Menu

Madeiran parhaat patikkapolut – TOP5

Updated 12.12.2021

Madeira on todellinen luontomatkaajan karkkikauppa. Täällä rennot uima-allaspäivät jäävät vähiin, sillä lumoavan kaunis luonto kutsuu seikkailemaan. Ja kun vaihtoehtoisia patikoita on niin paljon, olo on todellakin kuin lapsena karkkikaupassa. 

Patikoimalla pitkin Madeiran levadoja ja luontopolkuja pääsee parhaiten tutustumaan Madeiran monipuoliseen ja uskomattoman kauniiseen luontoon. Vaelluspolut risteilevät läpi sumuisten laakeripuumetsien ja rinteisiin pengerrettyjen balityyppisten terassien. Osalla patikkapoluista pääsee ihailemaan tyrskyävää merta ja kulkemaan pitkin okran sävyisiä kallionkielekkeitä. Välillä polku saattaa sujahtaa tunneliin tai kaartaa komean vesiputouksen taa. Henkeäsalpaavan komeilla vuoristoreiteillä taas kuljetaan pilvimassojen yllä.

Madeiralla patikkapolkuja ja levadavaelluksia on tarjolla pienistä ja helpoista pyrähdyksistä vaativampiin vuorivaelluksiin. Monien Madeiran patikkapolkujen lähtöpiste on kaukana päätepisteestä, joten patikkapoluille meno ja sieltä poistulo saattaa vaatia hieman suunnittelua.

Me vuokrasimme koko lomamme ajaksi auton ja valitsimme sellaisia patikapolkuja, joille oli näppärä mennä vuokra-autolla.

Kokosin tähän testaamistani patikoista viisi kiinnostavinta.

Madeiran parhaat levadat ja patikkapolut – TOP5

São Lourençon niemi – 8 km ja 3 tuntia (vaativuustaso: helppo)

Madeira patikointi

Ensimmäisenä lomapäivänämme suuntaamme Madeiran itäisimmälle ja karuimmalle niemelle, São Lourençon niemelle. Täällä meitä odottavat jylhät merimaisemat, okran ja oliivin sävyt ja merisuolan tuoksuinen tuuli, joka lopulta häätää pilvet ja tuo tilalle paahteen.

Madeira patikointi

São Lourençon niemen vaellus on yksi saaren suosituimmista, mutta ei täällä silti, ainakaan näin maaliskuun alussa, ole ruuhkaa. Saamme taivaltaa polkua omaan tahtiin näistä karun kauniista maisemista nauttien. Tällä rehevällä Atlantin kukkaissaarella São Lourenço on kummallinen poikkeus, mutta ehdottomasti patikkaretken arvoinen.

Madeira

Vaikka reitti on luokiteltu helpoksi, on täällä helppo saada hiki pintaan ja välillä rinnettä kavutessa hengitys muuttuu puuskutukseksi.

Muista ottaa reppuun mukaan eväät ja reilusti juotavaa. Näissä jylhissä merimaisemissa on mukava nauttia piknikistä.

Madeira patikointi

Lue lisää patikoinnista São Lourençon niemellä Mikan Lähtöportti-blogista.

Lombada da Ponta do Sol -levada – 10 km ja 3 tuntia (vativuustaso: vaativa)

Madeira levada

Toisen patikkapäivän suosikiksi nousee Lombada da Ponta do Solin levada, jonka olemme hieman epäillen valinneet ohjelmistoomme, koska opaskirja toteaa:

Kierros ei missään tapauksessa sovi helposti huimauksesta kärsiville. Levada Nova on nyt suojattu kaitein mutta paluumatkalla Levada do Moinhoa pitkin on monia suojattomia osuuksia. Lisäksi Levada do Moinho on ollut virallisesti suljettuna keväästä 2013.

Lombada da Ponta do Solin levada sijaitsee vuorenharjaanteella, Ribeira da Ponta do Solin laaksossa, lähellä Ponta do Solin suloista pikkukaupunkia, josta olemme löytäneet ylellisen mutta melko edullisen maisemahotellin. (Lue lisää Ponta do Solista ja tästä upesta hotellista täältä.)

Juuri tämän näppärän sijainnin takia olemme päättäneet lähteä kokeilemaan, selviämmekö tästä levadakierroksesta pyörtymättä.

