Menu

Unelmien päivitystä ja reissusuunnitelmia

Updated 31.1.2020

Eksyin vanhaan blogijuttuuni, ja et arvaakaan, miten se sai minut hymyilemään. En nimittäin koskaan olisi voinut aavistaa,  miten nämä pienet ääneen lausutut matkaunelmat toteutuisivat ja miten paljon kauneutta tuleviin seikkailuihini mahtuisi.

luontokuva

Syyskuussa tiesin jo matkustavani Venetsiaan:

Haluan nähdä Venetsian aamut ja pimenevät illat,
eksyillä pienillä kujilla ja juoda ystävän kanssa oman pikku asunnon kattoterassilla punaviiniä.

Mutta enpä olisi uskonut, miten täydellisen Venetsia-loman saisin. Venetsiassa minua ja ystävääni odottivat aurinkoiset kesäpäivät – keskellä lokakuuta – ja se täydellinen pikku asuntomme kattoterassi. Siellä me joimme kuplivaa ja olimme onnellisia.
No, teimme me paljon muutakin. Katso vaikka täältä:

Lomaonnea Venetsiassa
10+ vinkkiä onnelliseen Venetsia-lomaan

Venetsia

Maisemaonnellinen Suomen luonnon lumoissa

Koska vihdoin ja viimein keski-ikäistyttyäni olen ymmärtänyt, millainen luontoystävän ja maisemaonnellisen paratiisi Suomi on, olen yhä useammin huomannut haaveilevani Suomi-kohteista:

 Ennen Venetsiaa haluaisin kuitenkin ehtiä nauttimaan ruskasta jonnekin kansallispuistoon. 

Oikeasti haluaisin Oulankaan. Kiertämään Pienen Karhunkierroksen myötä- ja vastapäivään aivan niin kuin  Out of Officen Johanna teki. Mutta en kuitenkaan haluaisi tuhlata viikonlopun arvokkaista tunneista niin montaa autossa istumiseen. Patvinsuo olisi paljon lähempänä. Olisikohan siellä jotain, mistä hurmaantua?

luontokuva

Ai että olisiko siellä jotain mistä hurmaantua?
Totta ihmeessä oli!
Syksyinen Pohjois-Karjala ja Patvinsuon kansallispuisto todella hurmasivat. Ne olivat järjettömän kauniita. Vieläkin melkein liikutun palatessani muistoissani Patvinsuolle ja sen mökin pihalle, missä me ihailtiin Linnunrataa ja Orionidien tähdenlentoparvea.

sumu

Patvinsuo

Jumalainen seikkailu -blogin ihana Katja muistutti minua Katri Valan runosta Haltiattaret  luettuaan juttuni Patvinsuosta. Haluan jakaa tämän suo-osuuden runosta sinullekin:

Kauneinta on suo.
Sitä ei voi selittää.
Liukukaa kerran veneessä
mustaa suojokea,
kun taivas on himmeän sininen,
ja kuu paistaa,
ja suosta nousee usvaa
ja väkevän pursun lemua!

Koko tarinan Patvinsuon-lomastani voit lukea täältä:
Patvinsuon kansallispuiston lumoava syksy

Vaikka Patvinsuo saikin minut pauloihinsa, en silti saanut päästäni ajatusta Oulangasta ja Pienen karhun kiertämisestä…

Epäonnen La Palma

Niin, oikeastihan minun piti talvilomalla lähteä La Palman saarelle. Olin ostanut jo lennotkin: Hki – Berliini – La Palma. Mutta kävi niin, että ensin meni konkurssiin Air Berlin, jonka siivin minun oli tarkoitus lentää Berliiniin. Ostettuani uudet lennot Berliiniin, tällä kertaa luotettavalta Finnairilta, kaiken piti olla hyvin. Mutta.
Sitten sain uutisen: Berliinistä La palmalle lentävä Niki Airline oli vuorostaan mennyt konkurssiiin.

Minulla ei siis ollut enää jatkoyhteyttä Berliinistä La Palmalle. Oli enää lennot Berliiniin ja hotelli La Palmalla.
(Opetus: Mieti vielä toisen kerran, ennen kuin ostat halpalentoyhtiön lentoja.
Jotain sentään tein oikeinkin: maksoin lennot Visalla, joten sain rahani takaisin näistä konkurssiin menneiden lentoyhtiöiden lennoista.)

Ensi viikon perjantaina Finnair lentää Berliiniin. Minä sen sijaan viskaan Berliinin liput silppuriin ja suuntaan kohti pohjoista. Reissujumalat taisivat tahtoa, että minä vihdoin näen haaveilemani Oulangan ja ehkäpä Riisitunturinkin – ja vieläpä talviasussaan!

Odotellessani matkan toteutumista olen käynyt jo useampaan kertaan lukemassa nämä Out of Office -blogin Johannan hurmaavat Oulanka-tarinat:
Pienen karhunkierroksen kuuraisessa syleilyssä
Kiutaköngas paukkupakkasessa
Kuusamon kuurainen käylänkoski

talvikuva

silkkiuikku

Miten kävi tropiikinlomalle?

Joululomani kohteeseen suhtauduin syksyllä vielä hyvinkin epäluuloisesti:

 Joskus lomakohteen valinta on pitkällisen haaveilun ja suunnittelun tulos. Joskus jotain ihan muuta. En minä oikeastaan edes halunnut palata Indonesiaan. En varsinkaan sadekauden aikaan. Päinvastoin. Vuosia sitten Balilla päätin, etten koskaan halua joulun aikaan sinne päinkään. Enkä muuallekaan missä on tukahduttavan kuumaa ja kosteaa.

Ennen Indonesin-lomaani taivaalle alkoi kasaantua vielä mustia pilviä (ihan kirjaimellisesti), kun Balin Agung-tulivuori alkoi syöstä tuhkaa useiden kilometrien korkeuteen. Lombokin – saaren jonne olin menossa – lentokenttäkin suljettiin välillä viikoksi. Olin suorastaan ahdistunut pakatessani matkalaukkuuni hengityssuojaimia ja miettiessäni vaihtoehtoisia jatkokohteita Singaporesta.

Mutta kun pääsin Lombokin paratiisisaarelle, kaikki ahdistus unohtui: olin perillä vihreässä, turmeltumattomassa luontoparatiisissa.
Ja Agunkin malttoi olla ihan rauhallinen.
Pieni kurkkaus Lombokin paratiisiin löytyy täältä:
Lombokin parhaat infinity pool -hotellit

Lisääkin paratiisitarinoita Lombokilta on tulossa.

Lombok

Lombok vesiputous

Sittenkin Kanarialle?

Syksyllä olin siis vielä lähdössä viettämään talvilomaa Oulangan sijaan La Palmalle:

Talvilomani missiona onkin selvittää, mitä tarjottavaa Kanariansaarilla on luontoluksusta kaipaaville maastokenkämatkailijoille. Saarista valitsin La Palman, jota on ylistetty Kanariansaarista luonnonkauneimmaksi.

Koska talvilomasuunnitelmani sai täydellisen käänteen ja maastokenkien ja shortsien sijaan talvilomamatkalle pakataan lumikengät ja toppahousut, La Palma sai kalenterista uuden kolosen. Saas nähdä, onnistuuko kevätloma La Palmalla paremmin kuin talviloma.
Toivottavasti, sillä matkalle on jo hankittu Paddy Dillonin Walking on La Palma -teos, jossa esitellään 45 päiväpatikkaa La Palman upeissa luontokohteissa.

Kanariansaarten Gomera on toinen Kanarian luontoparatiiseista. Kuva: Johanna Suomela / Out of office

Kesän reissusuunnitelmia

Vielä syksyllä muut unelmani olivat vasta hajanaisia aatoksia:

Talviloman jälkeiselle ajalle kalenterissa ei ole vielä tarkkoja merkintöja, mutta unelmia on sitäkin enemmän. Haaveilen ainakin Skotlannista, Färsaarista, Dolomiiiteista, Cádizista, Menorcasta tai jostain kauniista Kreikan saaresta.

Nyt osa näistäkin unelmista on jo löytänyt selkeämmän muotonsa: Kun kalenterin sivu kääntyy kesäkuulle, lähden minä tyttöjengin kanssa Kreikkaan. Löysin Pargasta aivan ihanan hotellin ja siitä meille huoneiston, jossa on kaksi isoa parveketta merinäköaloineen. Ehkäpä me neljä tyttöä sinne mahdumme kesää vastaanottamaan ♥.

Kreikan jälkeen minua taas odottaa road trip ja patikointimatka villiin Skotlantiin. Karttaan on  pistetty neulat jo Glen Coen, Isle of Skyen ja Isle of Mullin kohdalle. Ehkäpä saan uuden tilaisuuden lähteä kuvaamaan myös lunneja – viime kesän Islannin reissulla kun kamerakatastrofi pilasi nämäkin kuvaussuunnitelmat.

Pssst. Aivan mahtavia vinkkejä Skotlantiin sain  Päiväpatikoimassa maailmalla  -Facebook-ryhmästä. Olethan sinäkin jo löytänyt tämän upean ryhmämme?

luontokuva talvi

Enkä minä niitä Dolomiittejakaan ole unohtanut. Ja näiden vanhojen haaveiden rinnalle on jo noussut uusiakin. Yksi näistä uusista on Slovenia, jonne inspiraatiota olen saaanut erityisesti Marjan Matkoja, retkiä, hetkiä -blogista.

Inspiraatiolukemista Marjan blogissa:
Välimeren rannalta vuoristoon – kierros kauniissa Sloveniassa

Joululomaakin olen jo ehtinyt miettiä, mutta siitä kerron lisää myöhemmin.

talvikuva

Luontoelämyksiä Suomen talvessa

Onneksi Suomessa kaunista luontoa ja luontoelämyksiä löytyy läheltäkin. Parin viikon takainen Vuokatin-reissuni, jolta en etukäteen osannut mitään odottaa, osoittautui yhdeksi talveni kohokohdista.
Kurkkaa vaikka täältä:
Vuokatin kaunein lumikenkäreitti vie keskelle talven ihmemaata

Tänä talvena myös oma kotikaupunkini Savonlinna on ollut lumoavan kaunis – niin kuin nämä blogijuttuni talviset kuvituskuvat osoittavat.

Unelmat – ne kaikkein tärkeimmät!

silkkiuikku

Paluu vanhan blogijutun äärelle oli taas yksi niistä ihanista muistutuksista, että uskaltamalla unelmoida ja  lausua unelmia ääneen tai kirjoittamalla niitä näkyviksi, ne saattavat toteuta – yllättävänkin nopeasti!

Uskallathan siis elää unelmiasi!
Mikään unelma kun ei ole liian vähäpätöinen toteutettavaksi tai liian suuri tavoiteltavaksi. 

Reissu- ja unelmaterveisin Heidi ♥

 

♦♦♦

Matka- ja tunnelmakuvia sekä pieniä matkatarinoitani pääset seuraamaan blogini lisäksi Facebookissani.
Käy kurkkaamassa myös Instagramiani, jonne tallentuvat ne kuvistani kauneimmat.
Blogiani pystyt nyt näppärästi seuraamaan Blogit.fi-sivuston kautta.
Maailman äärellä -matkablogini on myös Twitterissä.
Tervetuloa mukaan matkoilleni.

Copyright © 2018 Maailman äärellä – Heidi Lehtosaari. All rights reserved.

About Author

Hei! Olen Heidi, luontoluksusta rakastava outdoor- ja luontokuvaaja sekä matkakirjoittaja. Blogissani kirjoitan erityisesti luonto- ja patikointireissuista sekä road tripeistä Suomessa ja maailmalla.

19 Comments

 • Inari
  16.2.2018 at 16:34

  Kun Venetsia valikoitui meidän matkakohteeksi, ajattelin että onhan sekin nyt nähtävä (ainakaan matkaseurassa ei olisi valittamista:) Ja kuinkas kävikään: Venetsia yllätti minut täysin <3 Jopa niin, että siskon kuuskymmpiset vietetään Venetsiassa, ei Lontoossa. No, lukkoon ei asiaa ole lyöty, mutta Venetsia johtaa:)

  Reply
  • Maailman äärellä / Heidi
   16.2.2018 at 17:27

   Oi vitsi miten ihana kuulla Inari <3. Teille tulee upeat juhlat Venetsiassa! Ei Venetsiaa parempaa paikkaa näille juhlille voi millään olla!

   Reply
 • Outi
  16.2.2018 at 17:57

  Ihania matkoja olet päässyt tekemään. Ihanaa on myös unelmoida uusista kohteista ja uusista kokemuksista.
  Ihanaa viikonloppua Heidi <3

  Reply
  • Maailman äärellä / Heidi
   17.2.2018 at 13:55

   Täytyy kyllä olla kiitollinen kaikista näistä matkoista ja elämyksistä, joita olen saanut kokea. Ja unelmointi tekee aina hyvää <3. Ihanaa viikonloppua myös sinulle Outi!

   Reply
 • Johanna @ Out of Office
  16.2.2018 at 18:01

  Kiitos Murunen kaikista linkkauksista ja kuvan jaosta! ❤️

  Ihania reissuja on sinulle tulossa. Meillä on vain kaksi reissua varattuna, vaikka se toinen onkin vähän pidempi…

  Ihanaa viikonloppua, ja hyvää matkaa Kuusamoon! Oikein erityisesti toivon kaunista säätä Pikkukarhulle?

  Reply
  • Maailman äärellä / Heidi
   17.2.2018 at 13:58

   Se sinun toinen matkasi onkin niin upea, että huh! En malta odottaa, että pääsen kuulemaan matkatarinoitasi sieltä! Mutta mikä onkaan tämä toinen matkasi? Siitä et ole tainnut kertoakaan… hmmmm.
   Ja kiitos vaan sinulle, että sain lainata kuvaasi!

   Reply
 • Matkoja, retkiä, hetkiä
  16.2.2018 at 18:55

  Voi näitä siun kuvia? heti tekisi mieli lähteä Savonlinnaan ja Patvinsuolle ainakin. Minulla muuten Skotlanti myös haaveena, aika kaukaisena kyllä vielä.

  Kiitos linkkauksesta? ja hyviä reissuja!

  Reply
  • Maailman äärellä / Heidi
   17.2.2018 at 14:08

   Voi kiitos Marja <3. Tervetuloa vaan Savonlinnaan. Tämä on ihana pikkukaupunki.
   Ja kiitos vielä sinulle Slovenia-inspiraatiosta. Se on erittäin todennäköinen syyslomakohteemme.

   Reply
 • virpis (@taynnatieontar1)
  16.2.2018 at 19:19

  Onnea blogisynttäreiden johdosta! <3 Ja ei voi olla totta että se toinenkin lentoyhtiö menki konkkaan. Johan nyt! Mutta onneksi reissuhaaveita ja unelmia riittää joka tilanteeseen ja varmasti saat ikimuistoisia hetkiä lumisissa maisemissa!

  Reply
  • Maailman äärellä / Heidi
   17.2.2018 at 14:10

   Kiitos Virpi! La Palman kanssa on ollut kyllä epäonnea enemmän kuin laki sallii. En oikeastaan vieläkään uskalla uskoa, että matkamme sinne toteutuu eikä tiellemme enää tulee mutkia. Mutta jotain hyvää näistäkin koettelemuksista seurasi ja pääsen nyt vihdoin sinne “melkein Lappiin”.

   Reply
 • Matkalla lähelle tai kauas
  16.2.2018 at 19:39

  Onpa sinulla käynyt huono onni La Palman suhteen. Miten voikin olla että kaksi lentoyhtiötä menee konkkaan. Me lennettiin Nikillä Korfulta Berliiniin. No onneksi sinulla on muitakin matkassuunnitelmia. Eikö olekin hieno tunne kun palapalalta saa matkaunelmia toteutumaan! Mukavia reissuja ja blogivuosia!

  Reply
  • Maailman äärellä / Heidi
   17.2.2018 at 14:16

   Taikauskoisena en ole voinut olla miettimättä, yrittääkö joku korkeampi voima meille viestittää, että sinne La Palmalle ei nyt kannata mennä. Mene ja tiedä, toivottavasti ei, sillä uudet lennot on taas ostettu (paljon kalliimmalla kuin ne alkuperäiset. En edes uskalla laskea, miten kalliiksi tämä matka on nyt tulossa.)
   Mutta on tosiaan ihana, kun matkaunelmat alkavat toteutua ja löytävät paikkansa kalenterista.
   Oikein mukvia tulevia reissuja myös sinulle!

   Reply
 • Katja/jumalainenseikkailu
  16.2.2018 at 21:13

  Kiitos Heidi linkkauksesta ❤ Olipa ihana saada sinut Katri Valan luo johdateltua. Melkein kadehtisin Pargan matkaasi, mutta en voi, kun pääsen itsekin tänä vuonna Kreikkaan! Pidin muuten Pargasta valtavasti, parhaiten jäi mieleen erikoiset, korkeat oliivipuut.

  Reply
  • Maailman äärellä / Heidi
   17.2.2018 at 14:19

   Löysin itse asiassa koko tämän runokirjankin luettavaksi netistä!
   KIva kuula, että tykkäsit Pargasta. Me haluttiin vaan tälle tyttöjen reissulle löytää jokin helppo vaihtoehto. Mutta kuvien perusteella Parga vaikuttaa kaupungilta, johon varmasti on helppo ihastua.
   Joko saa udella, minne päin Kreikkaa sinä olet matkaamassa?

   Reply
   • Katja/jumalainenseikkailu
    18.2.2018 at 19:57

    Voi kyllä, voisin puhua siitä joka päivä 😀 Andros, Syros ja Paros on suunnitelmissa. Parga on hyvin kaunis. Niin, ja täytyy muuten laittaa sinulle kohta kuva kreikkalaisesta keittiöstäni, se on pian valmis 🙂

    Reply
 • Soilekoo
  20.2.2018 at 08:07

  Parga on ihana! Mukavaa lomaa teille. Skotlannissa olisi kiva käydä patikoimassa.
  Kesää ja seikkailua Eurooppaan odotellessa…

  Reply
 • Suunnaton
  22.3.2018 at 18:43

  Oi että, Skotlannin ja Slovenian luontomatkat kelpaisivat myös minulle. Kirjoittelen juuri juttua Walesin luontokohteista ja mietin, milloin pääsisin tekemään vastaavan retkeilyreissun Skotlantiin tai Irlantiin.

  Reply
 • Vastaus on Kanada
  9.9.2018 at 15:12

  Kivoja juttuja ja tarinoita, MUTTA jotenkin uskomatonta, että matkabloggaaja ei puhu sanallakaan edes haaveissaan Pohjois-Amerikasta ja etenkin Kanadasta. Ymmärrän toki näiden hehkutettujenkin paikkojen arvon, monessa niistä käyneenä, mutta jotenkin hassua, että Kanada ei kaikkine upeine ja erilaisine kansallispuistoineen ym. luontokohteineen paista edes haaveissa. Banffin ja Jasperin kansallispuistot tunnetuimpina luulisi ainakin olevan kohdesuunnitteluissa mukana.

  Reply
  • Maailman äärellä / Heidi
   9.9.2018 at 15:35

   Kiitos “Vastaus on Kanada” kivasta kommentistasi! Ja nyt voin onneksi huojentaa mieltäsi, sillä olenhan minä toki kanadasta(kin) haaveillut. Luulen, että jonnekin haavelistalle olen sen jopa kirjannut näkyviin, jos en, niin onhan se synti ja häpeä! Alkukesästä taisin viimeksi Kanadan karttaa katsella ja miettiä, millainen reitti siellä kannattaisi kiertää, jos aikaa olisi reilu viikko ja haluaisi nähdä mahdollisimman kauneutta mutta viettää autossa mahdollisimman vähän aikaa. Jasperin puisto olisi tietysti pakollinen, ja nyt täytyykin googlailla, mikä ja missä tämä Banffin kansallispuisto olikaan. Ja jos sinulla on jotain vinkkejä, otan ne toki kiitollisena vastaan. Kanada on yksinkertaisesti siitä syystä jäänyt vielä kiertämättä, että kesällä täällä lähempänäkin on vielä upeita luontokohteita näkemättä ja kokematta.
   (Ps. Mieheni miettii, tuleeko nimimerkkisi Kummeleista (ja pakotti minun katsomaan yhden Kummeli-sketsinkin :D)

   Reply

Leave a Reply