Kreikan Parga – kaunis kuin kaunein postikortti

On kesäkuun alku. Taivas on kirkas ja päivä valoa tulvillaan. Sitä kimpoilee merestä, kadun pinnasta ja talojen seinämistä niin, että silmät siristyvät väkisin kapeiksi viiruiksi. Katseeni hakeutuu kohti turkoosina hohtavaa merta, samalla kun kapuan yhä ylemmäs.

Parga onkin yhtä ylämäkeä: täynnä kukkuloita, rinteitä, mäkiä ja rappusia. Tuntuu, että aina mennään ylöspäin. Pyyhitään hikikarpaloita ja vähän puuskutetaan. Jalkoja hapottaa, mutta se ei haittaa, sillä jokaisen kukkulan laelta löytyy jotain kaunista. Sillä Parga todella on kaunis.

 Kaunis kuin kaunein postikortti.

Parga
Rantakadun muurilla paikalliset lapset tekevät bisnestä: myyvät simpukoita ja meritähtiä.

Parga – italialaisvaikutteista idylliä turkoosin meren rannalla

Pargan kaupunki sijaitsee Manner-Kreikassa, Kreikan länsirannikolla, Joonianmeren rannalla. Mutta vaikka ollaankin mantereella, Pargassa on jotain saarimaista, ja tyypillisten kreikkalaisten kylien sijaan Parga tuo mieleeni Italian.  Parga onkin ollut venetsialaisten hallussa aina vuodesta 1401 vuoteen 1797 asti. Italialaisvaikutteet näkyvät vieläkin katukuvassa:  amfiteatterimaisesti rinteessä nököttävät tiilikattoiset talot ovat suloinen sekoitus vesiväripaletin eri värejä.  Siskoni ihmetteleekin, missä ovat ne matkailumainosten valkeaksi kalkitut talot.

Valkeaksi kalkittujen talojen sijaan Pargassa saamme ihailla hehkuvia värejä. Moniväristen talojen lisäksi  väriä tuovat rantabulevardia koristavat värikkäät kukkaistutukset ja kauniit räsymatot.

Parga

Mutta kauneinta täällä on meri! Meri joka hohtaa turkoosina – aivan niin kuin kauneimmissa postikorteissa.
Se on ihan uskomaton!

Parga

Parga

Parga

Kissoja ja sokkeloisia kujia

Vaikka Parga onkin pieni, vain parin tuhannen asukkaan pikkukaupunki, riittää sokkeloisilla kujilla kuljettavaa ja ihmeteltävää. Aamuvarhaisella, kun muu seurueeni vielä nukkuu, lähden tutkimaan vielä uinuvia kujia tarkemmmin. Kesämekkoja, nahkalaukkuja ja -sandaaleja, mausteita  ja oliiviöljystä ja aasinmaidosta tehtyjä kauneustuotteita myyvien putiikkien ovet ovat tietysti vielä kiinni, mutta se ei minua haittaa.

Lepertelen vastaantuleville kissoille, joista osa suostuu kuvattavaksi, osa taas luikahtaa säikähtäneenä pakoon. Ihastelen talojen kukkaistustuksia ja keltaisena hehkuvia sitruunapuita ja mietin, uskaltaisinko sujauttaa pulleaksi kypsyneen sitruunan kassiini.

Aina välillä tutkimusretkeni päättyy umpikujaan – tai jonkun paikallisen parvekkeelle.

Parga kissat

Parga kissa

Parga

Pargan terassiravintoloissa nautitaan kuohuvaa turkoosia merta ihaillen

Pienten putiikkien lisäksi Pargassa on toinen toistaan houkuttelevampia terassiravintoloita ja -kahviloita, joita ei voi vastustaa. Päivän kuumimpana hetkenä valitsemme niistä yhden, sen kaikkein houkuttelevimman, ravintola Kastro 1380:n. Minä tilaan lasin kuohuvaa, jäätelöä ja kitkerää kreikkalaista kahvia.

Terassilta aukeava maisema on niin satumaisen kaunis, ettemme millään malttaisi jatkaa matkaa.

