Menu

Vinkit luksusluokan lomaan Madeiralla

Updated 12.12.2021

Noin kuukausi ennen Madeiran matkaani istuin hampurilaislounaalla kahden matkablogikollegani kanssa. Puhuimme tietysti matkustamisesta. Madeirastakin. Olinhan valinnut matkakohteenikin tämän toisen, hampurilaista vieressäni ahmivan, blogikollegan kommentin vuoksi. Olin hylännyt Dolomiitit ja Malediivit ja päättänyt matkustaa Madeiralle, koska se on vielä komeampi kun Azorit.

Toinen blogikollegani oli toista mieltä. Hänen mielestään olin valinnut mummojen saaren.
Minä valitsen mieluummin Färsaaret kuin mummojen Madeiran, hän totesi. 

Vaikka patikoijat ovat jo vuosia ylistäneet Madeiraa luontokohteena, Madeiran mummomaine pysyy kuin liimattu.
Koska minä nyt kuitenkin olin päätynyt valitsemaan Madeiran Färsaarten sijaan, päätin ottaa tehtäväkseni selvittää, miten Madeiran lomalla välttää pahimmat mummorysät.
(Anteeksi kaikki mummot, oikeasti minulla ei ole mitään teitä mummoja vastaan, päinvastoin.)

Omasta mielestäni onnistuin tehtävässäni vähintään kohtuullisesti, tai no, suoraan sanottuna, vähintään erinomaisesti.
Kokosin tähän sinulle parhaat vinkit, joilla välttää mummoilu Madeiralla ja tehdä lomasta todellinen luksuskokemus.

TOP 5 (+ bonus) vinkit ja kokemukset, joiden avulla teet Madeiran lomastasi täydellisen

1. Valitse hotelli joka tekee sinut onnelliseksi

Estalagem_da_ponta_do_sol

Joskus seinistä kannattaa maksaa hieman enemmän, vaikkei lomaansa neljän seinän sisällä aikoisikaan viettää. Hyvän lomafiiliksen saa tuplaantumaan, kun seikkailujen välissä voi rentoutua kauniissa ympäristössä.

Hotelli Estalagem Ponta do Sol

Kukkulan huipulla nököttävä vuonna 2001 avattu moderni designhotelli Estalagem Ponta do Sol  on tähän tarkoitukseen juuri täydellinen. Se ei tarjoa överiluksusta vaan tyylikästä minimalismia, silmiä hiveleviä maisemia ja ikkunoista tulvivaa valoa. Hintakin on maltillinen (helmi-maaliskuussa 800€/vko merinäköalahuoneessa).

Ainakin näin helmi-maaliskuun vaihteessa hotellissa on ihanan rauhallista. Uima-allasaluekin on useimpina päivinä katettu ikään kuin vain meille kahdelle.

Estalagen da pontado sol

Hotellin alueelta löytyy useita kutsuvia sopukoita rentoon oleiluun. Voi pulikoida infinity poolissa, levätä palmun alla ja ihailla Atlantin tyrskyjä Fatboyhin nojaillen.

Estalagem_hotelli

Viileämpinä päivinä (tai iltoina) voi ulkoaltaan sijaan pulahtaa uimaan spa-osaston 34 asteiseen sisäaltaaseen. Eikä täälläkään (ainakaan näin sesonkiajan ulkopuolella) ole ruuhkaa: joka päivä saamme altaan täysin itsellemme.

Estalagan Ponta do Sol -hotellissa on mahdollisuus myös rentoutua hieronnoissa, kauneushoidoissa sekä joko perinteisessä suomalaismallisessa saunassa tai turkkilaisessa saunassa. Yksi lomaviikko ei kuitenkaan riitä kaikkeen, mutta saunaan me ehdimme useampanakin iltana (ja sielläkin saamme olla kaksin!).  Suomalaismallisesta on muuten upeat näköalat Atlantille.

Joinain iltoina saunan jälkeen nautiskelemme myös porealtaassa taivaallisesta tähtinäytöksestä.
Tämä on sitä parasta rentoa lomaluksusta!

ponta da sol hotelli

Myös yksinkertaisen kaunis  hotellihuoneemme ihastuttaa. Se on täynnä suurista ikkunoista ryöppyävää valoa.
Ja ikkunan takana kohisee meri.

Estaagen da ponta do sol

Illalla istumme parvekkeella juomassa viiniä ja aamulla ihailemassa nousevaa aurinkoa.

Estalagem

Eivätkä ne auringonlaskutkaan ole täällä hullumpia!

Madeira auringonlasku

Ei edes Estalagam Ponta do Solin aamupala tuota pettymystä. Ei sinne päinkään: aamupalapöytä notkuu tuoreista hedelmistä, eikä herkkupöydässäkään ole säästelty. Hotellin suklaakakkujen äärellä en pysty olemaan vastustamatta kiusausta. Eikä tarvitsekaan. En ole pakannut lomalle mukaan arjen rutiineja ja sääntöjä. Lomalla on lupa repsahtaa.
Ja nauttia!

Bonusta on myös se, että hotelli tarjoaa ilmaisia kuljetuksia sekä läheisiin kyliin että pääkapunki Funchaliin. Ja mikä parasta, hotellilla asuu kaksi sydäntenmurskaajaa: karvatassut Poncha ja Shaka, jotka ajelevat kanssamme hissillä ja ottavat tyytyväisinä vastaan rapsutuksia ♥.

2. Unohda Funchal, valitse sen sijaan jokin pittoreskeista kylistä

Ponta do Sol

Madeira ei ole kaupunkilomakohde. Eikä saaren pääkaupunki Funchal saa ainakaan minua huokailemaan ihastuksesta. Oikeastaan päinvastoin. Vaikka suurin osa Madeiraa käsitelevistä matkajutuista kehottaa valitsemaan Madeiran loman tukikohdaksi Funchalin, uskallan minä kehottaa valitsemaan toisin. Funchalille riittää yksi päivä. Ellet sitten ehdoin tahdoin halua päästä viettämään kunnollista turistielämää muiden (mummo)turistien joukkoon sinne rantapromenadille.

