Menu

Pyhiinvaeltajien perässä Santiagoon

Updated 31.1.2020

Kello on vähän yli seitsemän ja ulkona on vielä pimeää. Olen taas matkalla. Tällä kertaa suuntana on Espanjan luoteisnurkassa, Portugalin yläpuolella sijaitseva Galicia. Galicia on minulle täysin tuntematonta aluetta. Tiedän, että siellä sataa paljon, enemmän kuin missään muualla Espanjassa (työpaikallani Madridissa kaikki, joille olen sanonut lähteväni viikonlopuksi Galiciaan, ovat varoitelleet Galician sateista).

Tiedän myös, että Galician tunnetuin kaupunki on keskiaikainen, noin 100 000 asukkaan Santiago de Compostela, jonne kuuluisa Camino de Santiago päättyy. Juuri sinne minäkin olen matkalla.

Olen varannut Santiagosta hotellihuoneen yhdeksi yöksi. Toisen hotelliyön olen varannut läheltä Pontevedran kaupunkia, noin 80 kilometrin päästä Santiagosta. Tarkoitus on ajella autolla pitkin Galician rannikkoa. Tarkempi reittisuunnitelma on vielä tekemättä. Ehtiihän sen vielä. Luultavasti kysyn Santiagon hotellista vinkkejä kohteista, joissa kannattaisi käydä. Tai sitten vain kuljen tuulen mukana…

Junamatkalla näen, kuinka aurinko nousee ja peltojen yllä leijuva sumu alkaa pikkuhiljaa haihtua. Mitä pitemmälle junamatka edistyy, sitä vihreämmäksi ja kumpuilevammaksi maisema muuttuu. Haluaisin niin päästä ulos kuvaamaan. Yritän kuvata ohivilahtavia maisemia ikkunan lävitse, mutta saan tallennettua vain heijastuksen omista kasvoistani ja vihreää sekasotkua. Toivotonta.

IMG_1349

Kastilia y Leónin ruskea maisema…

IMG_1360

… muuttuu Galiciaa lähestyttäessä yhä vihreämmäksi.

Kello 13 saavun Santiagoon. Santiagossa paistaa aurinko, ja hotellikin löytyy helposti. Jätän vain tavararani hotellille ja lähden selvittämään kaupungin syvintä olemusta.

IMG_1456

Hotellimme Hotel Compostela sijaitsee lyhyen kävelymatkan päässä rautatieasemalta, ihan vanhan kaupungin kupeessa.

Tällä kertaa poikkeuksellisesti en menekään suoraan katedraalille vaan kierrän kaupungin reunamilla ja astelen Rua de San Pedrolle, pyhiinvaeltajien reitille, missä vastaani kävelee sekä nuoria että vanhoja vaeltajia rinkat selässä.

IMG_1375
Tutkin Santiagon puistoja ja kävelen kaupungin laidalle ihmettelemään pelloille ja vuoristoon avautuvaa maisemaa. Pikkuhiljaa kaarran kohti kaupungin vanhaa keskustaa ja katedraalia. Lähestyessäni Praza do Obradoiroa korviini kantautuu säkkipillien soittoa. Pyhiinvaellusmatkan tehneet väsyneet taivaltajat ovat leiriytyneet kirkon edustalle. Harmikseni toinen katedraalin barokkitorneista on remontissa eikä kirkko näytä yhtään niin hienoilta kuin kuvissa.

IMG_1380

IMG_1384

IMG_1402

IMG_1410 IMG_1418 IMG_1426 IMG_1432 IMG_1445 IMG_1449

IMG_1433 IMG_1444
Vaikka katedraali ei olekaan kaikkein kauneimmassa asussaan, voin todeta, että Santiago on kaunis. Kaikkein kauneimmillaan kaupunki on auringonlaskun aikaan, kun auringon viimeiset säteet kultaavat komeat kivirakennukset ja taivas muuttuu purppuran punaiseksi.

IMG_1460 IMG_1463 IMG_1465 IMG_1469 IMG_1476 IMG_1494 IMG_1496 IMG_1498 IMG_1501 IMG_1508 IMG_1512
Pikkuhiljaa auringonvalo vaihtuu katulyhtyjen lempeän keltaiseen valoon ja tapasbaarit täyttyvät paikallisia herkkuja nauttivista asiakkaista. Vaikka minä olen jo päivällä ahminut tuhdin galicialaisen menú del dían (alkupalaksi lämmintä galicialaista keittoa, caldo gallegoa, pääruoaksi meriturskaa galicialaisittain, merluzaa a la Gallega, ja jälkiruoaksi Santiagon kakkua, tarta de Santiagoa), haluan päättää ensimmäisen iltani Galiciassa herkuttelemalla meren antimilla. Ennen matkaani minulle on mainostettu erityisesti Galician mariscoja (mereneläviä), joten en voi olla tilaamatta illalliseksi pikku mustekaloja musteessaan (chipirones en su tinta con arroz), tietysti hyvän viinin kanssa.

IMG_1514 IMG_1517 IMG_1529 IMG_1532
Punaviini, tapasbaarin hämyisä tunnelma ja päivän aikana kävellyt kilometrit saavat minut haukottelemaan. On siis aika jättää täpötäydeksi pakkautunut tapasbaari ja lähteä keräämään voimia seuraavan päivän seikkailuille.

***

Seuraavassa Galicia-postauksessani ollaankin jo siellä, missä maailma loppuu…

 

 

About Author

Hei! Olen Heidi, luontoluksusta rakastava outdoor- ja luontokuvaaja sekä matkakirjoittaja. Blogissani kirjoitan erityisesti luonto- ja patikointireissuista sekä road tripeistä Suomessa ja maailmalla.

2 Comments

Leave a Reply