Mutta onneksi illan himpun viiletessä voimme kavuta uudestaan  tänne kukkulalle, valita taas yhden monista terassiravintoloista ja istua nauttimaan  kreikkalaisia makuja: moussakaa, lihapullia tomaattikastikkeen kera, souvlaki-vartaita, miekkakalaa, meriahventa tai täytettyjä munakoisoja. Joka kerta maistan jotain uutta, vaikka mieleni tekisi yhä uudestaan kreikkalaisia lihapullia ja valkosipulilta kevyesti tuoksuvaa tsatsikia.

Parga
Näköala ravintola Kastrosta on mieletön. Hinnat ovat tyyriit, joten paikka sopii parhaiten pieneen kahvi- tai skumppahetkeen.

Turisteja ja paikallisia sulassa sovussa

Vaikka Etelä- ja Keski-Euroopan turistikausi ei ole vielä – näin kesäkuun alussa –  alkanutkaan, kuhisee rantabulevardi illan tullen turisteja. Eikä suomen kielen kuulemiseltakaan voi välttyä. Sitä osaavat suomalaisturistien lisäksi ravintoloiden sisäänheittäjät.
– Terve, terve! Mitä kuuluu?

Parga

Mutta on täällä onneksi aitoa paikkallistakin elämää. Sulassa sovussa turistien seassa. Kalamiehet ja -naiset heittävät vieheitä ja toivovat kalan tarttuvat koukkuun. Lapset juoksevat kilpaa ja väistelevät kirkuen tuulen nostattamia jättiaaltoja.

Minä pysähdyn kuitenkin tarkkailemaan kissaa, joka kieltä lipoen odottaa illallistaan.

Parga
Give me some fish now. I’m hungry!

Ja totta kai me tehdään kunnon turistijuttujakin. Otetaan turistikuvia Instagramiin.
Kikatetaan ja poseerataan.
Yhden kuvan pilaa ylimääräinen turisti, toisessa on tyhmä asento tai ilme. Yksi kuva on rajattu hassusti, niin että nilkat on katki. Mutta se saa luvan kelvata.

Parga
Ihanat tytöt rantabulevardilla (kuvassa hurmaavat lomaseuralaiseni, siskontytöt Linda ja Tanja).
Parga
Kesän ihanin lomamekko Muotitatalo Pukista, Savonlinnasta. Kuvan otti Tanja.

Rauha löytyy patikkapoluilta

Kun keskustan tai rantojen kuhina alkaa väsyttää, löytyy omaa rauhaa Pargan kauniilta patikkapoluilta, jotka vievät keskelle oliivilehtoja. Nämä komeat oliivilehdot alkavat heti kaupungin keskustan ulkopuolelta.

En ole koskaan nähnyt niin paljon oliivipuita kuin täällä. Kärrytiet mutkittelevat oliivipuiden katveessa ja nousevat kukkulalta kukkulalle, ja kukkulan  laelta näkyy uskomattoman kaunis maisema Pargan kaupunkiin ja tälle turkoosina välkkyvälle merelle, jota minä niin rakastan.

Parga

Parga

Oliivilehdon suojassa, korkealla kukkulalla sijaitsee suloinen hotellimme Enetiko Resort

Täällä oliivilehtojen suojassa, kukkulan laella – vain 10 minuutin kävelymatkan päässä Pargan keskustasta –  sijaitsee myös meidän suloinen hotellimme Enetiko Resort, jossa me vietämme leppoisia lomapäiviä, todellista tyttöjen lomaa. Kikatamme, höpötämme tyttöjen juttuja,  nautimme auringosta tai luemme kirjaa aurinkovarjon alla. Välillä pulahdamme altaaseen, jonka vesi on auringon lämmittämää – eikä juuri virkistä.

Aamuisin nautimme hitaista kreikkalaisista aamiaisista. Joka aamu haluan reilun annoksen paksua kreikkalaista jugurttia, jonka päälle valutan reilusti paikallista hunajaa. Ja tietysti valitsen lautaselleni myös croissanteja ja nutellaa, joka on ikuinen lomapaheeni.