Ponta do Sol

Funchalin sijaan minun valintani on Ponta do Sol (suom. auringon paikka). Kyseessä ei todellakaan ole bilekaupunki tai shoppailuparatiisi. Paremminkin uinuva pikku kyläpahanen. Mutta tämä on kylä johon minä ihastun.

Tämä pieni viitisensataa vuotta vanha kylä sijaitsee lahdenpoukamassa, vajaan puolen tunnin ajomatkan päässä saaren pääkaupungista Funchalista. Saaren aurinkoisimmalla paikalla.

Ponta do Sol
Ponta do Sol

Täällä on kaikki tarvittava. On muutama mukava ravintola, joista on upeat näköalat merelle, on supermarketti, josta saa viiniä ja evästarpeita retkipäiville, on viehättävä kahvila, jossa kahvin sijaan keskitytään viineihin ja teihin. On myös puhelinkopin kokoinen kirjasto, josta turistikin voi napata lomalukemista (valikoimissa jopa yksi suomenkielinen romaani). On ranta ja on maisemat. On banaaniplantaasit, ja kirkon kupeesta lähtevä yksi saaren komeimmista levadareiteistä.
Ja ne auringonnousut ja -laskut. Niitä minä rakastan.

Ponta do Sol
Ponta do Sol
Madeiran banaanit
Ponta_do_sol
Espetada-lihavartaat on perinteinen madeiralainen ruoka.
Ponta do Sol
Restaurante Sol Poente sijaitsee jylhällä paikalla korkealla kalliolla, mutta parhaimman kala-aterian söimme kuitenkin Hotel da Vilan ravintolassa.

3. Vuokraa auto ja seikkaile ympäri saarta

Madeira_autoilu

Madeira on pieni saari, vain 57 kilometriä pitkä ja 22 kilometriä leveä, ja se on helppo ottaa haltuun, jos vuokraa auton. Me vuokraamme auton koko viikoksi. Toki bussilla ja taksillakin pääsee, mutta oma auto tuo reilusti vapautta.

Tiet ovat mutkaisia mutta hämmästyttävän hyvässä kunnossa.
Pieni auto, sellainen kuin meidän Fiiumme on ketterä valinta mutkaisille teille.
(Hinta 180€/vko)

Madeira_autoilu

Tienviittoja matkan varrella on kiitettävästi.
Ainut mikä häiritsee, on tunneleiden valtava määrä. Tunneleissa kun ei juuri maisemia pääse ihailemaan. Mutta tokihan ne nopeuttavat matkantekoa.

Madeira_autoilu

Matkan varrelta voi myös bongata kutsuvia pysähdyspaikkoja.

Madeira_autoilu

4. Herää ennen aurinkoa ja koe Madeiran kaunein auringonnousu

Pico_do_Arieiro

Vaikka auringonnousu Ponta do Sol -hotellimme parvekkeeltakin on kaunis, ei se vedä vertoja Pico do Arieiron auringonousulle, joka on ehkä kauneinta, mitä olen koskaan nähnyt.
Olen pannut herätyskellon soimaan aamukuudelta, ja tunnin ajomatkan jälkeen olemme ehtineet juuri parhaalle paikalle ennen kuin aurinko alkaa nousta.

Tänne Pico do Arieiron 1818 metriin kohoavalle huipulle, tai aivan huipun juurelle, muutaman portaan päähän parhaista kuvauspaikoista, pääsee kätevästi vuokra-autolla.

Madeira

Madeira

Vinkki 1: Kannattaa ottaa mukaan aamupalatarpeet. Tästä ei aamiaismaisemat parane!
Vinkki 2: Tarkasta etukäteen (edellisiltana) Arieiron huipulle luvattu sää täältä, jottet vahingossa valitse päivää, jolloin koko maisema on pelkkää pilveä.

Lisää Arieiron upeita auringonnousukuvia voit katsoa edellisestä postauksestani.

5. Koe Madeiran tarjoama luontoluksus

Madeira_luonto
Saaren itäisimmässä kolkassa, São Lourencon niemellä on yksi saaren suosituimmista vaellusreiteistä.

Parasta lomaluksusta Madeiralla tarjoaa luonto. Luonnosta löytyvät ne kaikkein upeimmat elämykset – ja vieläpä aivan ilmaiseksi.

Parhaiten luontokokemusten äärelle pääsee maastokengät jalassa.

Näin pieneksi saareksi Madeira on uskomattoman monipuolinen luontokohde. Yhden päivän aikana voi vaeltaa niin sumuisessa laakeripuumetsässä, Skotlannin nummimaisemat mieleen tuovalla ylängöllä, jylhillä vuorilla kuin tyrskyävän Atlantin rannoillakin.

Madeira_luonto
São Lourencon patikkapolulla.
Madeira
Madeira_luonto
Sumuisesassa laakeripuumetsässä Fanalin patikkapolulla.
Madeira
Porto Monizin komeat aallot.

Madeiran levadat

Erityisesti Madeira tunnetaan levadoista eli kastelukanavista, joita risteilee eri puolilla saarta, jopa 2000 kilometrin verran. Levadojen viertä kulkevat huoltoreitit ovat oivallisia patikointireittejä.

Lue lisää Madeiran levadoista Lähtöportin Mikan blogijutusta Johdatus Madeiran levadoille.

Vinkki: Jos patikointi Madeiralla kiinnostaa, kannattaa hankkia Rolf Goetzen punainen kirja Madeira – Retkeilyopas – 50 kauneinta levada- ja vuoristovaellusta (kiitos Mika tästäkin vinkistä!). Minä lainasin omani kirjastosta. Iloa oli myös Madeira Tour & Trail -kartasta, jonka ostin Ponta do Solin minimarketista.
Jos aiot käyttää Madeiralla puhelimen nettiä ja etkä välitä paperikartoista, kätevä lienee puhelimeen ladattava ilmainen sovellus nimeltä Viewranger.
(Tästä vinkistä kiitos kuuluu Rauta-Reetalle.)

levada_Madeira
Lombada da Ponta do Sol on levadavaellus, joka kulkee komean vesiputouksen takaa.
Madeira_metsä
Madeira_kukka
Huonevehka eli kalla kukkii Madeiralla vehreiden patikkapolkujen reunuksilla.

Bonusvinkki: haastamalla itsesi saat unohtumattomia kokemuksia

Madeira_patikointi

Vaikka loikoilu uima-altaalla mukavaa onkin, loman parhaita muistoja, niitä ikimuistoisimpia, harvoin kokee aurinkotuolista käsin. Rusketusraidatkin kun tuppaavat haalistumaan turhan nopeasti.

Usein ne muistot jotka jäävät, syntyvät päivinä, jolloin on uskaltanut hieman enemmän.

Madeira_patikointi
Vuoristoreitti on monin paikoin hakattu vuoren rinteeseen.

Minä koettelin rohkeuttani ja kuntoani lähtemällä Madeiran kuninkuusreitille. Reilun kuuden tunnin mittaiselle vaellukselle Madeiran keskusvuoristoon, Pico do Arieirolta Pico Ruivolle ja takaisin.

Mustaksi määritellylle reitille, joka opaskirjan mukaan
on erittäin vaativa, vaatii hyvää kuntoa ja sopii vain kokeneille vuoristovaeltajille, jotka eivät kärsi huimauksesta.

En todellakaan ole kokenut vuoristovaeltaja, ja kuntonikin on enintään keskiverto. Mutta korkeanpaikan kammosta en kuitenkaan kärsi  (toisin kuin paras matkakaverini).
Siispä rohkeasti matkaan!

Madeira_vuoret
Ylhäällä oikealla vuoren rinteessä erottuu pieni kaide. Siellä oli reitin ensimmäinen näköalapaikka, jossa me nautiskelimme aamiaisemme.

Tämä päivä vuoristossa oli ehdottomasti Madeiran matkani upein, unohtumattomin – ja jännittävin. (Ei kuitenkaan pelottavin. Pelottavin päivä nimittäin koettiin Paul da Serran ylängöllä, missä pakenimme pillastunutta lehmälaumaa sydän kauhusta pamppaillen.)

Tämä oli se päivä, jonka muistan ilman muistiinpanoja.
Retki, joka vaatii vielä oman postauksensa.

Jos vuoristovaeltaminen Madeiralla kiinnostaa, kannattaa siis jäädä kuulolle.

Matkaterveisin Heidi ♥

Lopuksi vielä kiitokset:

Kiitos Lähtöportin Mika innoituksesta ja lukuisista Madeira-jutuista, joista sain monta vinkkiä reissulleni. Ja kiitos Travelloverin Annika, että innostit minua mummokommentillasi uskaltamaan vähän enemmän (etten nyt ainakaan minä vaikuttaisi täysin mummomatkaajalta :D).


Matka- ja tunnelmakuvia sekä pieniä matkatarinoitani pääset seuraamaan blogini lisäksi Facebookissani.
Käy kurkkaamassa myös Instagramiani, jonne tallentuvat ne kuvistani kauneimmat.
Blogiani pystyt nyt näppärästi seuraamaan Blogit.fi-sivuston kautta.
Maailman äärellä -matkablogini on myös Twitterissä.
Tervetuloa mukaan matkoilleni.

Copyright © 2017 Maailman äärellä – Heidi Lehtosaari. All rights reserved.

About Author

Hei! Olen Heidi, luontoluksusta rakastava outdoor- ja luontokuvaaja sekä matkakirjoittaja. Blogissani kirjoitan erityisesti luonto- ja patikointireissuista sekä road tripeistä Suomessa ja maailmalla.

67 Comments

 • Outi
  12.3.2017 at 09:58

  Vaikuttaa ihan hyvältä matkakohteelta. Tuo auton vuokraaminen onkin viisas valinta, eikä se ole niin kallistakaan kuin ajattelin.
  Upea hotelli ❤️

  Reply
  • Maailman äärellä / Heidi
   12.3.2017 at 10:03

   Kiitos Outi kommentista ?. Oli aivan uskomattoman upea matkakohde. En oikeasti olisi uskonut. Vuokra-auto ja omat jalat on toimiva yhdistelmä Madeiralla. Ja hotelli oli oikea helmi. Aavistin, että valinta on osunut nappiin, kun jo autonvuokraamon kaveri kehui hotellivalintaamme.

   Reply
 • Inari
  12.3.2017 at 11:12

  Vaellus Pico do Arieirolta Pico Ruivolle taitaa jäädä tältä mummolta haaveeksi:) Mummoilu ei ole mun juttu ja tässä tuli monta vinkkiä, joilla välttää ‘rysät’ 🙂

  Reply
  • Maailman äärellä / Heidi
   12.3.2017 at 11:15

   Inari, minä kuule luulen että sinulta vuoristovaellus sujuisi vielä paljon ketterämmin kuin minulta ❤! Tuskin hiihtoladullakaan sinulle pärjään. Pasille, korkeanpaikan kammoiselle, tämä oli kyllä aika huimaava. Mutta hienosti selvis!

   Reply
 • Johanna @ Out of Office
  12.3.2017 at 11:18

  Ihana, ihana Madeira <3 Olipa teillä käsittämättömän hieno loma!

  Olen käynyt kerran saarella, 9-kuukautinen massahurmaaja kantorinkassa. Mutta siitä on jo kauan, ja tuolloin kävelimme vain yhden helpon reitin. Juttusi lukeminen alkoi kuumotella siihen tyyliin, että Madeiralle paluu on vain ajan kysymys. Tuo hotellivinkki tulee suurella todennäköisyydellä silloin käyttöön.

  Reply
 • Maailman äärellä / Heidi
  12.3.2017 at 11:22

  Ihan mahtavaa, jos Madeira pääsee kalenteriisi. Tää on niin sinun kohde. Ja hotelli on ihan luksus! Siellä hotellissa oli monta muutakin ihanaa juttua, joita en jutussa maininnut – mutta jääpä jotain itsellekin löydettäväksi, kun en kaikkea paljastanut ❤.

  Reply
 • Annika | travelloverblogi
  12.3.2017 at 12:26

  Näyttää niin ihanalta – eikö yhtään mummolta. Lupaan muuttaa mielipiteeni Madeirasta enkä koskaan enää sano sitä mummoksi. Hotelli, kylä, maisemat, auringonnousu – upeita. Teillä on ollut hieno reissu!

  Reply
  • Maailman äärellä / Heidi
   12.3.2017 at 12:29

   Jihuu! Minun matka ei mennyt siis hukkaan ?. Tehtävä suoritettu.
   Reissu oli tosiaan ihana. Ja Madeira ihanampi kuin olisin voinut ikinä uskoa.

   Reply
 • Kthetraveller
  12.3.2017 at 12:40

  Oi ja vau, mitkä maisemat. Semmoiset minua miellyttävät. Ja tuo hotelli kolahti tähän hotellityttöön. Merimaisemat, auringonlaskut, parveke ja lasillinen viiniä siellä on niin mun juttu. Eikä todellakaan haittaa, kun hotelli on rauhallinen, eikä muita asiakkaita ei ole paljoa. Ah!

  Reply
  • Maailman äärellä / Heidi
   12.3.2017 at 17:45

   Kaunis kiitos kommentistasi :). Madeiran maisemat on kyllä niiiiiin upeat – vielä kun saa kammettua itsensä ylös aamuvarhaisella, että näkee maisemat kauniin pehmoisessa valossa. Ja ne sumuiset metsät, nekin on kyllä niin satumaisen kauniita. Ja tämä hotelli oli kyllä löytö, eikä edes ryöstöhintainen. En tiedä, onko sesonkiaikaan enempi tungosta, mutta nyt oli kyllä niin ihanan rauhallista. Eipä tarvinnut taistella aurinkotuoleista :D. Se on lomalla kamalinta mitä tiedän, tai no melkein ainakin.

   Reply
 • Kohteena maailma
  12.3.2017 at 17:38

  Mahtavan näköistä ja jo Lähtöportin Mika on saanut minut vakuuttuneeksi Madeirasta! Nuo levadat ja vuoristot kiinnostaa todella paljon, joten kiitos hyvistä vinkeistä!

  Reply
  • Maailman äärellä / Heidi
   12.3.2017 at 17:48

   Mika on ollut kyllä hyvä tässä Madeiran ilosanoman levittämisessä. Yritän nyt jatkaa Mikan jalanjäljillä :D. Ihan varmasti sinäkin tykkäisit Madeirasta. Ja sitten älä vaan missaa tätä huikeinta vuoristovaellusta! Vaikka päivän jälkeen aattelin, että nytpä se on tehty eikä tartte toiste, niin nyt olen jo sitä mieltä, että jos ja kun Madeiralle palaan, niin ei kun vuorille heti uudestaan.

   Reply
 • Teija / Lähdetään Taas
  12.3.2017 at 18:41

  Ooooh! Taidan alkaa suunnitella, milloin olisi Madeiran aika 🙂

  Reply
 • Katja / Lähtöselvitetty
  12.3.2017 at 22:17

  Täälläkin yksi Madeiran ystävä ilmoittautuu! Viime vuonna olin siellä neljättä kertaa, mikä oli kyllä ihan ehdoton ennätykseni: harvassa paikassa olen käynyt edes kahta kertaa. Minulle Madeira on ollut huippukätevä hiihtolomakohde, koska siellä on tarpeeksi lämmintä, mutta lentoaika kuitenkin kohtuullinen.

  Minä en ole ihan noin paljon ehtinyt koluamaan luontokohteita, kun mukana on aina ollut erinäinen määrä lapsia. Olen käynyt joitakin helppoja polkuja kävelemässä, mutta nuo vaativimmat olen kyllä jättänyt vielä väliin. Olen myös vältellyt autoilua, koska esikoisen paha matkapahoinvointi todettiin juuri Madeiralla – koko päivän oksennusten siivoamisen jälkeen ei enää tehnyt mieli lähteä tutustumaan teihin.

  Mutta ihana matka teillä on ollut, ja tosi hyvä vinkki tuo hotelli! Minä kyllä olen pitänyt Funchalistakin, mutta epäilemättä pienemmissä kylissä saa olla enemmän rauhassa.

  Reply
  • Maailman äärellä / Heidi
   14.3.2017 at 09:48

   Tämäpä, lähellä ja niin monipuolinen ja sopiva keli jo hiihtolomalla. En oikein keksi muuta yhtä monipuolista lomakohdetta näin lyhyen lentomatkan päästä, jossa jo hiihtolomalla olisi kiva kesäkeli. Luulen, että itsekin päädyn uudestaan Madeiralle, vaikka minäkin useimmiten haluan valita aina jonkin uuden matkakohteen ja uuden seikkailun. Mutta Madeiralle jäi vielä seikkailtavaa. Ei tosiaan viikossa kaikkea ehtinyt.

   Tämä vuoristoreitti ei todellakaan ole sopiva lapsille! Mutta jos joskus ilman lapsia reissaat niin sitten ehdottomasti suosittelen. Oli huikein patikkamatkani – ikinä <3. Kurjaa myös matkapahoinvointi, mutta eikös siihen nykyään saa ihan tehokkaita lääkkeitä?

   On varmasti Funchalissakin kivoja hotelleja ja mukavia paikkoja. Me oltiin siellä vain puoli päivää, joten taidettiin eksyä vain niille turistisimmille kulmille. Ja itse kyllä tykkään pienistä, rauhallisista kyläpahasista :D. Varsinkin jos siellä saa asua niin luksusmaisesti kuin tässä meidän hotellissa.

   Reply
   • Ritva Korhonen
    4.5.2019 at 16:08

    Kiva teksti, hienoine kuvineen. Pisti silmään mummomatkailijat. Mikä vika mummoissa mahtaa olla, jos ei samoilla kujilla pysty kulkemaan heidän kanssaan. Joka päivä meistä jokainen mummommaksi tulee?