Reitin alkua on hieman hankala löytää, mutta lopulta se löytyy aivan kirkon kupeesta. Kierrämme reitin myötäpäivään ja ensin kuljemme pitkin Levada do Moinhoa. Opaskirja varoittaa suojaamattomista kohdista ja maanvyöryjen hajottamista turvakaiteista, mutta todellisuudessa reitti Moinholta Novalle ei ole yhtään pelottava, hankala tai huimaava. Reitin jännittävimmät osuudet kuljetaan ehdottomasti Levada Novalla.

Madeira

Levada Novalla on muutamia todella kapeita kohtia, joissa saa olla tarkkana, mihin maastokenkänsä asettaa. Joka paikassa ei ole kaiteita, joista ottaa tukea, jos yhtäkkiä alkaakin horjuttaa.

Madeira levada

Yksi reitin komeimmista osuuksista kulkee täältä, vesiputouksen takaa. Vesiputouksen jälkeen taas sujahdetaan 200 metriä pitkään tunneliin.

levada_Madeira
Madeira levada

Tunnelin takia tälle reitille on syytä ottaa mukaan otsa- tai taskulamppu tai edes kännykkä, jossa on kunnon valo. Oppaassa kehotettin ottamaan myös sadevaatteet vesiputouksen vuoksi, mutta me pärjäsimme hyvin ilmankin. Keskitalvella voi olla toinen juttu!
Opaskirja väittää reittiä vaativaksi, mikä on minusta hieman liioiteltua. Ei tällä reitillä pääse edes hengästymään, muuta kuin kuvainnollisesti upeista maisemista.

Fanal – Fio – 5km ja 1,5 tuntia (vaativuustaso: helppo)

Madeira

Madeiralla ei voi jättää välistä vaellusta satumaisen kauniissa laakeripuumetsässä, sillä juuri näiden utuisten satumetsien ansiosta Madeira on ollut vuodesta 1999 Unescon maailmanperintökohteiden listalla.

Kolmantena patikkapäivänämme, kun olemme matkalla saaren pohjoisosaan Porto Moniziin ja São Vicenteen, päätämme poiketa metsään. Ja onneksi päätämme, sillä näemme jotain satumaisen kaunista.

Matkalla poikkeamme itse asiassa kahdellakin reitillä. Ensin kuljemme helppoa saniaisreittiä Pico Ruivo do Paulille, mutta ainakaan tällaisena pilvisen sumuisena päivänä reitti ei ole edukseen. Pieni havumetsäkin, jonka läpi polku kulkee, on aika vaatimaton. Ja koska näköalahuipulta avautuvat maisemat ovat piilossa alhaalla roikkuvien pilvien takana, kiiruhdamme nopeasti takaisin autolle.

Jatkamme siis autolla matkaa Fanalin metsänvartijan talolle, mistä lähtee polku ohi muutamien kanarianviherlaakeripuiden kohti saniaisniittyä ja sieltä tänne satumaiseen metsään.

Madeira

Reitti on helppokulkuinen, vaikka meille käykin niin, että jo alkumatkasta lähdemme kävelemään reittiä väärään suuntaan. Reittimerkinnät voisivat olla himpun verran paremmin osoitettu.

Vaikka reitti on helppo, on matkan varrella yllättäviä vaaroja.
Nimittäin nämä hullut lehmät, joita päädymme pakenemaan laakeripuun taa.

Madeira

Lue lisää tästä upeasta laakeripuumetsän poikki kulkevasta reitistä ja hulluista lehmistä täältä.

Ribeiro Frion “Parveke” eli Balcões  – paras valinta kiireiselle (3km ja 1 tunti)
(vaativuustaso: helppo)

Madeira metsä

Tämä on helppo ja nopea levadavaellus aloittelijalle, kiireiselle matkaajalle tai pienten lasten kanssa patikoijalle. Tämä on Madeiran lyhin reitti, vaivaiset 3 km ees taas mitattuna. Tälläkin reitillä pääsee helposti kurkistamaan satumetsään (ei tosin niin komeaan kuin Fanalissa) ja polun päässä odottaa Balcõesin näköalatasanne, josta kirkkaalla säällä avautuu näköala keskusvuoriston kolmelle korkeimmalle huipulle: Arieirolle, Pico do Gatolle ja Pico Ruivolle.

Mutta siis vain kirkkaana päivänä. Me eksyimme reitille sateisena päivänä, jolloin parvekkeella vastassa oli pelkkä valkea sumuseinä.

