Menu

Reissuvuosi 2015: aavikoita, lumihuippuisia vuoria ja tyrskyäviä rantoja

Matkablogi
On aika hyvästellä vuosi 2015 – minun ensimmäinen blogivuoteni.
On mahdotonta panna tämän vuoden reissuja paremmuusjärjestykseen. En siis edes yritä. Jokainen matkani, oli se sitten viikonlopun mittainen matka lapsuuteni tuttuihin maisemiin tai matka tuhansien kilometrien päähän uuteen kulttuuriin ja uusiin kokemuksiin, on jättänyt lukuisia muistijälkiä.
Olen hurmaantunut vuorista ja meren välkkeestä, viettänyt laiskoja päiviä uima-altaalla, ajellut skootterilla monttuisia hiekkateitä, syönyt itseni kipeäksi italialaisista, espanjalaisista ja vietnamilaisista herkuista.

Olen myös pihistellyt ja tyytynyt syömään nuudeleita hotellihuoneessa. Olen tutustunut uusiin ihaniin ihmisiin. Olen rakastanut, kironnut ja iloinnut. Itkenyt ja nauranut. Olen kaivannut kotiin ja olen kaivannut uusille matkoille, uusiin seikkailuihin. Yksinkertaisesti olen elänyt täyttä (reissu)elämää iloineen ja suruineen.

Tässä vielä kuvamuistoja tämän vuoden ikimuistoisilta reissuiltani kuukausi kuukaudelta.
(Linkeistä pääset halutessasi lukemaan lisää.)

Helmikuu

Arabiemiraatit
Abu Dhabi

Koska Emiraatit on muslimimaa ja uskonto on täällä tärkeä osa kultuuria, päätän lähteä etsimään Abu Dhabin sielua Šeikki Zayedin moskeijasta. Kierros moskeijassa on kuin matka toiseen aikaa ja toiseen kulttuuriin. Ostoskeskusten hälinä jää valovuosien päähän, kun riisun sandaalini ja paljain jaloin astelen moskeijan marmorilattialla.

Sheik Zayed Mosque

Dubai

Deirasta jatkan matkaa Dubainlahden eteläpuolelle Bur Dubaihin abra-vesibussilla. Maksan kyydistä dirhamin (!) ja ahtaudun täpötäyteen veneeseen. Nautiskelen vilvoittavasta kyydistä ja ihastelen perinteisiä puusta rakennettuja dhow-veneitä ja vanhan Dubain arkkitehtuuria: tuulitorneja, minareetteja ja moskeijoiden kupoleja. Taustalla kohoavat myös modernin Dubain korkeat pilvenpiirtäjät. Tämä abra-kyyti on ehdottomasti yksi päiväni kohokohdista!

 

abra-vene

Maaliskuu

Suomi
Kuopio

Kuopio on mielestäni kauneimmillaan rauhallisilla rännikaduilla, missä on vielä aistittavissa entisajan tunnelmaa, kaupungin puistoissa tai Sataman ja Väinölänniemen alueilla, missä voi ihailla Kallaveden aaltoja.

rannikadulla

Toukokuu

Sveitsi
Geneve

Vaikka Geneve on kallis kaupunki, ei kaikki siellä ole kallista. Esimerkiksi St. Peterin Katedraalin (Cathédrale St-Pierre) torniin pääsee viidellä frangilla ihailemaan maisemaa yli kaupungin kattojen sekä vuorille että Genevenjärvelle.

Näkymä_katedraalilta

Lausanne

Lausannen katedraali (Cathédrale Notre-Dame) kohoaa ylväänä vanhan kaupungin ytimessä, kukkulalla.  Tämä 1200-luvulla käyttöön vihitty katedraali on oikea goottilaisen arkkitehtuurin taidonnäyte.

IMG_9543

Ranska
Alpit – Aguille du Midi

Ihaillessani näitä valkohuippuisia vuoria sydämeni kiihdytti lyöntejään ja vatsanpohjassa vihloi – tämän oli pakko olla rakkautta! Janosin lisää. Kiersin kaikki näköalatasanteet. Ihailin maisemia Sveitsiin, Ranskaan, Italiaan. Nousin kaikkein korkeimmalle kipuavat portaat. Olin kuin kuumeessa. Unohdin rakkauteni mereen ja järviin. Olin lumoutunut kaikesta tästä kauneudesta.

Aguille_du_Midi

Chamonix

Chamonix oli juuri sellainen kaupunki, johon voisin helposti ihastua: suloisia pastillivärein maalattuja taloja, juuri kukkaan puhjenneita hedelmäpuita, auringossa hehkuvia tulppaaneja ja taustalla uusi rakkauteni – valkeana kimmeltävät Alpit.

IMG_0117

Yvoire

Olemme tulleet sattumalta Yvoireen karnevaalien aikaan ja vastaamme tulee kulkue mitä värikkäimpiin ja näyttävimpiin pukuihin pukeutuneita naisia ja miehiä.

IMG_9776

Annecy

Postikorttimainen pikkukaupunki Annecy sijaitsee Annecy-järven poisjoiskulmassa. Annecy voi olla oikea turistin paratiisi idyllisine kanaaleineen, monivärisine taloineen ja lukuisine pikku ravintoloineen, tai se voi olla turistin helvetti kapeine kujineen, jotka täyttyvät tungeksivista matkalaisista.

IMG_0185

Kesäkuu

Italia
Sorrento

Muutaman tunnin päästä aamulenkistäni kaupunki vihdoin herää eloon: Ensimmäiset turistit rientävät tutkimaan sandaaliliikkeiden ja Limoncello-myymälöiden hyllyjä ja kalasataman ravintoloissa aletaan valmistaa herkullisia annoksia päivän kalasaaliista. Pian sinne löytävät tiensä myös nälkäisimmät turistit. Lokitkin saanevat palkkansa odotuksestaan. Myös ranta alkaa kuhista elämää, kun aurinkovarjoja auotaan ja aurinkotuoleja siirrellään kohti aurinkoa. Lapset hihkuivat riemua juostessaan kilpaa aaltoihin. Kaupungin odottava hiljaisuus on päättynyt.

IMG_4528

Procida

Kun tajusin, millaiseen paratiisiin olimme saapuneet, minua harmitti. Minua harmitti se, että meillä oli vain viitisen tuntia aikaa ennen kuin päivän viimeinen lautta takaisin Napoliin lähtisi. Miksi emme olleet tajunneet, että tämä olisi paikka, jonne pitäisi tulla ainakin yhdeksi yöksi – mieluiten koko viikoksi. Viitisen tuntia ei riittäisi mihinkään. Tai toki, kyllä se aina hyvään lounaaseen riittäisi.

IMG_1945

Napoli

En voinut kuitenkaan jättää näkemättä Spaccanapolia eli Napolin historiallista keskustaa, joka kuuluu Unescon maailmanperintölistaan. Spaccanapolin alueella on lukuisia loisteliaita kirkkoja ja 1500-luvulla rakennettuja palatseja sekä tietysti useita kauppoja ja kahviloita. Nämä Spaccanapolin kadut pursuavat napolilaista elämää: pyykit liehuvat, skootterit puikkelehtivat turistien ja napolilaisten valloittamilla kaduilla, yhdessä kadunkulmassa joukko vanhuksia laulaa ja tanssii, kahviloissa ja ravintoloissa vietetään iloisia lounashetkiä ja kauppojen eteen viritetyt pöydät notkuvat tavaraa.

IMG_4558

Capri

Caprin maisemiin ei voi olla ihastumatta. Ymmärrän hyvin, miksi Nanna Susi on inspiroitunut Caprin kauneudesta ja halunnut tallentaa sen kankaalle. Susi on saanut vangittua tauluihinsa sen maagisen tunnelman, jota minäkin yritän kamerallani tavoittaa.

IMG_1393

Pompeji

Kierroksemme historiallisessa Pompejin kaupungissa päättyy kipsivalosten luo.  Täällä Vesuviuksen uhrien äärellä ryhmämme iloinen puheensorina hetkeksi hiljenee. Kipsivaloksista katse siirtyy kuin huomaamatta taustalla ylväänä häämöttävään Vesuviukseen. Tällä hetkellä Vesuvius näyttäisi nukkuvan, mutta kuinka kauan, sitä ei tiedä kukaan.

IMG_3131

Heinäkuu

Suomi
Porvoo

Keskiaikaisessa Porvoon kaupungissa parasta on historiaa henkivä Vanha Porvoo erivärisine puutaloineen ja mukulakivikatuineen. Vanhan Porvoon kierroksella ohitimme muun muassa Vanhan raatihuoneen, jossa aatelis- ja porvarisäädyt kokoontuivat valtiopäivien aikaan vuonna 1809, ja Jokikatu 12:ssa sijaitsevan J. E. Solitanderin talon (toiselta nimeltään Porvoon linnan), jossa keisari Aleksanteri I yöpyi Porvoon valtionpäivien aikaan.

Vanha Porvoo

Kalajoki

Suppailemme noin tunnin. Vastatuuleen aallokossa melominen käy todella kunnon treenistä. Märkäpuku tuntuu liioittelulta, sillä olen aivan hiestä märkä. Reidet ja jalkapohjat anovat armoa mutta minä olen onneni kukkuloilla. Olen löytänyt vihdoin oman lajini, eikä minun tarvitse jäädä rannalle odottamaan.

IMG_4593

Kristiinankaupunki

Kiertely Kristiinankaupungin rauhallisilla kaduilla on kuin hyppy ajassa taaksepäin. 1700- ja 1800-luvun puutalomiljöötä ihastellessa mielikin rauhoittuu ja askel muuttuu verkkaisemmaksi.

IMG_5426 - Versio 2

Pori (jazz)

Ilmassa on haikeutta. On hyvästien aika. Tämä on Buena Vistan viimeinen kerta Pori Jazzeilla, viimeinen kerta Suomessa ja ylipäätään orkesterin viimeinen konserttikiertue – Adiós tour.

Pori Jazz Buena vista social club

Savonlinna

Koska jopa yli kolmannes Savonlinnan pinta-alasta on vesistöä ja Savonlinnan keskusta-aluekin sijoittuu usealle eri saarelle, on kaupunkikierros Savonlinnassa luontevinta tehdä risteillen. Maisemaristeilyt kaupungin ympäri lähtevät torin reunalta ja kestävät tunnista puoleentoista tuntiin. Siispä Savonlinna-päivä kannattaa aloittaa suuntaamalla torille, missä ennen laivaan hyppäämistä on suositeltavaa maistaa Laurikaisen kuuluisia lörtsyjä, joko lihatäytteellä tai makealla hillolla (minun suosikkini on omenahillotäytteinen lörtsy).

IMG_6337

Elokuu

Jyväskylä

Jyväskylän kampusalue sijaitsee kauniin, vehreän luonnon keskellä, mutta erityisen kiinnostavan kampusalueesta mielestäni tekee sen arkkitehtuuri. Erityisesti Alvar Aallon suunnittelemat rakennukset sykäyttävät. Täällä Seminaarimäen kampusalueella Aalto jatkoi Säynätsalon Kunnantalossa aloittamaansa punatiiliarkkitehtuurin sarjaa.

IMG_7174

Tuusniemi

En tule pettymään tälläkään kerralla. Täällä Rikkaveden rannalla, lapsuuteni maisemissa, kesä on aivan niin kuin silloin ennen, silloin kun kaikki kesäpäivät olivat täynnä järvessä (tuntikausien polskimisen jälkeen) kylmästä siniseksi värjäytyneitä huulia, äidin leipomaa mustikkapiirakkaa ja huolettomia hetkiä hehkuvan auringon alla.

