalla rannalla, päätän vihdoin lähteä hieman pitemmälle tutkimusmatkalle.

IMG_5225
Tutkimusmatkallani näen eteläkärjen tyrskyisiä rantoja, Chamarelin seitsemän värin maat ja putoukset, Mahebourgin värikkäät markkinat, mutta eniten ihastun Blue Bayn rantaan, joka on vieläkin turkoosimpi kuin omamme saaren lounaisosassa. Nousen rannalla rastatukkaisen pojan veneeseen ja lähden merelle snorklaamaan.

Mauritius_maisema
Mauritiuksella on kaikkea, mitä olen paratiisilomalta kaivannutkin: aurinko paistaa koko loman ajan, ruoka, joka on yhdistelmä aasialaisia ja kreolilaisia makuja, on liiankin herkullista, ja ihmiset ovat ystävällisiä. Shoppailtavaa en saarelta juuri löydä, mutta en haluaisikaan tuhlata lomaani ostoskeskuksiin!

Hotellimme Sands Resort & Spa on minulle todellista luksusta. Suurelta parvekkeelta voin ihailla merta ja vastarannalla kohoavia terävähuippuisia vuoria. Hotellilta on kaksi kertaa päivässä mahdollisuus lähteä (ilmaiseksi) veneellä snorklausretkelle. Suoraan rannasta on turha mennä snorklaamaan, sillä rannan koralli on valitettavasti täysin kuollutta eikä värikkäitä kalaparviakaan rannasta tavoita.

Lokakuu on hyvä aika matkustaa Mauritiukselle: silloin ei ole sesonkiaika ja hotellissa on rauhallista. Matkakin on selvästi halvempi kuin joulukuussa.

Aikaero Mauritiukselle on vain kaksi tuntia eikä lentokaan ole ihan mahdoton, joten luulen, että tähän paratiisiin voisin tulla joskus uudestaankin…

 Bali – riisipeltojen ja temppeleiden saari 

Bali2
Olen katsonut Eat, Pray, Loven:
minun on pakko päästä Balille.

Saavumme Balille joulukuun lopussa. Vettä sataa kaatamalla, ja 24 tunnin matkustamisen jälkeen olen täysin uupunut päästessäni perille hotellille. (Olen varannut lennot auttamattomasti myöhässä ja saadakseni kohtuuhintaiset lennot joudun lentämään Balille Milanon ja Hongkongin kautta.)

Väsymys kuitenkin unohtuu, kun pääsen hotellille. Saan ensin viilentävän tervetulojuoman ja sitten vielä virkistävän jalkahieronnan. Villassa soi rauhoittava balilainen musiikki ja pihalla kurnuttavat sammakot.
Olen tullut paratiisiin!

Bali
Villamme sijaitsee Sanurissa melkein pääkadun varrella, mutta omaan puutarhaamme ei liikenteen melu kantaudu. Aamupala katetaan meidän omaan olohuoneeseemme illalla tekemämme tilauksen mukaisesti. Aamupalan jälkeen loikoilemme villamme ikiomalla uima-altaalla. Villa on todellinen paratiisi vehreän puutarhan ympäröimänä eikä tästä paratiisista raski lähteä minnekään.

Ensimmäinen päivämme Sanurissa on kuitenkin harmaa. Koko päivän sataa. Hotellimme omistaja, sympaattinen korealaisnainen tarjoaa meille lohdutukseksi kokovartalohieronnat hotellin spassa.
Olemme tulleet Balille sadekauden aikaan, joten olemme oikeastaan onnekkaita, koska ainoastaan ensimmäinen päivämme on sateinen. Sen jälkeen pilvet haihtuvat ja tulevat uudestaan häiritsemään meitä vasta lähtöaamunamme.

Sanurin rantoihin minä en ihastu: meri ei ole turkoosi eikä snoklaamaan täällä pääse. Auringon nousun aikaan rannalla on kuitenkin ihanan seesteinen tunnelma. Useimmat turistit ovat silloin vielä nukkumassa.

Käymme tutustumassa myös Kutan rantoihin, mutta meluisa Kuta turistijoukkoineen ei ole minun paikkani.

Bali_riisipellot
Onneksi lopulta maltan lähteä omalta villaltani ja kylältäni sisämaahan päin riisipelloille ja Ubudin taiteilijakylään.
Ihastun näkemääni. Jos vielä joskus pääsen takaisin Balille, haluan tulla tänne Ubudiin ja vuokrata huoneen täältä riisipeltojen keskeltä.

Rantalomalle en Sanuriin enää lähtisi, en ainakaan sadekauden aikaan, mutta Ubudin voisin mielelläni yhdistää johonkin rauhallisempaan rantakohteeseen.

Balilla en syönyt niin hyvää ruokaa kuin Mauritiuksella, mutta hedelmät olivat taivaallisia. Tuttujen mangojen ja ananasten lisäksi söin lukemattomia sellaisia hedelmiä, joita en koskaan aiemmin ollut edes nähnyt.

Balin-reissuun on helppo yhdistää esimerkiksi Hongkong (näin me teimme) tai Singapore, mistä Denpasariin on useita lentoja.

Havaiji

Big Island – kraatereita ja rantoja 

BigIsland
Havaijin Big Island on Suomesta 12 tunnin aikaeron päässä. Vaikka ennen Havaijille tuloa vietämme muutaman päivän Los Angelesissa olen ensimmäiset päivät aikaerosta sekaisin. Herään aamulla viiden aikaan ja ennen aamiaista olen jo ehtinyt lukea kirjaa, käydä lenkillä ja kuntosalilla. Illalla taas nuukahdan vuoteeseen ennen kahdeksaa.

Hotellimme ranta Kailua-Konalla ei ole mikään paratiisi, mutta vuokra-autolla, joka on Havaijilla välttämättömyys, pääsemme myös paratiisirannoille. Mitä vaikeamman kulkumatkan päässä ranta sijaitsee, sitä paratiisimaisempi ja autiompi se on.

BigIsland2
Big Island on nimensä mukaisesti suuri saari, joten välimatkat ovat pitkiä ja autossa istumiseen menee liikaakin aikaa. Näemme kuitenkin saarikierroksilla paljon: savuavia kraatereita, sademetsiä, vehreitä laaksoja, jylhiä  kallioita, vesiputouksia ja tietysti erilaisia rantoja.

BigIsland3

Havaiji_tulivuorella

Havaiji

Maui – vesiputousten saari

Maui
Havaijin-matkallamme käymme myös Mauin-saarella. Mauilla oma hotellimme ranta Ka’anapalissa vastaa mielikuvaani paratiisista. Hiekka on pehmeää, merellä lipuvat purjeveneet ja vastarannalla siintävät vuoret.

Noin puolen kilometrin päässä oman hotellimme rannasta löydämme snoklauspoukaman, missä värikkäiden kalojen lisäksi on jättikilpikonnia ja delfiinejä. Lyhyen automatkan päässä on taas ranta, missä pääsemme seuraamaan valaiden temmellystä.

Maui on selvästi pienempi kuin Big Island mutta täälläkin on kauniiden rantojen lisäksi tulivuoria, ja Hanaan johtavalla serpentiinitiellä, missä pääsee (joutuu) ylittämään 54 yksikaistaista siltaa, on myös lähes 50 erilaista vesiputousta.

Maui2
Maui on näistä kahdesta saaresta siloitellumman paratiisimainen, mutta Big Island rouheammassa kauneudessaan viehättää minua kuitenkin enemmän. Havaiji on niin monen kilometrin ja aikavyöhykkeen päässä, etten luultavasti ihan heti aio palata tänne, vaikka Kaua’in saari vähän houkuttaisikin.

Haaveilen edelleen uusista paratiiseista. Seuraavaksi haluaisin päästä Seychelleille ja toivottaavasti jonain päivänä minulla on mahdollisuus matkustaa Aitutakiin Cookin saarille.

About Author

Hei! Olen Heidi, luontoluksusta rakastava outdoor- ja luontokuvaaja sekä matkakirjoittaja. Blogissani kirjoitan erityisesti luonto- ja patikointireissuista sekä road tripeistä Suomessa ja maailmalla.

7 Comments

 • Annika Ruohonen
  16.3.2015 at 19:38

  Aivan ihania maisemia! <3 Voi kun pääsis joskus! Ja paljon hyödyllisiä neuvoja. Minä myhistelen tekstin lomassa ja kuvittelen jaloissani puuterihiekan 🙂

  Reply
 • Jenni / Globe Called Home
  19.3.2015 at 13:28

  Nuo Karibian ABC-saaret voisi olla mulla matkakohteena ensi talvena. Havaijilla kävimme nyt kuluneena talvena juuri Big Islandilla ja Oahulla, ja kuvista tunnistaa mm. South Pointin. 😉 Ihan sama fiilis oli Big islandilla, että autossa tuli istuttua vähän liikaakin, mutta musta se oli kuitenkin sen arvoista, kun niin paljon hienoja juttuja tuli näettyä ja koettua.

