Menu

Kaikki kesän seikkailut

On kesän ensimmäinen päivä. Sen tietää siitä, että tuoksuu aurinkorasva ja polkupyöräreitin varrella mäntysuopa – niin kuin lapsuuteni kesinä.

Tuoksut vievät aina minut jonnekin. Muistan elävästi sen tuoksun, joka oli vastassa, kun laskeuduin lentokoneesta Espanjassa. Ja tämä auringon keltaisessa putelissa oleva aurinkorasva vie minut takaisin Afrikan savannille. Mutta en minä sinne nyt ikävöi. En tänään, kun on loman ensimmäinen oikea päivä, paistaa aurinko ja kaikki seikkailut ovat vielä edessä.

telttailu

Tämä kesä on erilainen.
En matkustakaan Välimeren rannalle.
En vietä rentoa tyttöjen lomaa Kreikan Pargassa, Sisilian pienissä kaupungeissa ja kylissä tai siellä pikkuruisella paratiisisaarella smaragdinvihreän meren rannalla.

Vaikka vähän minä näitä tällaisia muistoja kaipaankin:

Syrakusa, kesäkuussa 2017

Onneksi meitä oli Syrakusassa vastassa napolilaissyntyinen signora Sabrina, ihastuttavan hotelli Giugguilenan tomera emäntä, jolle mikään ei ollut ongelma.

Signora Sabrina lupasi huolehtia kaikesta.

Ja sillä välin kun Sabrina huolehti käytännöstä, me huolettomat kesätytöt saimme keskittyä nauttimaan auringon paahtamista päivistä, merituulesta, hitaista aamiaisista meren äärellä, lasissa helmeilevästä Prosecosta, tahmeaa ricotta-juustoa pursuilevista cannoloista ja jauhelihalla ja tomaattikastikkeella täyteyistä riisipalloista eli arancinoista.

Elimme täydellistä italialaista dolce vitaa, vailla huolta – ja annoimme Sabrinan hoitaa arkiset käytännön seikat.

Parga, kesäkuussa 2018

Täällä oliivilehtojen suojassa, kukkulan laella – vain 10 minuutin kävelymatkan päässä Pargan keskustasta –  sijaitsee myös meidän suloinen hotellimme Enetiko Resort, jossa me vietämme leppoisia lomapäiviä, todellista tyttöjen lomaa. Kikatamme, höpötämme tyttöjen juttuja,  nautimme auringosta tai luemme kirjaa aurinkovarjon alla. Välillä pulahdamme altaaseen, jonka vesi on auringon lämmittämää – eikä juuri virkistä.

Aamuisin nautimme hitaista kreikkalaisista aamiaisista. Joka aamu haluan reilun annoksen paksua kreikkalaista jugurttia, jonka päälle valutan reilusti paikallista hunajaa.

nuotiokahvi

Tänä kesänä on vuorossa toisenlaiset seikkailut.
Sen minä tiedän, että minua odottavat ainakin pohjoisen yötön  yö ja norjalaiset jylhät vuorimaisemat.

Ja sitten on niitä ehkä-sanoja.
Ehkä matkalla Norjaan valloitan Saana-tunturin. Ehkä Norjassa kipuan Seglan huipulle, ehkä käyn katsomassa valaita ja ehkä etsin Lofoottien kauneimman rannan, jolle pystytän teltan ja toivon, ettei myrskytuuli ja sade tee retkestä ihan mahdotonta.

Siis kaikki on vielä ehkä, sillä en minä mitään ole vielä suunnitellut.
Ehkä pian jo pitäisi.
Jos sinulla on minulle vinkkejä Kilpisjärven suuntaan, Senjalle ja Lofooteille, kerro ihmeessä. Olen jokaisesta tiedonmurusta kiitollinen.

retki

Ei minun seikkailut vielä Norjaan lopu. Norjan jälkeen minua nimittäin odottaa Kuusamo.
Kun sain postilaatikkooni Kuusamon valokuvauskurssin ohjalman, en meinanut pysyä mekossani.
Olin kuvitellut, että teemme normaaleja toimistopäivän mittaisia koulutuspäiviä kahdeksasta neljään.
Mutta ehei, luvassa onkin oikeita seikkailuja.
On öisiä kuvausretkiä koskimaisemiin, aamuyön retkiä jokimaisemiin. On karhuja ja kokopäiväretki Riisitunturille ja Hossaan tai Oulankaan.