Parga
Maisema kukkuloiden ja oliivilehtojen suuntaan hotellin parvekkeelta.
Enetiko Resort Parga
Iltarientojen suunnittelua hotellin allasalueella.
Enetiko Resort Parga
Aamiashetki, joka venähtää aina reilun tunnin mittaiseksi.
Enetiko Resort Parga
Prinsesssahetki hotellihuoneemme parvekkeella.  Kiitos kuvasta ja kärsivällisyydestä Tanja.
Parga Enetiko Resort
Illan pimetessä.
Enetiko resort Parga
Näkymä parvekkeelta auringonlaskun jälkeen.

Pieni, idyllinen ja postikorttimaisen kaunis Parga on juuri sopiva tällaiseen. Tyttöjen yhteiseen lomaan. Rentoon kesän aloitukseen. Mutta kepeiden lomapäivien lisäksi Parga on hyvä tukikohta myös pienille seikkailuille. Minun seikkailuni veivät tälläkin kertaa luontoon: Katsomaan auringonnousua- ja laskua. Ihmettelemään kukkuloiden laelta aukeavia maisemia. Kirkumaan polun yllä seittejä kutovia jättihämähäkkejä.

Näistä patikkaretkistä lupaan kirjoittaa pian lisää. Sillä Parga todella on myös ihana luonto- ja päiväpatikointikohde ♥.

◊◊◊◊

Minut Kreikka, matkakohteideni ensirakkaus, oli valloittanut jo vuosia, vuosia sitten. Oikeasti ennen kuin todellista Kreikkaa olin nähnytkään (lue tarinani Kreikka-rakkauden syttymisestä täältä). Mutta matkaseuralaisilleni, siskolleni ja siskoni tyttärille, Kreikka oli jotain uutta. Siksi halusin loman jälkeen vielä tietää, mihin he erityisesti kiinnittivät huomiota ja mistä he erityisesti pitivät.

Ja tällainen lista heidän vastauksistaan syntyi:

Kreikan Parga on ihana, koska siellä on

 • upeita maisemia
 • puhdasta
 • kirkasta merivettä
 • ystävällisiä ihmisiä, jotka tervehtivät ja hymyilevät
 • turvallisen tuntuista, joten uskaltaa liikkua yksin yölläkin
 • hyvä palvelu
 • paljon söpöjä kissoja ja koiria
 • paljon patikointireittejä
 • kauniita oliivilehtoja
 • tunnelmallisia ja rauhallisia katuja, linnoja ja raunioita
 • värikkäitä taloja
 • hyviä kasvisruokia (mm. munakoiso).

Arvaa, mitä minä listaan vielä lisäisin? ♥


Matka- ja tunnelmakuvia sekä pieniä matkatarinoitani pääset seuraamaan blogini lisäksi Facebookissani.
Käy kurkkaamassa myös Instagramiani, jonne tallentuvat ne kuvistani kauneimmat.
Blogiani pystyt nyt näppärästi seuraamaan Blogit.fi-sivuston kautta.
Maailman äärellä -matkablogini on myös Twitterissä.
Tervetuloa mukaan matkoilleni.

Copyright © 2018 Maailman äärellä – Heidi Lehtosaari. All rights reserved.

29 Comments

Add yours →

 1. Monta kertaa Kreikassa käyneenä täytyy kyllä sanoa, että koskaan ei ole vielä vastaan tullut likaista kohdetta. Tuolla on niin kaunista ja tosiaan oikeaa värien juhlaa. Jännää, kun olen itsekin tottunut kalkittuihin valkoisiin taloihin.
  Ihanaa viikonloppua sinulle Prinsessa ❤

  Liked by 1 henkilö

  • Kiitos ihana Outi!
   Ihan totta, Kreikassa on aina ollut puhdasta! Monilla espanjalaisilla on ikävä taka jättää jälkeensä roskia, mutta samaa en ole Kreikassa huomannut. Pargassa ei tosiaan nähnyt näitä tyypilliisä vakeaksi kalkittuja taloja, mutta kyllä tämä värikkyyskin oli niin kaunista. Suloinen on kyllä Parga <3.
   Ja oikein ihanaa kesäsunnuntaita sinulle Outi!

   Tykkää

 2. Koskaan en ole Kreikassa käynyt ja onkin kiva päästä sun retkikertomusten ja kuvien siivittämänä sohvamatkalle noihin kauniisiin maisemiin!