IMG_5406

Syyskuu

Viro
Tallinna

Kaupungissa on vielä hiljaista, kun kuljen mukulakivirinnettä ylös mäelle Toompeaan. Vain askelten kopina kaikuu katukiveyksellä.  Rinteen yläpäässä puisto (Tanskan kuninkaan puutarha) on vielä autio ja penkit ovat sateen jäljiltä kosteat.  Edellispäivän myrskypuhuri on vaimennut lempeäksi syystuuleksi, joka nostaa oranssiksi värjäytyneen vaahteranlehden ilmaan. Askel on kepeä. Tänään ei ole kiire minnekään.

IMG_8951

Lokakuu

Espanja
Madrid

Luulen kuitenkin, että tämä on paikka, johon on helppo kiintyä. On mukava kun espanjanjalaisen elämän äänet kantautuvat asuntooni. Seinän takana mummo kuuntelee radiota ja kanarialintu laulaa patiolla. Illallisaikaan astiat kilisevät. Aamulla täällä on hiiren hiljaista. Vasta kymmenen aikaan kuulen, kuinka mummo huutaa buenos días José-nimiselle miehelle.

IMG_6236

Burgos

Burgosin katedraali on todellakin maineensa veroinen. Sen hohtavat 84 metrin korkuiset tornit hipovat taivasta, ja tämä majesteetillinen goottirakennus vangitsee katseen. Se ojentautuu yli talojen kattojen ja on niin valtava, että sitä on mahdotonta mahduttaa yhteen kuvaan.

IMG_1068

Briñas (Riojan viinialue)

Briñasissa, niin kuin kaikissa espanjalaisissa kylissä, oli ne sitten miten pieniä tahansa, on tietysti kirkko ja kirkon luona aukio. Briñasissa Plaza Mayorin sijasta on Plaza de la Constitución, jonne kylän miehet ovat tulleet traktorilla pitämään turinatuokiota. Toinen miesporukka on taas kokoontunut autotalliin raahatun pöydän ympärille. Paikallisessa baarissa soi radio ja aukiolla juoksevat pikkulapset, jotka vilkuilevat meitä uteliaina.

Rioja

Marraskuu

Santiago de Compostela (Galicia)

Pikkuhiljaa auringonvalo vaihtuu katulyhtyjen lempeän keltaiseen valoon ja tapasbaarit täyttyvät paikallisia herkkuja nauttivista asiakkaista.

IMG_1512

Galician rannikko

Galiciassa ei kannata haaskata aikaa kaupunkeihin ja pikkukyliin. Monet niistä on rumia. Paitsi Santiago de Compostela. Se on lumoava. Ja Pontevedra. Ja kummallinen Combarro. Muroskin on oiva paikka pikku pysähdykselle, mutta muuten suosittelen keskittymään maisemiin. Ja niihin rantoihin.

Galicia majakka

Altea  (Costa Blanca)

Olen aina suhtautunut hieman epäillen suomalaisiin, jotka muuttavat Espanjan aurinkoon eläkepäiviksi. Ei Espanjassa mitään vikaa ole (rakastan Espanjaa) eikä talven vietossa lämpimässä (totta kai minäkin haluaisin olla mieluummin lämpimässä auringossa kuin pimeässä räntäsateessa), mutta pitääkö sitä nyt muuttaa johonkin yhteen paikkaan muiden suomalaisten keskelle, kun voisi matkustella talven ympäriinsä tai vaikka viettää aina joka talven eri paikassa?

IMG_2737

Alicante

Erityisesti ToledoSan Luis ja Diputado Auset -katujen ympäristöstä löytyy erilainen Alicante: salaperäinen somien värikkäiden talojen alue, joka tihkuu rappioromantiikkaa.

IMG_2976

Joulukuu

Picos de Europa (Riaño)

On kummalista, miten hiljaista täällä on. Madridin vilskeen jälkeen Riañon hiljaisuus ja raikas vuoristoilma ovat minulle paratiisi. Eikä täällä ole yhtään turistia. Itse asiassa vastaamme ei tule kuin yksi hellyydenkipeä kissa.