Pohjoisen ötököitä minä vähän pelkään, mutta enköhän niistäkin selviä.

Ja kaiken tämän ihanan kukkuraksi sattui vielä sellainenkin onni, että tapasin ihanan Jaanan (Instagramissa! Ajatella!), jonka luokse minä pääsen mökkeilemään Kuusamoon ja jonka sain innostettua mukaan kesän ehkä jännittävimpään projektiini.

Saimaa

Ensi viikolla me menemme nimittäin Jaanan kanssa pystyttämään meidän ihka ensimmäisen oikean valokuvanäyttelymme.
(En nyt laske mukaan sitä 100 kuvaa Saimaalta -ryhmänäyttelyä, vaikka olihan sekin jo jotain).
Näyttelystä lupaan kertoa lisää, kunhan se on ripustettu.
(On tässä nimittäin vielä muutama jännityselementti ja tekemätön tehtävä ennen kuin uskallan huokaista.)

Toivottavasti sinäkin tulet näyttelyämme katsomaan ♥.

 


Matka- ja tunnelmakuvia sekä pieniä matkatarinoitani pääset seuraamaan blogini lisäksi Facebookissani.
Käy kurkkaamassa myös Instagramiani, jonne tallentuvat ne kuvistani kauneimmat.
Blogiani pystyt nyt näppärästi seuraamaan Blogit.fi-sivuston kautta.
Maailman äärellä -matkablogini on myös Twitterissä.
Tervetuloa mukaan matkoilleni.

Copyright © 2019 Maailman äärellä – Heidi Lehtosaari. All rights reserved.

About Author

Hei! Olen Heidi, luontoluksusta rakastava outdoor- ja luontokuvaaja sekä matkakirjoittaja. Blogissani kirjoitan erityisesti luonto- ja patikointireissuista sekä road tripeistä Suomessa ja maailmalla.

14 Comments

 • Suunnaton
  5.6.2019 at 17:56

  Minäkin odotan niitä upeita vuonomaisemia, joihin saa teltassa nukutun yön jälkeen herätä <3
  Olen kolunnut varmaan kaikki netistä löytyvät suomen- ja englanninkieliset blogit Pohjois-Norjasta. Vinkit alkavat jo toistaa itseään, enkä usko että voin enää löytää yhtään uutta kohdetta reissuun 😀 Nyt voisi olla aika lopettaa blogien selaaminen ja upeiden kuvien katselu, jotta omaan reissuun mennessä päällimmäisenä mielessä ei olisi enää näkemäni kuvat vaan saisin yllättyä maisemien täydellisyydestä ihan itse.
  Vielä ei omia kokemuksia Käsivarresta tai Pohjois-Norjasta ole, mutta jos sulla on jotain tiettyä mielessä, niin kysäise. Ehkä olen ottanut sen talteen omaa reissuani varten.

  Reply
  • Maailman äärellä / Heidi
   5.6.2019 at 21:26

   Sinä olet siis tehnyt kotiläksysi paljon paremmin kuin minä. Pitäisiköhän minun käydä edes kirjastossa katsomassa, olisiko siellä jotain aiheeseen liittyvää luettavaa. Tai onhan minulla siinä matkalla aikaa, kun mies ajaa Kilpisjärvelle. Minä voin lukea meille ääneen blogeja eri kielillä :D.
   Milloin teillä olikaan lähtö? Ja olitteko myös menossa Senjalle? Ja oletko ehtinyt selvittää, minne kannattaisi mennä valaita bongaamaan? Naapuriltani taisin saada kyllä tähän jonkin vinkin, pitää yrittää etsiä se.
   Olen päässyt upealle valassafarille Islannissa, mutta silloin (sattuneista syistä joihin en halua palata) jouduin kuvaamaan mieheni kännykällä. Nyt haluaisin oikeasti päästä ottamaan kuvia valaista.
   Patikkareitit on täysin miettimättä. Tai Senjalta varasin kyllä mökin, joka taisi olla lähellä hyviä patikkareittejä, joten eiköhän siitäkin hyvä tule…

   Reply
   • suunnaton
    7.6.2019 at 09:05

    Siinä ajomatkan aikana tosiaan kerkeisi kahlaamaan läpi blogin jos toisenkin 😀
    Senjalle suuntaan minäkin, ja siitä itään. Lähtö on juhannuksen tienoilla. Jo alkaa lomatunnelmat hiipiä nurkan takaa <3 Milloin te olittekaan lähdössä?
    Valassafareita selvittelin hieman, mutta ne taitavat tähän aikaan vuodesta liikkua hitusen turhan etelässä omiin reittisuunnitelmiini nähden. Ilmeisesti Andenesista lähtee suuri osa noista valasretkistä. Valassafari olisi kyllä upea kokea!
    Patikkareittejä olen etsiskellyt blogien lisäksi ut.no -sivustolta. Stunning Outdoors -blogista (https://stunningoutdoors.com/) löytyy myös muutamia suosituimpia päivävaellusreittejä ainakin Senjalta, ja taitaapa siellä olla jokunen postaus myös Lofooteilta.

    Reply
    • Maailman äärellä / Heidi
     10.6.2019 at 15:17

     Me startataan matkaan viikon päästä. Matkalla KIlpisjärvelle vietetään jo pari yötä. Juhannus vietetään sitten Senjalla. Joo, Andenes oli se paikka, jota naapurinikin suositteli. Pitää miettiä, mentäiskö lautalla Senjalta sinne. Tuli itsellekin vastaan tämä ut.no -sivusto, pitää viimeistään ajomatkalla siihen tutustua tarkemmin :D.
     Ihanaa reissua teille!

     Reply
     • Suunnaton
      10.6.2019 at 18:18

      Hih, sittenhän me saatetaan törmätä Kilpisjärvellä 🙂 Mulla on lähtöpäivä vielä hieman auki, mutta saattaa hyvinkin osua noille samoille päiville.
      Ihanaa reissua teillekin!

 • Menninkäinen
  5.6.2019 at 19:49

  Kuulostaa kivalta! Kilpisjärvestä voisin sanoa tietäväni jotain; isäni oli siellä nuoruudessaan oppaana ja itse olen käynyt siellä kolmisenkymmentä kertaa (vaikka olenkin alle nelikymppinen) ja Saanan lienen valloittanut parikymmentä kertaa.
  Majoitus: Retkeilykeskuksen mökit, Saivaara-mökit ja Haltinmaa. Hotellillakin on (minulle) sellainen nostalginen vaikutus. Huoneessa 101 asuttiin monena lapsuuden kesänä.
  Ruoka: Hotellin ja Retkun (retkeilykeskus) seisovat pöydät. Patikan jälkeen ei ole mitään sen parempaa. Ja Saana-leivos. Kilpisjärvellä kuuluu syödä Saana-leivos.
  Retket: No se Saana. Matkaan kannattaa varata 4-5 tuntia. Kun pääset puurajan yläpuolelle ÄLÄ käänny heti oikealle mäkeen niin kuin kaikki muut. Kävele vielä suoraan opastaululle ja siitä lähde siksakilla ylös huippua kohti. Ja varaudu valehuippuihin ja upeisiin maisemiin.
  Saanajärven maja: Toinen kiva päiväretkikohde. Alkaa samaa reittiä kuin Saanalle nousu tai voi kiertää Saanan nenän edestä ja käydä samalla katsomassa vanhan kapulahiihtohissin jäänteet. Maasto tasaisempaa, aikaa reitistä riippuen 4-5 h.
  Kitsi-putous: Kitsille matka on myös suht tasaista (jos Kilpisjärvellä voi puhua tasaisesta). Pikku-Mallan voi huiputtaa halutessaan samalla reissulla. Kitsiltä voi jatkaa vielä kolmen valtakunnan rajalle ja ajella vaikka Malla-laivan kyydissä takaisin. (Laivan aikataulut retkeilykeskuksesta.) Toki reitin voi kulkea toisinkinpäin.
  Tässä muutaman vuoden takaa juttuni Kilpisjärveltä (eka osa kolmesta). https://paivansateenmenninkainen.blogspot.com/2015/07/lappi-kilpisjarvi-ensimmainen-paiva.html

  Reply
  • Maailman äärellä / Heidi
   5.6.2019 at 21:31

   Oi ihanaa! Kiitos miljoonasti näistä Kilpisjärvi-vinkestä. Malla-laivasta sainkin jo aiemmin vinkin. Ja kiitos myös linkistä. Luen varmasti kaikki nämä juttusi!Sinulla on varmasti roppakaupalla hyviä muistoja Kilpisjärven maisemista.
   Saana-leivoksesta en ollut koskaan kuullutkaan. Ehdottomasti sekin pitää testata!

   Reply
 • Outi
  5.6.2019 at 21:17

  Näyttely kuulostaa ihanalta, tsemppiä teille siihen hommaan <3 Vähän erilaiset kesäsuunnitelmat sinulla nyt, mutta eivät kyllä kuulosta huonoilta ollenkaan.
  Ihanaa loppuviikkoa sinulle <3

  Reply
  • Maailman äärellä / Heidi
   5.6.2019 at 21:33

   Kiitos Outi!
   Välillä on kyllä (pakko myöntää) käynyt mielessä, että pitäisi päästä Italiaan, mutta luulen, että tämä kesä tällaisena on nyt oikein hyvä näin.
   Ihanaa kesäviikkoa myös sinulle Outi <3.

   Reply
 • Milla
  7.6.2019 at 08:54

  Kyllähän tämä kuulostaa aivan seikkailujen kesältä! Erityisesti näyttelyn pystyttäminen ja mielettömän mielenkiintoiselta kuulostava valokuvauskurssi ovat seikkailujesi välissä aivan huikeita etappeja, ja jos ikinä vain liikun näyttelysi suunnalla, lupaan sen käydä katsomassa.

  Ihanaa kesää Heidi <3

  Milla

  Reply
  • Maailman äärellä / Heidi
   10.6.2019 at 15:20

   Kiitos Milla <3.
   Tänään olen juuri täällä mökillä väsännyt näyttelyyn teosluetteloa. Ylihuomenna ripustamaan näyttely ja sitten pitääkin alkaa pakata. On tämä loma vaan niin ihanaa :).
   Ihanaa aurinkoista kesää sinullekin Milla <3.
   Niin, näyttely on siis Sulkavalla Tiittalan kartanossa, missä tarjoillaan herkullisia vohveleita, joten sinne sitten kesällä! <3.

   Reply
 • Henni
  22.6.2019 at 20:08

  Mikä toi valokuvauskurssi on mille osallistut? Kuulostaa mielenkiintoiselta. ?

  Reply
 • Maisemaonnellinen Johanna
  24.6.2019 at 15:57

  Voi apua miten ihanalta tuo kesäsi kuulostaa! Kaikkea ihanaa, seikkailuja ja patikkareissuja <3

  Tuo Kuusamo-opiston luontovalokuvaajan valokuvauskurssi kuulostaa aivan huikealta mahdollisuudelta. Oli heti pakko googlettaa. Sinä olet siis heinäkuun alussa haaveideni maisemissa rakkaassa Kuusamossa! Ötököitä varmasti tulee olemaan, mutta ne hengen salpaavat maisemat ovat jokaisen kutiavan piston arvoisia. (ja niiltä voi suojautua hyttysmyrkyllä ja sillä kuuluisalla hyttyshatulla) Ihania kesäseikkailuja ja kaunista Kuusamoa! <3

  Reply

Leave a Reply