  Liked by 1 henkilö

 3. Oi ihanuutta miten hieno loma teillä on ollut! ❤
  Olen Pargasta haaveillut jo pidemmän aikaa. Nyt se olisi hiukan taas tarjolla syksyksi, mutta juurihan minä tulin Kreikasta. Voiko siellä käydä monta kertaa vuodessa? 😀 😀 Ei tämä sinun postaus kyllä yhtään nyt helpottanut Parga-kuumetta.

  Liked by 1 henkilö

 4. Ah ihana, ihana Kreikka ❤ Ihan on sinne jo ikävä, mutta Italia vetää taas pidemmän korren. Tulimme vasta eilen kotiin Kuusamosta, ja pesen täällä hulluna pyykkiä että ollaan pian taas valmiina lähtöön.

  Ihania nuo mekkokuvasi. Tuo on todella tyylikäs tapa tuoda kirjoittaja mukaan blogikuviin, tykkään tuosta kovasti. Voi kunpa saisin joskus itsestäni samantyyppisiä, mutta niitä varten pitäisi kyllä sitten viritellä ajastimia. Miehen kärsivällisyys ei noihin taivu 😉

  Liked by 1 henkilö

  • Kreikka on ihana, mutta niin on Italia ja Espanjakin. Joka vuosi mietin, minkä niistä valitsisin <3. Mutta syksyllä olin viimeksi Italiassa ja talvella melkein Espanjassa, kun La Palmalla olin, niin nyt oikeastaan olikin jo kreikan vuoro. Ja olihan se taas ihana!
   Odotankin jo kovasti, etä saan kuulla enemmän teidän Kuusamon reissusta. Se oli varmasti mieletön!
   Ja ihanaa Italiaa sinulle! Täälläkin on pyykätty ja pakkailtu (tällä kertaa vähän erilaista varustusta kuin Kreikkaan) ja kohta taas kohti lentokenttää.

   Ja kiitos muru <3. Minun mies on kyllä jo kehittynyt aika hyväksi ja kärsivälliseksi kuvaajaksi. Vähän mietitytti, saankohan Kreikan matkalla itsestäni yhtään kelpo kuvaa, kun mies ei ole matkassa, mutta Tanja olikin ihana kärsivällinen kuvaaja. Ei yhtään valittanut 😀 <3. Minä voin tulla sinua kuvaamaan joskus Etelä-Suomeen – tai sitten kuvataan urakalla, kun sinä joskus vihdoin tänne Saimaalle selviät <3. Ja otat sitten matkalaukun täyteen mekkoja, ettei ole vain niitä perinteisiä retkikuvia :). Mekkokuvaus kun on yllättävän hauskaa. Kiva välillä leikkiä prinsessaa, kun niin usein rymyää urheilukamppeissa.

   Liked by 1 henkilö

 5. Olen ajatellut, että Pargassa on pistäydyttävä. Nyt se on ihan ehdotonta, koska melkoisen kaunista näyttää tuolla olevan!

  Liked by 1 henkilö

 6. Kai veit terveiseni Kreikalle? 😊Pääsen sinne toivottavasti aika pitkäksikin aikaa tänä vuonna❤Parga on tosiaan viehättävä ja siellä on ikimuistoisia oliivipuita, sellaisia pitkiä ja hoikkia, joita ei Kreikassa usein näe. Kiitos ihanista tunnelmista!

  Liked by 1 henkilö

 7. Tosi kaunista. Kaduttaa että en matkustanut sinne kuin olin Albaniassa.

  Liked by 1 henkilö

  • Pargasta tehtiin retkiä Albaniaan, ja minä jäin sitten harmittelemaan, etten pistäytynyt lomallani myös Albanian puolella. Vaikka toisaalta, se olisi varmasti ollut aivan liian hätäinen vierailu, ja Albnia ansaitsee pitemmän vierailun.
   Jos kaipaat kaunista ja helppoa kreikkalaista lomakohdetta, niin Parga on juuri sellainen <3. Ja koska sinne (tai ihan lähelle Prevezaan) on Suomesta suoria lentoja, on sinne tosi helppo matkustaa!