Riaño

Asturiasin rannikko

En melkein voi uskoa todeksi tätä kaikkea kauneutta! Rantaviiva jatkuu silmän kantamattomiin yhtä jylhänä ja koskemattomana. Vain tämä polku muistuttaa siitä, että me emme ole ainoita, jotka ovat vuosien varrella tulleet tänne ihailemaan meren tyrskyjä.

Asturias rannikko

Vietnam
Phu Quoc

Laiskoja päiviä uima-altaalla, coctaileja auringonlaskussa, torielämää ja skootteriseikkailuja… Tulevissa postauksissa enemmän tästä helmien saaresta.

Phu Quoc

Ho Chi Minh

Vuoteni vaihtuu tällä kertaa vastakohtien Ho Chi Minhissä. Suomeen kotiuduttuani kirjoittelen enemmän vietnamilaisesta elämänmenosta.

Saigon2015
Säkenöivää Uutta Vuotta 2016 kaikille teille blogini lukijoille! <3 <3 <3

About Author

Hei! Olen Heidi, luontoluksusta rakastava outdoor- ja luontokuvaaja sekä matkakirjoittaja. Blogissani kirjoitan erityisesti luonto- ja patikointireissuista sekä road tripeistä Suomessa ja maailmalla.

16 Comments

 • Inari
  31.12.2015 at 08:32

  Kiitos reissuista <3

  Reply
 • Outi
  31.12.2015 at 09:26

  Tämä postaus oli kuin matka itsessään. Ihania kuvia ja varmasti myös mahtavia muistoja.
  Oikein ihanaa uutta vuotta 2016!

  Reply
  • maailmanaarella
   31.12.2015 at 13:30

   Kiitos Outi ja ihanaa uutta vuotta myös sinulle! ❤️

   Reply
 • Mia / Elämää ja Matkoja
  31.12.2015 at 18:11

  Hieno matkavuosi takana, monia tuttuja maisemia!
  Onnellista uutta vuotta 2016!

  Reply
 • Henna
  1.1.2016 at 01:24

  Miten hieno ja värikäs matkailuvuosi sinulla onkaan takana! 🙂 Ihanaa uutta vuotta 2016, tulkoon siitäkin matkojen värittämä!

  Reply
  • maailmanaarella
   1.1.2016 at 02:11

   Kiitos Henna! Ihanaa uutta vuotta myös sinulle ja paljon tulevia reissuja! ?

   Reply
 • Niina
  1.1.2016 at 14:11

  Ihanaa uutta vuotta ja uusia kauniita ja mieleenpainuvia reissuja!?

  Reply
  • maailmanaarella
   1.1.2016 at 14:25

   Kiitos ihana Niina! Samoin teille! Ja tervetuloa Savonlinnaan?.

   Reply
 • Anna / Muuttolintu
  4.1.2016 at 09:51

  Nää koosteet on kivoja, jotenkin tosi inspiroivia, muistuttaa siitä miksi reissaaminen on mahtavaa! Mieleen ei vuosista jää yleensä materia mitä tuli hankittua vaan matkat, ihmiset, hetket! Hyvää uutta vuotta!

  Reply
  • maailmanaarella
   4.1.2016 at 10:12

   Reissaaminen on tosiaan niin mahtavaa, vaikka aina kaikki ei menekään ihan putkeen. Palasin juuri viimeisimmältä reissultani Vietnamista, ja 25 tunnin kotimatka ruokamyrkytyksen kourissa oli kaikkea muuta kuin mukavaa. Silti jo uusista matkoista haaveilen ja mieluiten kaikki rahani juuri matkoihin kulutan. Oikein ihanaa uutta vuotta ja mahtavia seikkailuja sinulle Anna!

   Reply
 • Annika Ruohonen
  7.1.2016 at 18:50

  Ihana koonti ja loistava idea ottaa lainauksia. Uskomattoman ihana vuosi ollut sinulla!

  Reply

Leave a Reply