(Tämä on se maisema, jonka sumuinen sää meiltä piilotti. Kurkkaa täältä.)
Komeiden maisemien ihailun sijaan minä siis päädyin kuvaamaan luonnon pieniä ihmeitä ja hengittämään raikasta metsää.

Madeira_metsä

Vuorivaellus Pico do Arieirolta Pico Ruivolle – Madeiran ehdottomasti huimin päiväpatikka – 11km ja 6 tuntia (vaativuustaso: vaativa)

Madeira

Jos saisi valita Madeiran patikkapoluista vain yhden, tämä olisi ehdoton valintani. Vuorivaellus Pico do Arieirolta Pico Ruivolle  on ehdottomasti yksi upeimmista poluista, minkä olen koskaan patikoinut.

Madeira

Reitti kulkee osan aikaa pilvien yllä epätodellisen kauniissa maisemissa. Välillä taas kuljetaan kallioon hakattuja portaita pitkin ja reisilihakset ovat todella koetuksella.

Madeira_patikointi

Reitti on vaativa, mutta ei mahdoton. Korkeanpaikankammoiselle reitti voi kyllä aiheuttaa kylmiä väreitä tai tuskan karpaloita. Mutta maisemat ovat niin huumaavan kauniit, että tähän reittiin ei voi olla rakastumatta!

Lue tarkka kuvaus reitistä ja kokemuksistani täältä.

Madeira

Ja tälle reitille kannattaa muuten lähteä jo aamuvarhaisella, sillä auringonnousu Arieirolla on jotain sanoin kuvaamattoman kaunista.

Madeira Arieiro

Lue lisää Madeiran levadoista Lähtöportin Mikan jutusta Johdatus Madeiran levadoille.

Retkiterveisin Heidi ♥

PS. Jos sinulla on jokin muu levada- tai patikkapolkusuosikki Madeiralla, niin vinkkaa se ihmeessä kommenttikenttään!


Matka- ja tunnelmakuvia sekä pieniä matkatarinoitani pääset seuraamaan blogini lisäksi Facebookissani.
Käy kurkkaamassa myös Instagramiani, jonne tallentuvat ne kuvistani kauneimmat.
Blogiani pystyt nyt näppärästi seuraamaan Blogit.fi-sivuston kautta.
Maailman äärellä -matkablogini on myös Twitterissä.
Tervetuloa mukaan matkoilleni.

Copyright © 2017 Maailman äärellä – Heidi Lehtosaari. All rights reserved.

About Author

Hei! Olen Heidi, luontoluksusta rakastava outdoor- ja luontokuvaaja sekä matkakirjoittaja. Blogissani kirjoitan erityisesti luonto- ja patikointireissuista sekä road tripeistä Suomessa ja maailmalla.

13 Comments

 • Outi
  13.5.2017 at 15:58

  Tuo vesiputousreitti vaikutti aivan unelmalta. Vieläkin muistan nuo hurjat lehmät, joten sen reitin varmaan jättäisin väliin 😀
  Ihanaa viikonloppua!

  Reply
  • Maailman äärellä / Heidi
   13.5.2017 at 16:01

   Vesiputousreitti oli vehreydessään todella kaunis ❤️. Satumetsäreitille mennessä ei tosiaan kannata kulkea läpi nautalauman – ainakaan niitä ei kannata jäädä kuvaamaan, eivät selvästi tykänneet siitä ?. Ihanaa viikonloppua myös sinulle Outi ❤️

   Reply
 • Mika / Lähtöportti
  13.5.2017 at 20:25

  Hyvä kooste Madeiran monipuolisesta reittitarjonnasta! Erityisesti tiedot Lombada da Ponta do Solin levadan kunnosta kiinnostivat. Valitsin jo edellisen reissun päätteeksi levadat tulevalle matkalle, mutta suunnitelmat ovat viime aikoina eläneet aika lailla. Nämäkin kaikki haluaisin mahduttaa ohjelmaan, paitsi São Lourençolle ei ole enää tarvetta palata. Kiitos taas kerran linkkauksista 🙂

  Reply
  • Maailman äärellä / Heidi
   13.5.2017 at 21:01

   Hyviin blogijuttuihin on aina ilo linkata :). Erityisesti toivon, että kesän ohjelmassasi on mukana tämä vuorivaellus. Kiinnostaa nimittäin kovasti, mitä siitä tykkäisit. Se on oikeasti todellinen elämysreitti! Mutta kannattaa valita kaunis päivä ja seurata etukäteen vuorisäätä! Lombada da Ponta do Sol oli tosiaan ihan hyvässä kunnossa, “punaisessa kirjassa” varoiteltiin turhaan.

   Reply
 • Johanna @ Out of Office
  13.5.2017 at 21:48

  Upea kooste!

  Tuo vesiputousreitti näyttää hienolta, joskin rakastaisin myös tuota laakeripuumetsää, hullut lehmätkin haluaisin nähdä… Englannissa patikoimma muinoin suu- ja sorkkataudin aikaan, ja vaellusreitit kulkivat laidunmaiden halki. Silloin joku huomautti retken vetäjälle “We really should not do this”, mutta mehän vaan sitten mentiin. Se oli järkyttävää aikaa, kun nautojen ruumiskasat paloivat uutiskuvissa, ja pubiin mennessä piti kastaa kenkien pohjat “sitruunamehuseokseen”. Olivat nekin aikoja. Siellä minuun istutettiin maisemaonnellisuuden siemen, se hulluus joka ajaa kauniiden maisemien ääreen korkeanpaikankammoakin uhmaten.

  Eli tuota viimeistä lähtisin kokeilemaan “voitan itseni tai kuolen kauhusta” -asenteella. 😀

  Reply
  • Maailman äärellä / Heidi
   3.12.2017 at 10:55

   Voi että, olin näköään unohtanut vastata tähän kommenttiisi.
   Tämä Madeiran patikkareitit olivat kaikki kyllä niin hienoja. Melkein nyt harmittaa, ettei seuraava reissuni suuntaudu patikkapolkujen luokse. Mutta jospa sitten La Palmassa.
   Jos vielä Madeiralle päädyt, niin kyllä sinun on mentävä kokeilemaan vaellusta Pico Ruivolle. Auringonnousu pilvien yllä oli niin taianomainen. Yksi elämäni kauneimmista luontohetkistä! Ja koska minun korkeanpaikankammoinen siippanikin selvisi reitistä, niin varmasti sinäkin!

   Reply
 • Älkää menkö
  1.12.2017 at 17:55

  Joka vuosi turisteja putoaa kuolemaan. Vaijereita ei paranneta, eikä reittien kuntoa valvota. Pieni harha askel ja kuolemanpudotus. Ei kannata mennä.

  Reply
  • Maailman äärellä / Heidi
   3.12.2017 at 10:49

   Kiitos kommentistasi. Niin Madeiralla kuin muuallakin reissussa patikoimassa on tosiaan syystä olla varovainen. Patikkapolulta ei missään tapauksessa pidä lähteä harhailemaan polun ulkopuolella eikä pimeän aikaan ole syytä lähteä seikkailemaan. Mutta en kuitenkaan millään Madeiran reitillä kokenut, että olisi ollut jotenkin vaarallista. Vuoristovaellus oli kaikista haastavin. Sitä en kovin huonokuntoisille kyllä suosittele. Ja ehdottomasti jalassa on oltava kunnon tukevat maastokengät! Katson aina kauhulla niitä, jotka flip flopeissa polkuja kulkevat.

   Reply
 • rambutal
  2.2.2019 at 10:22

  nunnien laaksosta funchaliin….huima reitti mutta vaativa

  Reply
 • Finnoy Travel
  17.3.2022 at 21:29

  Levada Nova tuli käveltyä. Hieman puutteellisesti oltiin valmistauduttu: ei sadevaatteita, taskulamppuja eikä tietoja reitin varrella olevista kapeista kohdista. Vaellus meni silti hyvin eikä se kovin vaativa mielestämme ole. Korkeanpaikankammoisille ei ehkä paras reitti.

  Reply
  • Heidi - Maailman äärellä
   19.3.2022 at 12:57

   Kiitos vinkistä! Olenkin lähdössä muutaman viikon päästä Madeiralle, niin uusia reitti-ideoita kaipaankin. Pitää tukia, millainen tämä olisi.

   Reply
  • Heidi - Maailman äärellä
   19.3.2022 at 13:02

   Ops, nyt tajusin, että tämähän oli siis se Ponta do Solista lähtevä levada, jonka olinkin kulkenut ja josta kirjoitin. Tällä reitillä tosiaan on muutama aika kapeakin kohta – ja märkä! Minun miehellä on korkeanpaikankammo, mutta yllättävän hyvin hän selvisi. mennään taas majoittumaan Ponta do Soliin, niin voi olla että saatetaan tämä kulkea uudestaan…

   Reply

Leave a Reply