    Reply
    • Maailman äärellä / Heidi
     4.5.2019 at 16:18

     Kiitos Ritva! Mummoissa ei todellakaan ole mitään vikaa! Päinvastoin. Toivottavasti en ole antanut sellaista kuvaa, etten pystyisi samoilla kujilla kulkemaan, se ei suinkaan ole ollut tarkoitus. Pyydän anteeksi, jos tekstini voi niin ymmärtää. Etukäteen minä olin vaan saanut sellaisen kuvan, että kohde sopii paremmin varttuneille matkaajille ja nuoremmille siellä olisi tarjontaa. No eihän Madeira mikään parikymppisten biletyspaikka olekaan – onneksi. Mutta meille luontoihmisille se on oikea aarreaitta – oli sitten minkäikäinen tahansa. Toivottavasti minäkin joskus vielä mummoikäisenä olisin niin hyvässä kunnossa, että jaksaisin patikoida Madeiran levadoilla tai jopa kulkea läpi sen Madeiran huikeimman patikan Arieirolta Ruivolle!

     Reply
 • Mika / Lähtöportti
  12.3.2017 at 23:04

  Onpa mainiolta kuulostava hotelli! Haluan ehdottomasti tuonne, jos Madeiran-matkaan ei joskus kuulukaan vuokrataloa. Ponta do Sol on varmasti hyvä tukikohta niin ilmaston kuin melko keskeisen sijainninkin puolesta. Pari kertaa olen ajanut kylän lävitse, mutten toistaiseksi tutustunut tarkemmin. Tykkään itsekin juuri tuollaisista pikkukylistä, mutta puolustan silti edelleen myös Funchalia hyvänä majapaikkana. Ainakin jos vuokraa talon siltä kadulta jonne pian palaan, paikallisasutuksen keskeltä. Hotellialueella en ole koskaan käynyt ja rantapromenadillakin vain harvakseltaan. Funchalissa on kivoja katuja, kun välttää ravintoloiden sisäänheittäjien päivystyspaikat. Ehkä vielä joskus kirjoitan oman postauksen Funchalistakin. Siitä olen kuitenkin täysin samaa mieltä, että Madeiran parhaat puolet ja varsinainen viehätys ovat muualla kuin pääkaupungissa.

  Aivan upeita kuvia ja tunnelmia, näitä oli kiva katsoa ja lukea! Eiköhän Madeiran suosio pian nouse myös muiden kuin mummojen keskuudessa 🙂

  Reply
  • Maailman äärellä / Heidi
   14.3.2017 at 09:57

   Ponta do Solin sijainti oli tosiaan näppärä. Eihän siellä kylässä paljoa huvituksia ole tarjolle, mutta minulle ihan passelisti. Ja ainakaan nyt maaliskuun alussa siellä ei ollut paljon turisteja.

   Sinun olisi tosiaan pitänyt kirjoittaa ennen minun reissua Funchalista juttu, että olisin osannut löytää sieltä ne helmet. Nyt taidettiin kulkea muiden turistien perässä :/. Ja Lonely Planetin suosittelemasta ravintolasta saatiin surkeinta (ja kalleinta) ruokaa, mitä lomalla syötiin. Ei mennyt siis ravintolavalintakaan siellä ihan nappiin.
   Mutta kauppahallissa näin ne hurjat espada-kalat. Se oli mielenkiintoista.

   Madeiralla oli kyllä huikeita paikkoja kuvattavaksi. Ehdottomasti tällaisen maisemaonnellisen paratiisi <3. Kiitos siis vielä, että sait "myytyä" Madeiran minulle.
   Oisko vielä muita matkasuosituksia? 😉

   Reply
 • Katja of Skimbaco
  12.3.2017 at 23:46

  Madeira on ihana, ja mulla oli kyllä just noita mummokohde mietteitä ennen sinne menoa, ja yllätyin ihan yhtä positiivisesti kuin sinä! Ihania kuvia ja ihania muistoja tuli mieleen.

  Reply
  • Maailman äärellä / Heidi
   14.3.2017 at 09:58

   Joo, mummo-Madeira oli kyllä iskostunut itsellekin mieleen, mutta eipä ole enää. Ihana ja niin monipuolinen kohde – eikä yhtään mummo ;).

   Reply
 • Sateenmuru
  13.3.2017 at 13:01

  Aivan mahtava postaus: nyt meni Madeira tämän ennakkoon mummeloituneen matkaajan listalle – kepeästi Färsaarten ohi! Juu, ja sitten kun menen varaan just tuon hotellin ja nuo aringonlaskut… ^_^

  Reply
  • Maailman äärellä / Heidi
   14.3.2017 at 10:00

   Kiitos Sateenmuru :). Tämä hotelli oli kyllä niin ihana <3. Laitat sitten sinne etukäteen viestiä, että tilaat ne täydelliset auringonlaskut. Niitä pääsee ihailemaan vaikka sinne hotellin poreammeeseen kuoharilasi kädessä <3.

   Reply
 • katja/jumalainenseikkailu
  13.3.2017 at 15:30

  Kohteet, joita pitää itsestäänselvinä ja tuttuina, saattavat siis täysin yllättää. Luultavasti se on niin, että monestakin paikasta saa paljon irti, jos vain haluaa. Espanjan Aurinkorannikolle en mene, vaikka sitä kuka kehuisi ( yksi käynti riitti ja silloinkin menin sinne vain siksi, että vanhempani olivat siellä kolme viikkoa), mutta Madeira on vallan potentiaalinen kohde. Komeita kuvia taas kerran!

  Reply
  • Maailman äärellä / Heidi
   14.3.2017 at 10:03

   Kiitos Katja! Heh, mutta onhan Aurinkorannikolla upea Torremolinos… Olin siellä muuten lukioikäisenä isosiskoni kanssa kolme viikkoa – voi apua!!! Mutta silloin riitti lomaonneksi se, että pääsi reissuun ilman vanhempia. Mutta Aurinkorannikon vieressä sijaitsee Valonrannikko. Se on jo ihan toista maata. Se on upea! Ja Cádiz <3. Mene ihmeessä sinne, jos et ole vielä mennyt :).

   Reply
 • Heidi / Seikkailujen helmiä
  13.3.2017 at 16:22

  Kyllä vaan mulle kelpais tuo mummojen valtaama saari! 😀 ja voi että mikä hotelli. Jo vain tuolla kelpaa oleskella ja rentoutua seikkailujen välissä!

  Reply
 • Ne Tammelat
  13.3.2017 at 20:35

  Huikeat maisemat!
  Itselläni on paha korkean paikan kammo, ja hirvittää ajatuskin noista levadoista. Uskaltaisipa..

  Reply
  • Maailman äärellä / Heidi
   14.3.2017 at 10:06

   Maisemat oli kyllä upeat! On siellä sellaisiakin levadoja, joilla ei ole pahoja pudotuksia tai muita huimaavia elementtejä. Se punainen kirja on hyvä: siinä kerrotaan selvästi, mitkä paikat sopivat myös korkeanpaikan kammoisille. Joten rohkeasti vaan! 🙂 Osa niistä “ei huimaavista” menee läpi satumaisten laakeripuumetsien. Nekin on niin kauniita reittejä.

   Reply
 • Anne | Metallia Matkassa
  14.3.2017 at 19:08

  Upeita maisemia. En ole tajunnut, että Madeiralta löytyy näin henkeäsalpaavia maisemia!

  Reply
 • Terhi / Muru Mou
  14.3.2017 at 21:24

  Tämä postaus saa varmasti monet muutkin kuin vain Annikan lopettamaan mummo-sanan käytön Madeirasta puhuttaessa! Ihania vinkkejä, ja nämä kuvat – ah!

  Reply
 • Emma / Mutkia Matkassa
  15.3.2017 at 09:19

  Sait kohteen myytyä minulle näillä kuvilla ja teksteillä! Olen kuullut Madeirasta pelkkää hyvää, tosin jostain syystä minullakin on silti ollut siitä vähän Teneriffatyyppinen (eli mummo, sori mummot ja sori Teneriffa) mielikuva. En ollut tajunnut, kuinka vuoristoinen ja todellakin kaunis saari on kyseessä! En enää kyllä epäile hetkeäkään kun tulee mahdollisuus matkustaa Madeiralle!

  Reply
  • Maailman äärellä / Heidi
   15.3.2017 at 09:29

   Mahtavaa, jos onnistuin markkinoimaan Madeiran :). Ihan sama juttu oli omalla kohdallani:Madeiran upea keskusvuoristo pääsi yllättämään täysin komeudellaan. Ja muutenkin saari on niin uskomattoman monipuolinen – eikä edes kaukana.

   Reply
 • Pirkko / Meriharakka
  15.3.2017 at 22:14

  Mekin panostimme aikoinaan juuri Madeiralla vielä hiukan tavanomaista parempaan hotelliin (Cliff Bay Funchalin lähellä) ja vielä siinä tavanomaista parempaan huoneeseen. Näin, koska olimme siellä pääsiäisenä ja juhlapyhiä on kiva juhlistaa vähän kivammalla ympäristöllä.
  Levadoista emme oikein innostuneet vaikka yritimmekin: välillä polku hävisi ja sen etsimiseen uudelleen meni aikaa ja stressiä, välillä taas valitsimme ohjatun retken, mutta sitten niillä käveltiin ruuhkassa. Muutenkin käveleminen pienen ojan reunalla tuntui vähän hassulta – mieluummin kävelen tai juoksen Espoon rantaraitilla!

  Reply
  • Maailman äärellä / Heidi
   16.3.2017 at 13:07

   Voi, teillä on ollut varmaan huonot levadat. Meillä ei hävinnyt kyllä yksikään polku ja on siellä myös reittejä, joissa ihan kunnon polut, ei pelkästään pieniä ojan reunoja :D. Mutta upein vaellus oli ehdottomasti tämä vuorivaellus. Ainakin omaan makuun nämä Madeiran maisemat voittaa mennen tullen Espoon rantaraitin näkymät. Ohjatulle retkille en kylä minäkään levadoille lähtisi. Enkä myöskään sinne Madeiran vuorivaellukselle. Kun on hyvä sää, ei ole eksymisen vaaraa, joten miksi ihmeessä ryhmässä lähteä kulkemaan – paitsi sitten jos tykkää sellaisesta “ryhmäilystä”. Mutta Madeira on kyllä niin monipuolinen kohde, että on siellä kaikkea kaunista, vaikkei nyt niistä levadoista innostuisikaan.

   Reply
 • Johanna Hulda
  16.3.2017 at 12:56

  Tämä postaus ei nyt ainakaan vähentänyt intoa lähteä Madeiralle, päinvastoin (ja mummomaineesta viis)! Näyttää aivan upealta ja tarjoaa todellakin hienot puitteet millaisen loman nyt kukin sitten haluaakin viettää. Mitä sanot tuosta vuoristovaellusreitin haastavuudesta, pitääkö paikkansa? Joutuuko siellä kiipeämään paljon tikkaita tai kettinkejä pitkin vai onko koko matka kuitenkin polkua, vaikka kulkisikin vuoren rinteellä? Kiinnostaisi nimittäin ihan hirveästi, mutta kaikenmaailman tikkaissa ja lähes pystysuorissa ketjurinteissä menee minun vuoristovaeltamisen raja. No, Madeiralta ei varmasti vaelluspolkuvalikoima lopu tähän yhteen reittiin. 🙂

  Reply
  • Maailman äärellä / Heidi
   16.3.2017 at 13:10

   Minä olen ihan aloittelija patikoija ja eikä juuri mitään kokemusta ennen tätä vuorivaelluksilta. Kuntokaan ei ole kummoinen, ja hyvin selvisin. Ei ole reitillä tikkaita, jyrkkiä erilaisia portaita kylläkin. Ja kettinkejä pitkin ei tarvitse mennä. Ihan varmasti olisi sinulle passeli reitti. Yritän, kunhan ehdin, kirjoittaa tästä oman postauksen ja panna vähän enemmän kuvia. Paitsi tietysti hankalimmista osista ei ole kuvia, kun niissä keskityin kevelyyn :D. Mutta ei se oikeasti ole liian hankala. Opaskirja liioitteli.

   Reply
   • Johanna Hulda
    16.3.2017 at 19:12

    Kiitos tiedosta, hyvä kuulla että ei ole mitään taiteiluja reitillä! Se kun tuntuu riippuvan niin paljon paikasta, että mitä se “todella vaativa” sitten oikeasti tarkoittaa. 🙂 Madeiralle tulee jossain vaiheessa suunnattua varmasti, joten odotan innolla muitakin postauksiasi sieltä.

    Reply
 • Heidi / Himomatkaajan turinoita
  16.3.2017 at 16:03

  Minunkin mielikuvissani Madeira tai niin kuin anoppini sanoo Mareira, jotenkin liittyy mummoihin ja sellaiseen eläkeläisten matkustamiseen. Samalla tavoin kuin Ibiza taas on varsinainen nuorien aikuisten bile-hilepaikka.
  Hienon näköistä näyttää olevan ja kunhan ennakkoluuloista pääsee yli, luulen että Madeira olisi varsin mukava paikka viettää laatuaikaa!

  Reply
  • Maailman äärellä / Heidi
   16.3.2017 at 20:20

   HIh, mä olin muuten muutama vuosi sitten Ibizalla ja totesin että se on ihan kaikkea muuta kuin biletystä. Tai kai se on biletystäkin, mutta vanhassa kaupungissa bileet ei näy millään tavalla. Harmi etten silloin vielä kirjoittanut blogia, sillä sekin myytti olisi jo aika murtaa.
   Madeira on todella upea kohde just laatu- ja luontolomailuun <3.

   Reply
 • Kati / Lähinnä Kauempana
  16.3.2017 at 20:14

  Tämäpä menikin nyt heittämällä jakoon mun työkaverille, sillä juuri juteltiin vaeltamisesta ja hän mietiskeli hyvää sellaista kohdetta, missä voisi tehdä päiväretkiä vuorimaisemissa. Madeirahan olis just omiaan sellaiselle!

  Kaunis paikka kerta kaikkiaan ja ihanat luksusloman ainekset teillä siellä!

  Reply
  • Maailman äärellä / Heidi
   16.3.2017 at 20:22

   No ihan mahtava kuulla! Madeira on todellakin just passeli päiväretkille vuorimaisemiin :). Ja luksusluokan lomaa siellä pääsee myös viettämään, varsinkin kun varaa jonkin tällaisen ihanan hotellin <3.

   Reply
 • Meidän matkassa / Monna
  16.3.2017 at 23:00

  No olipa niin houkuttelevasti kirjoitettu postaus että sait jopa minut innostumaan Madeirasta! Todella mahtavan näköinen hotelli ja tuo näköala huoneesta, voi vitsit. Ja hyvät luontokohteet kiinnostavat aina 🙂

  Reply
  • Maailman äärellä / Heidi
   17.3.2017 at 21:51

   Kiitos Monna :). Tämä hotelli oli tosiaan ihana. Ja miten ihanaa olikaan avata hotellihuoneen ovi, kun näki tämän valon ja ikkunan takana olevan maiseman. Ja kun vielä upea luonto oli heti oven takana. Tällaiset lomakohteet on niin minun juttuja.

   Reply
 • Lotta | Watia.fi
  17.3.2017 at 03:25

  Madeira on ihana. Mullakin oli siitä mummokohdemielikuva, mutta sitten kun luin blogeista että millaista siellä oikeasti on, alkoi se todellakin kiinnostaa. Luonto on niin kaunista. Oltiin siellä jouluna pari vuotta sitten ja valinta joululomamatkakohteeksi ei olisi voinut olla parempi!

  Reply
  • Maailman äärellä / Heidi
   17.3.2017 at 21:52

   Luonto on tosiaan madeiran ykkösvaltti. Eikä sitä yhdessä viikossa ehdi millään koluamaan, joten kyllä sinne varmaan joskus pitää vielä palata :).

   Reply
 • Paula - Viinilaakson viemää
  17.3.2017 at 18:43

  Olen kieltämättä myös kuullut joskus kommentin Madeirasta mummojen saarena. Toisaalta kun ne railakkaimmat bailuvuodet on jo ohi, niin en pistä ollenkaan pahakseni matkustaa paikkoihin joissa on rauhallisempaa. Ja varsinkaan, jos kohteessa on paljon luontoa. Se vetoaa aina! Näyttää tosi kauniilta!

  Reply
  • Maailman äärellä / Heidi
   17.3.2017 at 21:54

   Joo, ei niitä bileluolia vieläkään taida Madeiralta köytyä – tai en tiedä, kun en sellaisia etsinyt enkä kaivannut. Luultavasti kummityttöni kyllä pitkästyisi siellä kuoliaaksi, mutta luontoihmiselle Madeira on paratiisi.

   Reply
 • Tiia/ReiseReise
  17.3.2017 at 23:34

  Joo, ei kyllä miltään mummolalta vaikuta vaan päinvastoin. Tässä nyt jokin kolahti (eikä onneksi ollut sellasta luksusta, mistä itse en ole kiinnostunut) eli voisin jossain vaiheessa lisätä Madeiran mun bucket-listalle. 🙂

  Reply
 • Susanna/Matkapatonki
  18.3.2017 at 01:43

  Mua huvitti kyllä tuo, että itsekin pidin Madeiraa ihan mummokohteena, kunnes törmäsin Lähöportti-blogin Madeira-postauksiin. Pääni kohteesta kääntyi ihan täysin ja nyt se kuuluu ehdottomasti tuleviin suunnitelmiin! Mielettömiä maisemia ja sulla on aivan mielettömän hienoja kuvia!! Näiden kuvien jälkeen olisi hullu, jos ei haluaisi lähteä vaeltamaan Madeiralle.

  Reply
  • Maailman äärellä / Heidi
   18.3.2017 at 09:19

   Mikalla on ollut meihin hyvä vaikutus :). Eipä olisi itsekään tullut lähdettyä Madeiralle ilman Mikan juttuja :). Ja kiitos Susanna, Madeiran maisemia oli kyllä ihana kuvata.

   Reply
 • Heidi / Fiiliksiä & hetkiä
  18.3.2017 at 08:27

  Kiitos vinkeistä! Madeira on vielä käymättä. Kun samasta kohteesta on haaveillut äitini, ehkä sinne lähdetään sitten yhdessä matkaan joskus 🙂

  Reply
 • Merja / Merjan matkassa
  18.3.2017 at 17:34

  Ystäväpariskunta on kehunut Madeiraa, mutta minulla se ei silti ole noussut niin korkealle listassa, että olisin alkanut sinne matkaa suunnittelemaan. Vaellusmahdollisuudet vaikuttavat hyviltä, joten ehkä pitäisi miettiä tilannetta uudestaan. Mikä on paras vuodenaika matkustaa Madeiralle?

  Reply
  • Maailman äärellä / Heidi
   19.3.2017 at 08:24

   MInä olen nyt ollut vain kerran siellä, helmi-maaliskuun vaihteessa. Se on käsittääkseni sitä epävakaisinta aikaa, mutta patkoidessa minusta on kiva, ettei olekaan liian kuuma, ja rannikolla taas oli useimpina päivinä ihan aurinkoista (vaikka sisämaassa pilvistä) ja lämmintä, jolloin uima-altaalla oli juuri sopiva. Jos haluaa varmempaa aurinkoa, niin varmaan loppukeväästä – loppusyksystä. Kevät taas on sitä parasta kukka-aikaa, jos haluaa nänhä Madeiran kukkaloiston. Mutta kyllä sinne voi matkustaa mihin vuodenaikaan tahansa, siksi se onkin niin kätevä kohde!

   Reply
 • Meri / Syö Matkusta Rakasta
  18.3.2017 at 20:17

  Mua niin kiinnostaa patikointimatka Madeiralle! Totta, itsekin jossain määrin pidän (erehdyn pitämään) sitä mummokohteena, mutta tuollaisissa puitteissa ei ne ajatukset varmasti tulisi mieleen. Merinälöala hotellihuoneesta on yksi ihanimmista asioista. Upeasti ole taltioitunut Madeiran tunnelmaa ja sait osaltasi hinkattua pois sitä pinttynyttä mummousteemaa. 🙂

  Reply
  • Maailman äärellä / Heidi
   19.3.2017 at 08:30

   Kiitos Meri :). Merinäköala tosiaan on yksi loman ihanuuksista. Aina jos kohteessa on merta tarjolla, haluan sinne myös näköalan. Ja lisäksi sen parvekkeen, jossa voi istua nautiskelemasta näköalasta. Ja tällaisiin päiväpatikkaretkiin Madeira on just omiaan.

   Reply
 • Anna Koskela
  19.3.2017 at 08:08

  En kyllä löydä jutustasi yhtään kohtaa, jota mummo ei voisi tehdä. Vai missä tässä nyt se pointi oli. Mummotko ei osaa ajaa autoa tai nauttia hyvästä hotellista?

  Reply
  • Maailman äärellä / Heidi
   19.3.2017 at 08:19

   Hmm. jutun otsikko on “Vinkit luksusluokan lomailuun Madeiralla”. Olisikohan jutun idea siis se, että näillä vinkeillä lomalla saa luksuksen, vaikka ei olisikaan vielä mummoiässä. 😀

   Reply
 • Liza in London
  19.3.2017 at 13:25

  Madeira on aivan ihana, ja kaikkea muuta kuin mummokohde, vaikka se eläkeläisillekin varmasti sopii. En tajua, mistä tylsän lomakohteen maine on tullut, mutta ihan hyvä, että joillain levadoilla saa vielä kierrellä omassa rauhassa. 🙂 Olen kuitenkin sun kanssa eri mieltä Funchalista – sehän on tosi kiva kaupunki, ja paikallistunnelmaakin löytyy! Funchalissa on myös paljon kivoja ravintoloita, ja sieltä on helppo tehdä retkiä lähiseuduille ja levadoille myös julkisilla liikennevälineillä. Mutta hyvä, että vaihtoehtoja löytyy jokaiseen makuun!

  Reply
  • Maailman äärellä / Heidi
   19.3.2017 at 13:41

   Ehkä se tylsän maine on tullut sieltä, ettei siellä ole paljon bilepaikkoja – mene ja tiedä. Mutta hyvä tosiaan, etteivät kaikki levadat ja patikkapolut ole vielä ruuhkaksi asti täyttyneet innokkaista ulkoilmaihmisistä.
   Myönnän, että aika hätäiseen (puolen päivän kokemuksen jälkeen) torppasin Funchalin. On siellä varmasti paljon kivaakin. Ja itse asiassa minäkin löysin sieltä kivan putiikin, josta sain pari ihanaa kesäpuseroa… Mutta muitakin vaihtoehtoja tosiaan on, ja Punta do Sol oli yksi sellainen, erityisesti se hotelli ja auringonnousut ja -laskut <3.

   Reply
 • Maria / Tinytrek
  19.3.2017 at 16:32

  Myönnän, tuo mummomaine minullakin oli mielessäni tai sitten lapsiperheiden pakettimatkat! Tämä postaus avasi hieman silmiäni ja nuo vuorikuvat vasta päräyttäviä olivatkin 🙂

  Reply
  • Maailman äärellä / Heidi
   20.3.2017 at 23:36

   Madeiran vuoret oli kyllä upeat! En ikinä olisi arvannut, että Madeiralla on näin jylhiä vuoria. Muutenkin, niin ihana saari <3.

   Reply

Leave a Reply