  Reply
  • maailmanaarella
   19.3.2015 at 13:32

   Suosittelen ABC-saaria! Oli tosi positiivinen kokemus. Tykkäsitkö Jenni Oahusta? Millanen oli Big islandiin verrattuna?

   Reply
 • Maija Kuisma
  30.10.2016 at 19:11

  Mauritius vs. ABC (lähinnä Bonaire)? Jos vertaisit esim. lentoa, aikaeroa, hintaa, ruokaa, luontoa, sukellusmahdollisuuksia melko aloittelijoille, siisteyttä, palvelua yms. Kumpi saisi enemmän plussia? Loka-marraskuun taitteessa olisi matka suunnitteilla.

  Reply
  • Maailman äärellä / Heidi
   30.10.2016 at 21:55

   Kiitos Maija kommentistasi!
   Minä olen ihastunut molempiin: sekä ABC-saariin että Mauritiukseen. Bonairella en kylläkään ole käynyt, mutta kuulemani mukaan se on erityisen sopiva sulkeltajille. Bonaireen kannattaisi varmasti yhdistää toinenkin saari, vaikkapa Aruba. ABC-saaret ovat aika karuja, Mauritius on paljon rehevämpi. Aruballa oli kivaa se, että pystyi maastopyörällä kiertelemään saarta ja siellä auton vuokraus on myös kätevää ja suositeltavaa. Bonaire on käsittääkseni tosi pieni, eikä siellä juuri muuta sitte olekaan kuin loistavat sukellusmahdollisuudet.

   Me yhdistimme Aruban reissuun muutaman päivän New Yorkissa, mikä oli myös tosi kätevää ja sai samalla ranta- + kaupunkiloman. Selä Aruballa että Curacaolla oli useita rantoja, mistä pääsi snorklaamaan suoraan rannasta.

   Ruoka Mauritiuksella oli super hyvää, selvästi parempaa kuin ABC-saarilla. Mauritiuksella myös aikaero on paljon pienempi (vain kaksi tuntia), mikä on tietysti plussaa. Marituksella on vasemmanpuoleinen liikenne, mikä voi hankaloittaa autolla ajelua. Mekin otimme kuskin päiväksi. Nyt kyllä ollaan jo useamman kerran ajeltu paikoissa, joissa vasemmanpuoleinen liikenne, viimeksi viime talvena Barbadoksella, ja pienen totuttelun jälkeen se onkin ihan helppoa.

   Sekä Mauritiuksella että ABC-saarilla on upeita rantoja. Maurituksella kävimme snorklaamassa veneretkillä.

   Sekä ABC-saarilla että Mauritiuksella kaikki olivat tosi ystävällisiä, ihania ihmisiä ja palvelu pelasi.
   Mauritiuksella meillä oli aivan ihana (lukusus)hotelli, Arballa ja Curacaolla hieman vaatimattomampi, mutta kuitenkin tosi kivat.

   Mauritiuksella olimme juuri lokakuussa ja oli aivan huippu keli koko ajan. Loka-marraskuuhan on Karibian seudulla hurrikaaniaikaa, mutta ABC-saarille hurrikaanien ei pitäisi ylttää. Itse olemme olleet siellä joulukuussa ja helmikuussa. Joulukuussa Aruballa saatiin muutamia sadekuuroja, mutta muutoin hienot kelit.

   On siis tosi vaikea sanoa, kumpi saisi enemmän plussia. ABC-saaret on hieman rouheampi valinta, Mauritius ehkä enemmän luksuskohde… tämä mielipide voi kyllä johtua omasta hotellivalinnastamme. Ja Mauritiuksen herkkuruokia kyllä kaipaan. Jos nyt pitäisi valita, lähtisin uudestaan ehkä ennemmin Mauritiukselle ja tällä kertaa uskaltautuisin vuokraamaan siellä autonkin ja sitten näkisin helpommin ja enemmän saarta.

   Toivottavasti näistä mietteistä oli jotain iloa!

   Reply
 • Outi
  6.1.2018 at 19:23

  Juu kyllä kiitos. Lähtisin ihan minne vaan näistä saarista. Paratiisiloma lämpimässä, varpaiden välissä hiekkaa, iho ruskeana ja päällä vain jotain kevyttä, kyllä kelpaisi!
  Mukavaa loppiaista sinulle!

  Reply

Leave a Reply