   Tykkää

 8. Aivan ihanan ja niin kuin sanoit, postikorttimaisen, kaunista! 🙂 Kasvisruuan saatavuudesta suuri plussa myös. En malta odottaa, että pääsen kiertämään Kreikkaa! Varmaan samalla reissulla, kun kierrän Balkanit, voisi surauttaa Kreikankin puolelle.

  Liked by 1 henkilö

 9. Parga on kylä joka sopii erinomaisesti lomakohteeksi. Kauneus kiehtoo, Italian värit, oliivilehdot ja paikallisuus. Jo lähes 20 kertaa on siellä lomailtu, joko kerran tai kahdesti vuodessa. Tropical on majapaikkamme. En koskaan väsy ihailemaan ympäristön vihreyttä. Jälleen syyskuussa tuttuun paikkaan. Kun kaikki nähtävyydet ympäristössä on tullut käytyä, voi keskittyä leppoisaan lomailuun.

  Liked by 1 henkilö

  • Kiitos paljon Raija kommentistasi. Enpä ihmettele yhtään, että palaat Pargaan yhä uudestaan. Voisin minäkin sinne jo palata – viettämään rentoa tyttöjen lomaa (tai toki minä miehenkin voisin kelpuuttaa mukaan matkaan <3. Usein vaan miehen kanssa ei malta rentoilla, kun pitää valloittaa kaikki mahdolliset vuoret…).
   Ihanaa kesää sinulle Raija! Kutsuuko Kreikka sinua tänäkin kesänä?

   Tykkää

   • Myös tänä kesänä Pargaan. Ei vuotta ilman Pargaa. Olen ehkä ns joko-tai ihminen eli joko tykkään jostain paikasta ihan mielettömästi tai sitten ei lainkaan. Harrastan maalausta joten Parga tuo virikkeitä. Syyskuun alussa jälleen Pargaan ja Tropicaliin.

    Liked by 1 henkilö

 10. Heippa! Parga on aivan mahtava kohde. ❤ Itse olemme lähdössä reissuun jo toista kertaa. Olisiko sinulla vinkata noita patikkapaikkoja? Tarkoitus olisi vuokrata auto ja retkeillä Pargan ympäristössä jonkin verran. 🙂

  Liked by 1 henkilö

 11. Nythän vasta riemu repesi !! Katsoin matkanjärjestäjän sivuja. Nyt Pargaan on mahdollista mennä myös kolmeksi viikoksi. Ja neljäksi myös. Ilman muuta tuo kolme viikkoa ensi vuonna. Parasta varata heti tammikuussa, niin onnistuu. Aiemmin on ollut vain kaksi viikkoa mahdollinen suoraan itse varattuna nettisivuilta. Kunhan nyt ensin tekee tämän vuoden matkan….joka jo häämöttää.

  Liked by 1 henkilö

 12. Syyskuun eka viikolla oli kyllä aika kuumaa Pargassa eli se rajoitti liikkumista jonkin verran. Hotelli on hyvällä paikalla, allasalue viihtyisä, joten ei kuumuus suuresti häirinnyt. Parga ei pettänyt tälläkään kertaa, tosin harmitti hieman ku ei voinut olla kuin viikon. Ensi vuonna taas pitempään. Vuodesta toiseen Pargaan ja Tropicaliinkin palaavia oli taas ihanassa kylässä lomaansa viettämässä.

  Liked by 1 henkilö

 13. Eläinten ystävänä pidän Pargasta myös siksi että hotellimme viereisessä talossa joka on myös maanmittauslaitos, on kotikissoja joilla on ihania pieniä pentuja. Niitä seuraavat myös lähihotellien asukkaat. Ostetaan kissanruokaa ja seurataan kissojen elämää.

  Liked by 1 henkilö

  • En ymmärrä mistä tuli erehdyksessä tuo sana maanmittauslaitos….siitä ei ole kyse enkä muista mitä taannoin ajattelin kirjoittaa. Ns kissatalossa on vieraina kreikkalaisia.

   Liked by 1 henkilö

 14. Tätä kohdetta olen miettinyt ensi kesälle. Ja taidanpa sinne suunnatakin! ❤

  Liked by 1 henkilö

Jättämällä kommentin piristät päivääni.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: