Menu

Pihlajaveden Polkasu & 10 vinkkiä täydelliseen pyöräretkeen

Updated 4.9.2022

Savonlinnan seudun uudella pyöräreitillä eli Pihlajaveden Polkasulla luvassa on armottoman pyöräilyn lisäksi ainakin taidetta, hyvää ruokaa ja juomaa, risteily Saimaalla, rantaelämää, saunontaa, telttailua, shoppailua ja luultavasti kommelluksiakin.

ote instagram-päivityksestäni juuri ennen pyöräretkelle starttaamista @heidimaailmanaarella

Kaupallisessa yhteistyössä *Bikester

Instagram-päivitystä kirjoittaessani en todellakaan aavistanut, että Pihlajaveden Polkasu -pyöräretken kommellusosuus sattuisi meille dramaattisesti jo heti retkemme alkumetreillä ja hetken näyttäisi ikävästi siltä, että kaikki laatimamme suunnitelmat jouduttaisiin viskaamaan saman tien romukoppaan.

Onneksi lopulta mitään peuuttamatonta ei tapahdu ja virheistä ja kommelluksista voi aina ottaa opiksi!

Mutta aloitetaan kuitenkin Pihlajaveden Polkasu -pyöräilyreitti lähtöviivalta.

Pihlajaveden Polkasu – elämyksellinen pyöräilyreitti Saimaalla

Visit Savonlinnan verkkosivulla Pihlajaveden Polkasu -pyöräilyreittiä kuvataan näin: “Uusi Pihlajaveden Polkasu -rengasreitti kulkee Punkaharjun halki vaihtelevissa maalais- ja järvimaisemissa. Reitin pyöräilyosuus on noin 75 km, jonka lisäksi nautitaan kahden tunnin risteilystä Saimaan norppavesillä.” (Visit Savonlinna)

Totta kai minä haluan lähteä selvittämään, pitääkö tämä kuvaus paikkansa, ja samalla ideoida, miten reitistä saisi irti mahdollisimman paljon.

Visit Savonlinnan ohjeistuksen mukaan Pihlajaveden Polkasu -reitin virallinen lähtöpiste on Punkaharjulla Matkailukeskus Harjun Portin luona. Tämä onkin looginen aloituspiste, ainakin jos kaipaa vuokrapyörää. Jos sen sijaan on lähdössä matkaan omalla pyörällä, voi reitin aloittaa mistä tahansa kohtaa reittiä.

Pihlajaveden Polkasu -pyöräilyreitti

Katso Pihlajaveden Polkasun kartta täältä.

Me aloitamme oman pyöräretkemme retkiystäväni Pauliinan kanssa Moinsalmentien ja Lahdenkyläntien risteyksestä, noin 16 kilometrin päästä Punkaharjulta (Harjun Portilta).

Olemme etukäteen yhdessä miettineet, mitä reitin varrella haluamme nähdä ja kokea, sillä aikomuksenamme on todellakin nautiskella pyöräretkestä eikä pelkästään polkea karpalot otsalla ja veri suussa.

Ei me millään ehditä kaikkee, mitä on suunniteltu“, Pauliina kuitenkin tyrmää suunnitelmamme yhdellä lauseella retkiaamun koitettua.

Hän on laatinut ruutupaperille kotikutoisen excel-taulukon todisteeksi suunnitelmamme mahdottomuudesta ja pyörittelee nyt päätään. Jos haluamme ehtiä päivän viimeiseen lauttaan, on jostain luovuttava.
Minä en suostu luopumaan drinkeistä kansallismaisemassa eikä Pauliina Putikon keramiikkakupoista.

Siispä me yhdessä tuumin sovitaan, että nämä nyt ainakin ehditään, ja sitten polkaistaan matkaan.

Pihlajaveden Polkasu -pyöräilyreitti
Olemme viritelleet edellisiltana lainapyörääni mummokorin, jossa kamera kulkee näppärästi ja on helposti saatavilla.

Toinen polkasu Pihlajaveden Polkasulla ja Pauliinan pyörän poljin irtoaa.

Kaikki ei kuitenkaan suju tälläkään kertaa niin kuin Strömsössä vaan heti toisella polkasulla Pihlajaveden Polkasulla Pauliinan pyörän poljin irtoaa.

Ei voi olla totta!” parahdan, kun tajuan, miksi Pauliina on heti ensi sekunneilla jäänyt minusta jälkeen yli 50 metriä.

Pihlajaveden Polkasu -pyöräilyreitti

Kun lisäksi tajuan, ettei meillä ole mitään työkaluja, jolla saisimme kiinnitettyä polkimen takaisin paikalleen, säikähdän, että valmiiksi kireä aikataulumme romuttuisi nyt lopullisesti.

Hyvästi drinkit, hyvästi savikupot!

Epäonnen lisäksi meillä on kuitenkin tällä kertaa matkassa myös tuuria. Pauliina soittaa pikaisesti puhelun meidän huoltojoukoille, eikä kulu kuin vartti, kun ratsujoukot saapuvat paikalle työkalupakkeineen. Nopeasti mielessä käynyt ajatus siitä, että pitäisi vähän fuskata ja pyytää kyyti lähemmäs Punkaharjua, voidaan luojan kiitos hylätä. Ja totta puhuen ei minun sisu sellaista fuskausta ikinä sallisikaan!

Note to myself: Muista tarkistaa pyörän kunto ennen pyöräretkeä. Myös huoltovälineet olisi fiksua pakata mukaan (eikä olisi haittaa, jos niitä osaisi käyttääkin…)

Uusi yritys – polkien kohti Punkaharjua

Kun poljin on kiristetty paikalleen ja kuusiokulma-avain sujautettu reppuun, päästään vihdoin matkaan.

Pihlajaveden Polkasu -pyöräilyreitti

Ensimmäinen, vajaan 10 kilometrin mittainen Lahdenkyläntien osuus on – ainakin näin aamutuimaan – rauhallista asfalttitietä varsin idyllisissä maalaismaisemissa. Vaikka alun sähellyksessä olemme hukanneet arvokkaita minuutteja, on meillä silti onneksi aikaa ihastella tätä kesäistä maalaisidylliä.

Pihlajaveden Polkasu -pyöräilyreitti
Maalaisidylliä ja Pihlajaveden välkettä Lahdenkyläntiellä.
Pihlajaveden Polkasu -pyöräilyreitti

Lahdenkyläntieltä matkamme jatkuu kohti Kulennoista. Polkeminen tuntuu kevyeltä, ja kilometrit taittuvat melkein huomaamatta. Pyöräilysääkin on ihan täydellinen.

Pihlajaveden Polkasu -pyöräilyreitti
Kulennoisentie kumpuilee mukavasti keskellä kesän vehreyttävää maalaismaisemaa.

Kulennoistentieltä Pihlajaveden Polkasun reitti jatkaa Pitkäahontien lyhyelle hiekkatieosuudelle. Täältä löytyy maisema, joka on kuin Monet’n impressionistisesta maalauksesta. Autolla huristellessa kaikki nämä luontoäidin maalailemat maisemat jäävät helposti huomaamatta. Pyöräillessä taas tuttukin ympäristö näyttäytyy ihan erilaisena kuin auton ikkunan läpi ihailtuna.

Pihlajaveden Polkasu -pyöräilyreitti
Pitkäahontien maalauksellisia maisemia
Pihlajaveden Polkasu -pyöräilyreitti
Pauliina polkee e-fatbikella ja minä sähkömaastopyörällä.

Pitkäahontien jälkeen me ylitämme varovasti valtatien ja jatkamme sitten läpi Kulennoisen pienen kylänraitin.

Pihlajaveden Polkasu -pyöräilyreitti

Ohitamme jalkapallokentän ja koulun ja pian kurvaamme taas valtatien yli Tuunaansaarentielle, kauniille sillalle ja kuvaukselliselle koivukujalle.

Pihlajaveden Polkasu -pyöräilyreitti
Pihlajaveden Polkasu -pyöräilyreitti

Kun olemme polkeneet 16,5 km ja tunti 25 minuuttia, hyppään pyörän selästä. Eihän tarkoituksenamme ole suinkaan ollut viettää kaunista kesäpäivää pelkästään polkien.

On siis aika ruveta nautiskelemaan Punkaharjun monipuolisesta tarjonnasta – ja tehdä kesäisestä pyöräretkestä täydellinen.

10 vinkkiä täydelliseen pyöräretkeen

Vinkki 1: Nauti taide-elämyksistä Pihlajaveden Polkasun varrella

Kesäisin Punkaharju muuttuu ihastuttavaksi taidekeskittymäksi, joten myös pyöräilijän kannattaa pitää reitin varrella ainakin yksi taidepaussi.

Meidän alkuperäiseen suunnitelmaan taidepausseja kuuluu kaksi: yksi pysähdys Johanna Oraksen taidekartanossa ja toinen Aseman Taidelaiturilla.

Aikataulusyistä toisesta on pakko luopua, mutta Johanna Oraksen taudekartanossa me maltamme pysähtyä pidemmäksikin toviksi.

Johanna pitää meille lyhyen esittelykierroksen ja avaa meille näyttelynsä Usko.Taide.Rakkaus-teemoja. Pääsemme myös seuraamaan, kun hän viimeistelee ateljeessaan viehättävää kukka-asetelmaa.

Johanna Oras Taidekartano
Ukrainan kansalliskukka auringonkukka esiintyy useissa Oraksen tämän kesän näyttelyn teoksissa.
Johanna Oras Taidekartano
Johanna Oras: Auringonkukan siemenet – rakkaus voittaa kaiken. 2022.
Johanna Oras Taidekartano
Vierailulla Taidekartanossa kannattaa kurkistaa myös Johanna Oraksen ateljeehen eli hänen luovuuden maahan.

Taidekartanon jälkeen on varhaisen lounaan aika.

Pihlajaveden Polkasu -pyöräilyreitti
Lyhyen polkumatkan päässä Taidekartanolta sijaitsee useita kiinnostavia lounaspaikkoja.

Vinkki 2: Nauti herkullinen lounas viehättävässä Wanhan koulun miljöössä

Punkaharjulla lounaspaikkavaihtoehtoja on useita. Meidän valintamme on tällä kertaa Punkaharjun hurmaava Wanha koulu.

Herkullisen lounaslistan lisäksi meidät houkuttelee paikalle ihastuttava miljöö, Wanhan koulun kuuluisat jättikorvapuustit sekä pihalla tepastelevat suloiset kanat ja mahdollisuus ostaa mukaan tilan kananmunia seuraavan aamun aamiaista varten.

Pauliina on onnellinen saatuaan hankittua meille aamupalamunat. Minua hieman epäilyttää, saammeko ne kuljetettua ehjänä perille asti.

Olisi täällä mahdollisuus tehdä mekko-ostoksiakin (niin kuin viime vuonna tein), mutta ei meillä tällä kertaa sellaiseen ole aikaa.

(Ja ne tuoreet jättikorvapuustitkin jäävät kiireessä tilaamatta – ja jälkikäteen hieman (paljon) harmittaa, etten tajunnut ostaa niitä mukaankaan. Älä sinä tee samaa virhettä!)

Muita kiinnostavia ravintolavaihtoehtoja Punkaharjulla:

Retkeilyvinkki! Jos ravintolan sijaan haluaisi nautiskella kunnon retkilounaan kauniissa maisemissa ja olisi reilusti aikaa, kiva retkipaikka olisi Metsämuseo Luston ja kauniin puulajipuiston takana. Täällä sijaitsee Karjalankallion laavu ja upeat rantakalliot. Tosiretkeilijä voisi virittää tänne rantaan vaikka riippumaton ja viettää koko yön näissä kauniissa maisemissa.
HUOM. Puulajipuisto on muutenkin vierailun arvoinen kokemus!

Huom. Punkaharjun luonnonsuojelualueella telttailu on kielletty! Näet luonnonsuojelualueen rajat täältä kartasta.

Vinkki 3: Pidä juomatauko kansallismaisemassa

Jos vaan mahdollista, pyöräretki kannattaa aikatauluttaa niin, että Punkaharjun lumoavissa kansallismaisemissa on aikaa levähtää ja nautiskella. Parasta tietysti olisi, jos pyöräretken voisi jakaa usealle päivälle ja Punkaharjulla voisi viettää ainakin kaksi päivää.

Meillä aikaa ei ole kuin muutama tunti, mutta drinkkitauko Saimin vaaleanpunaisessa paratiisissa kuuluu aamuisen sopimuksemme mukaan päivämme pakolliseen ohjelmaan. Niinpä Wanhalta koululta kurvaamme hieman takaisinpäin ja polkaisemme Hotelli Punkaharjulle.

Pihlajaveden Polkasu -pyöräilyreitti

Ennen kesäisiä drinkkejä Pauliina täydentää meidän aamiaisvalikoimaa Punkaharjun puodissa.

Punkaharjun pikkuisessa puodissa voi tehdä löytöjä. Myytävänä on mm. paikallisen tuottajan DomPom-tyrnimehua.

Sitten me vihdoin istahdamme Hotelli Punkaharjun terassille honkien huminaan ja Saimaan välkkeeseen käsissämme kesältä tuoksuvat moctailit.

Kippis! me huudahdamme kuorossa onnellinen hymy kesän päivettämillä kasvoillamme.

Mutta koska lautta ei odota, on pian – liian pian – hypättävä takaisin ratsun selkään.

Vinkki 4: Nautiskele Punkaharjun harjuilla ja Vuosisadan tiellä

Pihlajaveden Polkasu -pyöräilyreitti

Hotelli Punkaharjun jälkeen alkaa yksi reitin kauneimpia pyöräilyosuuksia: Punkaharjun Harjutie, joka kulkee pitkin jääkauden muotoilemaa kapeaa harjukaistaletta Pihlajaveden ja Puruveden välkkeessä. Tämä noin 7 kilometrin mittainen Harjutie onkin valittu Vuosisadan tieksi.

Me polkaisemme Vuosisadan tielle Punkaharjun vanhan Museotien kautta.

Pihlajaveden Polkasu -pyöräilyreitti
Ensimmäinen maantie Punkaharjun harjulle on rakennettu 1700-luvulla. Tämän harjun kautta kulki tieyhteys Savonlinnasta Viipuriin.

Vuosisadan tie kannattaa rullailla kiireettä – maisemista nautiskellen.

Pihlajaveden Polkasu -pyöräilyreitti
Pihlajaveden Polkasu -pyöräilyreitti

Harjutiellä on useampikin levike, missä voi pysähtyä pitämään taukoa. Pysähdy esimerkiksi Runebergin Kummulla, joka on harjun korkein kohta, tai reitin kapeimmalla harjukaistaleella, missä Saimaa välkkelehtii kaikkein kauneimmin.

Pihlajaveden Polkasu -pyöräilyreitti
Pihlajaveden Polkasu -pyöräilyreitti

Vinkki 5: Virkistäydy pulahtamalla Saimaan laineisiin Punkaharjun viehättävimmällä rannalla

Pihlajaveden Polkasun varrelle osuu useampikin uimapaikka, joten reppuun kannattaa pakata bikinit ja rantapyyhe.

Melkein vieretysten ovat Vuosisadan tien hiekkaranta ja harjukaistaleen toisella puolella sijaitseva Kuikonniemen uimaranta.

Pihlajaveden Polkasu -pyöräilyreitti
Vuosisadan tien uimaranta on kaunis luonnonranta, jossa ei ole mukavuuksia.
Pihlajaveden Polkasu -pyöräilyreitti
Kuikonniemen uimarannan luona sijaitsee pieni kioski-kahvila Munkki-Kammio, josta voi ostaa rannalle mukaan virvokkeita ja pientä purtavaa.

Kuikonniemen uimaranta viehättävine uimakoppeineen on ehkäpä Punkaharjun suloisin uimapaikka!

Jos meillä olisi aikaa, minä pulahtaisin täällä, mutta Pauliina osoittaa kelloa ja meidän on kiirehdittävä, jotta ehdimme Putikon savisepälle.

Pihlajaveden Polkasu -pyöräilyreitti

Vinkki historian ystävälle!
Täällä sijaitsee myös Kuikonniemen sotahistoria-alue, joka on osa Salpalinjaa. Kierrä 1,2 kilometrin mittainen luontopolku, jonka varrella pääset tutustumaan Kuikonniemen linnoitukseen, sen entisöityihin juoksuhautoihin sekä korsuun.

Lisää vinkkejä Punkaharjulle voit lukea täältä:
Punkaharju – taidetta, luontoelämyksiä ja gourmet-nautintoja kansallismaisemassa

Vinkki 6: Pistäydy historiaa henkivässä Putikon kylässä ja vieraile savisepällä

Punkaharjulta matkamme jatkuu kohti hurmaavaa Putikon kylää. Kuikonniemen uimarannasta matkaa Putikkoon tulee noin kymmenen kilometriä.

Pihlajaveden Polkasu -pyöräilyreitti

Vaikka meillä onkin jo kiire, ehdin minä matkan varrelta muutaman ahomansikan napata.

Pihlajaveden Polkasu -pyöräilyreitti

Putikon kylä on pikkuruinen, historiaa henkivä kylä, joka on syntynyt tänne 1700-luvun lopulla perustetun sahan ympärille. Kylässä on vielä jäljellä vanhoja asuinrakennuksia, vanha rautatieasema sekä koulu ja seuraintaloja.

Putikon vanhalla rautatieasemalla sijaitsee nykyään saviseppä Hannu Sairasen keramiikkapaja.

Sinne me olemme tänään matkalla.

Pihlajaveden Polkasu -pyöräilyreitti

Vanhan aseman makasiinissa on kesänäyttely 7.8. asti ja tietysti täältä voi myös ostaa keramiikkaa kotiin viemisiksi.

Tällä kertaa me tyydymme Pauliinan kanssa vain ihailemaan Hannun kauniita saviastioita ja fiilistelemään vanhan aseman tunnelmaa. Kananmunia arvokkaampaa särkyvää me emme reppuihimme uskalla enää survoa.

Keramiikkanäyttelyn aukioloajat voit tarkastaa täältä.

Vinkki 7: Pidä kahvitauko Tynkkylän lomaniemen maisemakahvilassa tai persoonallisessa Hobitti-kahvilassa

Putikosta reitti jatkuu aluksi hiekkatietä eli vanhaa Viipurintietä pitkin kohti Koljonlahtea, mistä pyöräreittiin kuuluva risteilyosuus alkaa. Matkaa Putikosta Koljonlahteen on vielä melkein 30 kilometriä ja Google Mapsin mukaan reitin varrella on luvassa kohtalaisia mäkiä.

Alkaa meidän retkemme armoton pyöräilyosuus.

Me aiomme katkaista tämän pitkän pyrähdyksen yhdellä kahvituokiolla.

Matkan varrelle osuu kaksi kahvilavaihtoehtoa. Ensimmäinen on Tynkkylän lomaniemi, missä sijaitsee maisemakahvila, jossa on ihana terassi upeissa järvimaisemissa. Matkaa sinne olisi noin 17 kilometriä.

Pihlajaveden Polkasu -pyöräilyreitti

Toinen vaihtoehto on Hobitti-kahvila, jonne on matkaa 25 kilometriä. Se on meidän valintamme.

Tämä on tieosuus, jolla me molemmat koemme omat mustat hetkemme. Sotkemme nyt niin kovasti kuin jaksamme, sillä lauttaan on ehdittävä. Vaikka sähköavustus auttaa raskaissa nousuissa, matka alkaa silti jo tuntua reisissä ja takapuolessa.

Suora Särkilahdentie tuntuu tylsältä ja luvattoman pitkältä ajella, varsinkin kun kiire on kantapäillä. Karpalot otsalla puskemme mäkiä ylös. Kerran on pakko pysähtyä juomaan vettä mäen laella. Silloin luomupyöräilijä, jonka vasta vähän aikaa sitten olemme ohittaneet, suhahtaa meidän ohitsemme.

Pihlajaveden Polkasu -pyöräilyreitti

Mutta pian me taas tavoitamme tämän hyväkuntoisen luomupyörälijän eikä sitten enää – onneksi – ole kuin pikku henkonen, ennen kuin näemme Hobitti-kahvilaan opastavat kyltit.

Olemme kuroneet aikatauluamme ja saamme levähtää Hobitti-kahvilan herkullisten kakkujen äärellä ruhtinaalliset 20 minuuttia. Se tuntuu taivaalliselta!

Vinkki 8: Täydellistä risteily varaamalla saunaelämys matkallesi

Hobitti-kahvilasta Koljonlahdelle, aluksemme lähtölaiturille, on matkaa enää vajaat kaksi kilometriä. Se sujuu suut virneessä rallatellen, vaikka takapuolta pakottaakin.

Pihlajaveden Polkasu -pyöräilyreitti

Kun vihdoin olemme perillä Koljonlahden rannassa, pääsemme seuraamaan, kuinka Hiekkaniemestä saapuneiden pyöräilijöiden ratsuja nostetaan pois risteilijämme kyydistä.

Sitten on meidän vuoromme astua laivaan – siis könytä sinne heiluvan näköisiä tikkaita pitkin!

Kaikki kuitenkin selviävät laivan kannelle ongelmitta – jopa joukkomme nelijalkainen karvatassu, joka on saanut matkata Pihlajaveden Polkasulla pyörän perässä vedettävässä vaunussa. Tosin vaunukyyti on osoittautunut hauvalle turhan heiluvaksi, ja pieni kärsii matkapahoinvoinnista.

Pihlajaveden Polkasu -pyöräilyreitti

Kun takana on reilut 60 kilometriä polku-urakkaa, parin tunnin risteily Saimaalla tuntuu aika taivaalliselta lepotuokiolta.

Enää ei ole kiire minnekään!

Pihlajaveden Polkasu -pyöräilyreitti

Tämän saimaallisen lepotuokion voi täydellistää saunaelämyksellä, sillä aluksessamme Polaris I:ssä on myös sauna, jonka käyttö kuuluu risteilylipun hintaan! Muista kuitenkin etukäteen ilmoittaa, että haluat saunoa matkan aikana, jotta sauna on lämmitetty sinulle valmiiksi!

Kongonsaari
Risteilyreitti kulkee norppavesillä, joten matkan aikana on mahdollista bongata norppa. Muun muassa tämän Kongonsaaren edustalla norpat viihtyvät usein.

Alukselta on myös mahdollista ostaa kevyt keittolounas sekä virvokkeita. Lisäksi aluksessa on wc ja mahdollisuus ladata sähköpyörää.

Vinkki! Aluksessa on mahdollista myös yöpyä! Yöpymisen hinta on 120 €/hlö. Yöpyminen sisältää kevyen illallisen ja aamupalan, liinavaatteet ja pyyhkeen. Lisäksi hintaan kuuluu kajakkien sekä sup-lautojen vapaa käyttö sekä sauna.
Varaukset: [email protected]

Pihlajaveden Polkasu -risteily
Hiekkaniemessä laivasta tullessa varpaat saattavat kastua!

Polariksen reittiaikataulu kesällä 2022:

– Kesäkuu pe – la 3. – 25.6.
– Heinäkuu to – la 30.6 – 30.7.
– Elokuu pe – la 12.8 – 27.8.

Risteilyt lähtevät sekä Koljonlahdelta että Hiekkaniemestä, joten reitin voi polkea kumpaan suuntaan tahansa.

– Koljonlahdelta lähdöt ovat klo 10.30 ja 15.30
– Hiekkaniemestä klo 13.00 ja 18.00  

Muista varata risteilyliput hyvissä ajoin etukäteen!
Pääset varaamaan liput täältä:
Risteily Hiekkaniemestä Koljonlahdelle – varaa lippusi täältä
Risteily Koljonlahdelta Hiekkaniemeen – varaa lippusi täältä

Vinkki 9: Yhdistä pyöräretkeen rento mökkiloma – tai jos haluat eräjormailla, ota mukaan teltta!

Olemme Pauliinan kanssa suunnitelleet jäävämme yöksi Hiekkaniemeen telttailemaan ja jatkavamme matkaa seuraavana aamuna. Hiekkaniemi ei ole virallinen telttailualue, mutta jokamiehenoikeudella me voisimme jäädä rantaan yhdeksi yöksi telttoinemme. Toinen kiinnostava telttailupaikka olisi Pakarhiekan retkisatamassa Kongonsaaressa, jonne johtaa jännittävä omatoiminen kapulalossi. Matkaa tulisi toki lisää yhteen suuntaan 10 kilometriä.

Pihlajaveden Polkasu -risteily

Norppa-Majojen isäntä (ja minun appiukkoni) Markku kuitenkin lupaa lämmittää meille savusaunan, joten suuntaamme ensin savusaunalle, muutaman kilometrin päähän Hiekkaniemestä.

Norppa-Majat savusauna

Mutta niinhän siinä sitten käy, että savusaunan leppoisten löylyjen jälkeen meistä ei ole enää polkijoiksi. Iltapalasuunnitelmatkin menevät uusiksi, sillä olemme aivan liian väsyneitä ja nälkäisiä valmistamaan retkikeittimellä gourmet-aterioita. Niinpä ahmimme kilpaa leipää savumuikkujen kera suoraan pussissa ja purkista.

Sentäs valmiista marengista jaksamme koristella kauniin kakun skumpan kaveriksi.

retkiherkut

Mutta teltat me viritellään saunan rantaan – Norppa-Majojen luvalla totta kai.

Vinkki! Pilhlajaveden Polkasu -retkeen hyvä idea on yhdistää loma Saimaan rannalla omarantaisella mökillä. Esimerkiksi Norppa-Majoilta on mahdollista varata elokuussa minimissään parin päivän majoitus ja tulla nautiskelemaan pyöräretken jälkeen ihanasta luonnonrauhasta ja mökkielämästä. Majoittujien on mahdollista varata Norppa-Majoilta myös rentouttava savusaunaelämys!

Venytetty retkiaamu Saimaan rannalla

Toisena retkiaamuna herään ihanaan auringonpaisteeseen ja laineiden liplatukseen.

telttailu Saimaalla

Syömme rauhassa aamupalan – Pauliina valmistaa meille ehjänä selvinneistä kananmunista täydellisen munakkaan – ja nautimme aamukahvit rantakallioilla istuskellen.

Näitä hitaita suviaamuja keskellä kauneinta luontoa olenkin kaivannut.

Mutta sitten katse on jo suunnattava päivän haasteisiin. Pihlajaveden polkasua jäljellä on enää noin 16 kilometriä, mutta meidän aikeemme on polkasta Savonlinnaan saakka, joten matkaa toiselle pyöräilypäivälle kertyisi 37 kilometriä.

teltailu Saimaalla
Omat pyöräilypaitani hankin Bikesterin laajasta pyöräilyvaatevalikoimasta.

Siispä matkaan!
Ensimmäiset kilometrit on hieman monttuista ja mutkaista hiekkatietä, mutta noin 7 kilometrin soratieosuuden jälkeen Pellossalontie muuttuu parempikuntoiseksi asfalttitieksi.

Poljettuamme noin 8 kilometriä me pidämme päivän ensimmäisen juomatauon Itikkanotkossa eli Moinsalmentien varressa sijaitsevalla Pellossalon nuorisoseurantalolla, jossa kesäisin järjestetään silloin tällöin perinteisiä lavantansseja.

Pihlajaveden Polkasu -pyöräilyreitti
Pihlajaveden Polkasu -pyöräilyreitti

Polkeminen tuntuu tänään yllättävän kevyeltä, ja Moinsalmen mutkainen tie maalaismaisemissa on mukavaa poljettavaa. Seuraava pysähdyspaikkamme – Virtasalmen silta – tuleekin vastaan yllättävän nopeasti.

Harmillisesti legendaarinen Sillanbaari, joka oli tunnettu erityisesti herkullisista pitsoistaan, on pannut ovet säppiin, mutta me pysähdymme Sillanbaarin entiselle terassille juomaan termarikahvit. Toivottavasti paikalle löytää pian uusi yrittäjä, sillä Virtasalmi on idyllinen levähdyspaikka, jossa on mukava seurata ohi lipuvia laivoja.

Pihlajaveden Polkasu -pyöräilyreitti

Vinkki 10: Venytä lenkkiä ja polkase aina Savonlinnaan saakka

Pihlajaveden Polkasu on alun perin suunniteltu rengasreitiksi, joka alkaa ja päättyy Punkaharjulta. Mutta jos aikaa ja voimia on, lenkkiä on helppo pidentää niin, että sen venyttää Savonlinnaan asti. Yhteen suuntaan venytys tuo matkaan 20 lisäkilometriä. Molempiin suuntaan tietysti tuplat.

Pihlajaveden Polkasu -pyöräilyreitti

Savonlinnaan ajettaessa Moinsalmentien varteen jää Tanhuvaaran Urheiluopisto & Sport Resort, jossa on mahdollista nauttia niin aamiasbuffet, lounasbuffet kuin päivällisbuffetkin.

Pihlajaveden Polkasu -pyöräilyreitti

Savonlinnaan saavuttaessa ruoka- ja elämystarjonta on kesällä parhaimmillaan. Ongelmaksi tulee vain se, ettei kaikkea millään ehdi kokea.

Pihlajaveden Polkasu -pyöräilyreitti

Vinkkejä Savonlinnan kesään voit lukea vaikkapa täältä:
Savonlinnan parhaat nähtävyydet ja kesäelämykset – TOP15

Onnellisesti perillä!

Minun ja Pauliinan toisen päivän pyöräilyurakka on yhteensä 37 kilometriä, ja aikaa meiltä kuluu reilut kolme tuntia. Toinen pyöräilypäivä tuntuu suorastaan liian helpolta!

Saimaa laiturilla

Mutta totta puhuen, tuntuu aika hyvältä vaihtaa pyöräilytrikoot kesämekkoon, keittää kahvit ja mutustella repussa murskaantuneet marengin jämät ja mehustuneet mansikat tietäen, että seuraavan yön saa nukkua mukavasti omassa sängyssä.

Retkiterveisin Heidi ♡

PS. Suurkiitos vielä huoltojoukoille tehokkaasta avusta, Pauliinalle parhaasta retkiseurasta, Tonille pyörälainasta, Johanna Orakselle joustavuudesta ja näyttelyesittelystä ja Norppa-Majoille savusaunan rentouttavista löylyistä.

♢♢♢♢♢

Tarvitsetko vuokrapyörää retkellesi?

Punkaharjulla pyöriä vuokraavat

Matkailukeskus Harjun Portti
Kruunupuisto

Savonlinnassa pyöriä vuokraa

Activity Maker

Ihastuitko ajatukseen pyöräretkestä Saimaalla? Lue siinä tapauksessa myös vinkit Puumalan saaristoreitille.

*Bikester on eurooppalainen verkkokauppa, jolla on laaja valikoima niin polkupyöriä, pyöräilyvaatteita kuin pyöräilytarvikkeitakin.

Pihlajaveden Polkasun kierrettyäni minä innostun retkipyöräilystä niin, että ryhdyn vertailemaan Bikesterin sähköpyörävalikoimaa ja haaveilemaan ensi kesäksi kunnon pitkästä pyöräretkestä. Jos sinä olet tehnyt pitkiä pyöräretkiä, kirjoita ihmeessä omat vinkkisi niin reiteistä kuin muustakin pyöräilyretkillä huomioitavista asioista kommentteihin! Kiitollisena otan kaikki vinkit vastaan!


Matka- ja tunnelmakuvia sekä pieniä matkatarinoitani pääset seuraamaan blogini lisäksi Facebookissani.
Käy kurkkaamassa myös Instagramiani, jonne tallentuvat ne kuvistani kauneimmat.
Blogiani pystyt nyt näppärästi seuraamaan Blogit.fi-sivuston kautta.
Follow my blog with Bloglovin

Tervetuloa mukaan matkoilleni♡.

Copyright © 2022 Maailman äärellä – Heidi Lehtosaari. All rights reserved.

About Author

Hei! Olen Heidi, luontoluksusta rakastava outdoor- ja luontokuvaaja sekä matkakirjoittaja. Blogissani kirjoitan erityisesti luonto- ja patikointireissuista sekä road tripeistä Suomessa ja maailmalla.

4 Comments

 • Menninkäinen
  16.7.2022 at 21:45

  Ollaan minilomalla Punkaharjulla ja käveltiin tänään mm. Topeliuksen polkua ja mietittiin kuinka kiva täällä olisi pyöräillä. Ja sitten illalla mökillä blogeja selaillessa tulee eteen tämä pyöräpostaus!

  Reply
  • Heidi - Maailman äärellä
   16.7.2022 at 23:57

   No nyt sun pitää ehdottomasti lähteä kiertämään Pihlajaveden Polkasu 😍!
   Nauttikaa Punkaharjusta! Joko Wanhan koulun korvapuustit on testattu?

   Reply
   • Menninkäinen
    17.7.2022 at 18:14

    Ei testattu… Inkeritalon lettuset / vohvelit kiinnosteli, mutta aukesi sunnuntaina sen verran myöhään, että oltiin jo aloitettu kotimatka. Street-food-illallinen syötiin Harjun Portilla missä majoituttiin.

    Reply
 • Tää kuulosti todella miellyttävältä retkeltä! Jotenkin todella perinteisiä perisuomalaista maisemaa. Ja tuo on kyllä aivan totta, että ne perushuoltovälineet on hyvä olla mukana. Kun enemmän itsellä tuli pyöräiltyä, oli niistä monet kerrat suuri hyöty, ja ilman niitä olisi ollut aika harmillinen tilanne.

  Reply

Leave a Reply